Tudtad, hogy a legfontosabb „fogyasztó szervünk” az agyunk? Itt dől el ugyanis, meddig maradunk kitartóak a zavaró zsírpárnák ellen indított harcban. Héder Éva dietetikus és edző segít, hogy leszámolhassunk az olyan tévhitekkel, amelyek szabotálják a sikerünket. Bakos Zsuzsi írása.

1. TÉVHIT: A kilók mozgás közben leolvadnak rólunk

Csak részben igaz, mert:

Testmozgás közben a szervezet elsőként a vérben lévő glükózhoz és az izmokban raktározott glikogénhez nyúl, tehát először a gyorsan mozgósítható szénhidrátokat égeti el. Ezek mennyiségének csökkenésével kezdi felhasználni a szabad zsírsavakat – amihez legalább 30–40 percnyi aktív mozgás szükséges. A zsírégetés beindításához mindenképpen az izmok és a szív fokozott munkájára van szükség, mert nyugalmi pulzusszám mellett nagyon kevés zsírt használ el a szervezet. Ezért van az, ha mozgás nélkül próbálunk fogyni, akkor többnyire nem zsírból fogyunk, és az elért fogyás sem lesz tartós.

Ehelyett inkább:

A zsírégetés melléktermékeként keletkező vizet kiizzadjuk, de a folyamat ennél azért bonyolultabb: az aktív mozgás hatására a zsírszövetekben a lerakódott zsírok felszabadulnak, szabad zsírsavakká válnak, melyek a vérben lévő szállító molekulák (lipoproteinek) segítségével jutnak el a vázizmokhoz és a szívizomhoz. Ezek kis „kemencéiben” energiává alakulnak – pont úgy, ahogy egy valódi kemencébe hajított fából hőenergia szabadul fel –, végül az izzadsággal távoznak.

2. TÉVHIT: Csak akkor fogyunk, ha teljes erőbedobással edzünk

Nem igaz, mert:

Amikor túlpörgetjük magunkat, nemcsak a testünk adja fel gyorsan, de a motivációnk is a mélybe zuhan. Ha ugyanis nem az edzettségi szintünknek megfelelően lőjük be az edzéseket, az izmaink besavasodnak, mindenünk fájni fog, a remélt jó érzéseknek nyoma sem lesz. Sokszor mégis arra kenjük a fogyikudarcainkat, hogy biztosan nem hajtottuk meg eléggé magunkat.

Ehelyett inkább:

A zsírégető hatást úgy érhetjük el, ha kitartóan és megfelelő intenzitással edzünk. Egy pulzusmérő óra segíthet a zsírégető tartomány megtalálásában – ha így edzünk, még inkább fokozhatjuk a hatékonyságot. Ahhoz, hogy a szervezet mobilizálni tudja a hónapok, évek vagy akár évtizedek óta felgyülemlett zsírokat, legalább 30–40 perces, folyamatos tréning szükséges. Nagyjából 20 perc elteltével kapcsol zsírégetésre, ha megfelelő intenzitással edzünk. Zsírégetés alatt tulajdonképpen az anyagcsere fokozását értjük, ami vagy az idegrendszerre, vagy az anyagcsere egyes folyamataira kifejtett hatáson keresztül valósul meg. A megfelelő tempót azért is fontos belőni, mert nehezen bírnánk a maximumon teljesíteni 40–60 percen keresztül.

További két fontos tévhitről olvashattok a Nők Lapja Psziché 2019/1-es lapszámában, A testem és én című melléklet 39. oldalán! 

Szöveg: Bakos Zsuzsi

Nyitókép: Getty Images