Vannak, akik szerint csak a fehér karácsony az igazi, és el sem tudják képzelni az ünnepeket hideg, forralt bor és hóesés nélkül. Pedig a világnak számos olyan pontja van, ahol a karácsony éppen a nyár közepére esik, és az ünneplők bikiniben „kénytelenek” mikulássapkát húzni és karácsonyfát díszíteni. Tarts velünk egy ilyen körútra! Oravecz Éva Csilla írása.

Dubai

Egyesült Arab Emirátusok

Dubaiban a karácsonyi ünnepek alatt csokoládéval tömött buszok járják a várost, amelyekből ingyen osztogatják a nassolnivalókat az édesszájúaknak, úgyhogy már ezért is érdemes az Emirátusok fővárosában tölteni a karácsonyt. És akkor a kellemes időjárásról még nem is beszéltünk! Akinek a karácsony főleg a vásárlásról szól, az szintén nem téved nagyot Dubai-jal, hiszen ha valahol, itt aztán tényleg lehet vásárolni. Ugyanakkor az sem utolsó élmény, ha a karácsony vagy az új év egy tengerparton köszönt ránk, ráadásul errefelé télen van csak az európai ember számára is könnyedén elviselhető hőmérséklet: decemberben átlagosan 25 Celsius-fok várja a turistákat, és napi 8 órányi napsütés. A fehér karácsony is megoldható, ha beérjük a fehér homokkal a tengerparton, ha pedig az ünnepeket nem tudjuk elképzelni síelés nélkül, Dubainak természetesen erre is van válasza: a Ski Dubai, a Közel-Kelet első beltéri síarénája, ahol –5 fok a hőmérséklet, van hó dögivel, és öt különböző nehézségű sípálya is rendelkezésre áll. A Ski Dubaiban lehet szánkózni és pingvinekkel találkozni, úgyhogy aki az Egyesült Arab Emirátusokban ünnepel, annak esélye van arra, hogy mindkét világból a legjobbat halássza ki magának: meglegyen a havas élménye is, de közben karácsonyi pulykává sülhessen a tengerparton. És annak ellenére, hogy azért Dubaiban tagadhatatlanul több a homok, mint a hó, azért számtalan helyen van alkalmunk arra, hogy forralt bort igyunk és karácsonyi dalokat hallgassunk. Már december elején hatalmas karácsonyfát állítanak a Dubai Mallban és más helyszíneken is, szilveszter éjjelén pedig világhíres tűzijátékkal köszöntik az új esztendőt. A luxusszálló Madinat Jumeirah ebben az időszakban téli meseországgá változik német stílusú karácsonyi vásárral, sarkköri kisvasúttal, hógolyózással, a Global Village élményparkban pedig a világ 30 országa mutatkozik be saját ételeivel és hagyományaival.

Gramado

Brazília

A Rio de Janeirótól délre, Porto Alegrében található Gramado Brazília karácsony-fővárosa, ahol a karácsonyi fények fesztiválját, a Natal Luzt rendezik. Az ünnepségsorozat 1986-ban, egyetlen karácsonyi koncerttel indult, mára azonban ez lett Brazília legnagyobb karácsonyi bulija, ahová a világ minden részér ől több mint 1,5 millió látogató érkezik évente, hogy részt vegyenek a karácsonyi felvonuláson és a számtalan további rendezvényen. A Natal Luz november 12-től január 13-ig tart, így ez a világ egyik leghosszabb karácsonyi ünnepségsorozata is. Egyik legnépszerűbb attrakciója az a 3500 dísszel dekorált mágikus karácsonyfa, aminek a belsejében állva műhavat fúj az arcunkba egy gép. És van persze rengeteg koncert, show, felvonulás, rénszarvaskiállítás és népszer ű karácsonyi darabok bemutatója. Az eseménysorozat fénypontja a Nativitaten, amit egy tóparton tartanak fényshow-val és híres brazil zenészek és cirkuszi művészek fellépésével. A Tannenbaumfest során pedig a helyi üzletemberek versengenek azon, melyikük tudja a legszebb karácsonyfát állítani a városban. A fákat mind egyetlen sugárúton díszítik fel, ahol zs űri értékeli őket, és ünnepélyes keretek között hirdetik ki a nyertest. A karácsonyfák a Natal Luz egész idejére kint maradnak. A három hónapos fesztivál időnként olyan különleges eseményeknek is helyet ad, mint 2009-ben, amikor a város 2000 lakója millió kis lámpás segítségével állított össze egy hatalmas puzzle-t, aminek elkészültét tűzijátékkal ünnepelték.

Két további különleges karácsonyról olvashattok a Nők Lapja Psziché 2018/8. számában.

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Nyitókép: Thinkstock