„Élj őszintén, és akkor mobilt cserélhetsz a pároddal” – Interjú a BÚÉK három színésznőjével

A nap 24 órájában velünk van. Reggel az első mozdulatunk érte nyúlni, este az utolsó még egyszer rápillantani. Hogy mennyire rendezi át életünket, és mi történhet, ha valaki belenéz, erről szól egy új magyar film. Aki szerette a Teljesen idegenek című olasz eredetijét, nagyon várja már a BÚÉK című alkotást. A film három színésznőjét arról kérdeztük, hogyan változtatta meg az életüket az okostelefon. Nichs Andrea interjúja.

PSZICHÉ: Nem kérdés, hogy mára az okoskütyük teljesen átrendezték az életünket. Applikációk tömkelege segíti a társkeresést, sokan ezen élik a szerelmi életüket, szakítanak, csetelve veszekednek, nem is beszélve a rengeteg egyéb funkcióról. Annak idején ti miért tértetek át az okostelefonra?

BATA ÉVA: Egyértelműen a fotók miatt. Azért akartam okostelefont, mert így jóval egyszerűbb fotózni, ráadásul a képeket azonnal tovább is lehet küldeni. Mára pedig a Google Maps lett a jóbarátom, mert nélküle mindig eltévedek.

TÖRŐCSIK FRANCISKA: Én azért akartam tinédzser koromban mobilt, hogy snake-ezhessek rajta. Nem tudjátok, mi az? Úgy néztek rám… Az a kígyós játék. Nem emlékeztek rá?

SZÁVAI VIKTÓRIA: Ja, persze! Én Évához csatlakozom, engem is a fotózás érdekelt. Ahányszor telefont váltottam, ez volt a legfontosabb szempont. Nagyon durván más a képek minősége.

FRANCISKA: Amúgy most akarok új telefont venni.

ÉVA: Na, majd megmondom, milyet vegyél. Én kiokosodtam ebben a témában…

PSZICHÉ: Közhely, hogy a nők kevésbé vannak otthon a technikai dolgokban. Nektek ki ad ebben tanácsot? Kitől kérdezitek meg például, hogy milyen új kütyüt vegyetek?

VIKI: Én mindig a neten nézek körül, eltöltök ezzel egykét órát, megnézem a kommenteket, leszűröm belőlük az előnyöket, hátrányokat, kiválasztom a megfelelő modellt, és végül megveszem.

ÉVA: Hú, én egyáltalán nem szánok erre időt, nekem mindig a volt kedvesem adott tanácsot, de már nem hívom fel ezzel (nevet).

PSZICHÉ: Sokan kötődnek a kelleténél is jobban bizonyos tárgyakhoz. Társíthatunk érzelmeket a mobilhoz is?

FRANCISKA: Nekem kialakult egyfajta érzelmi viszonyom a telefonommal. Biztonságérzetet ad, ha például egyedül alszom. Jó érzés, hogy baj esetén azonnal felhívhatok valakit. Ezen nézek filmeket, de itt e-mailezek és olvasom a híreket is.

VIKI: Igen, sajnos én is kialakítottam egy érzelmi kötődést a telefonommal, és küzdök is ez ellen. Amúgy éppen tegnap váltottam mobilt, de nehezen tudom megszokni, egyszerűen hiányzik az előző.

PSZICHÉ: Mi lett a sorsa a réginek?

VIKI: Egy családtagomnak adtam, hogy a látókörömben maradjon (nevet). De tudatosan próbálom kiszorítani az életemből, mert szerintem szörnyű, ha a hálószobában is ott van, és az elalvás előtti utolsó másodpercben is lecsekkolsz rajta valamit, reggel pedig ébredés után az az első, hogy a kezedbe veszed, és pörgeted a Facebookot.

PSZICHÉ: Mondható, hogy függők vagytok? Viki már-már bevallotta. Amúgy egy kutatás szerint az emberek nagy része napi 20 órát tölt a mobilja társaságában, mégis alig 20 százalékuk tartja magát függőnek.

VIKI: Szerintem mindenki mobilfüggő, akinek van mobilja. Aki nem vállalja be, az maszatol.

ÉVA: Attól függ, honnan közelítjük meg a témát. Én például ezen hallgatok zenét, és folyton azt hallgatok. Viszont nem tudok rajta olvasni, nem ezzel tanulok szöveget sem. Használati eszközként értelmezem, de nincs érzelmi viszonyom vele. Nálam a körülményektől is függ: egy hosszabb vonatúton nyilván többet nézegetem, nyomkodom, de sokszor fontosságát veszti az, hogy a külvilághoz kapcsolódjak. Legutóbb nyaraláskor volt tíz olyan napom, amikor elő sem vettem. Nem volt rá igényem, egész mással foglalkoztam.

FRANCISKA: Nekem is változó, hogy mennyi időmet veszi el a mobil, illetve ezen keresztül a különböző ügyeim intézése. Persze nem mehetünk el amellett, hogy változik körülöttünk a világ, fel kell venni a ritmust, de tény, hogy jó visszatérni néha a mobil nélküli állapotba.

PSZICHÉ: A BÚÉK című film bonyodalmait az okozza, amikor a szereplők belemennek a játékba, hogy egy este erejéig megosszák egymással az érkező hívásokat, sms-eket. Nektek van olyan tartalom a telefonotokon, ami nem lenne jó, ha más kezébe kerülne?

VIKI: Abszolút van! Olyan üzenetek, amelyek teljesen magánjellegűek.

ÉVA: Nekem nincs. Lehet, hogy nagy a szám, de nincs titkolnivalóm. Zavarba hozni persze lehetne, de nem gondolom, hogy valami nagyon elromlana, ha a telefonomba belekukkantana bárki is.

FRANCISKA: Nekem tele van ilyennel a telefonom. Szeretem az erős humort, ezért a hozzám közel álló emberekkel van olyan sms-váltásom, ami kivéve a kontextusból teljesen mást jelentene. De ez talán minden levelezésre igaz lehet. Mindenkinek vannak titkai, amit tiszteletben kell tartani.

PSZICHÉ: Élj őszintén, és mobilt cserélhetsz a pároddal – lehetne ez a mondat a film egyik mottója. Ti belenéztetek már a párotok telefonjába? Hol van szerintetek a magánszféra határa?

VIKI: Ott, hogy nem nézel bele a másik telefonjába. A titkaid rád tartoznak, vagy arra, akivel megosztod azokat.

ÉVA: Maximálisan egyetértek.

A teljes interjút a Nők Lapja Psziché 2018/8. számában olvashatjátok el.

Szöveg: Nichs Andrea

Fotó: Falus Kriszta