Tízévesen anyukám megkérdezte, tudom-e, mi a tampon. Olyan, mint az óvszer! – vágtam rá. Anyám lefordult a székről, többet nem is hozta fel a témát. A Ciklus-show abban is segít, hogy merjünk beszélni kiskamaszainkkal a testükről, mert akkor is jó nőnek lenni, ha néha fáj. Az MFM-Projekt® Ciklus-show® gyerekeknek és szülőknek tartott bemutatóján jártunk. Hufnagel Gabi írása.

AZ MFM-Projektet (My Fer tility Matters = A termékenységem fontos!) 1999-ben egy müncheni orvosnő, dr. med. Elisabeth Raith-Paula dolgozta ki, azzal a céllal, hogy a kislányok játékos formában ismerjék meg testük működésének szépségét, különlegességét. A programot Magyarországra a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület adaptálta. „Az a tapasztalat, ha fel vannak készítve a lányok a menstruációra, sokkal könnyebben élik meg a nővé válást – magyarázza Soltész Dóra, az Életünk a Család! nonprofit szervezet foglalkozásvezetője. – Egy osztálytársam attól félt, el fog vérezni, amikor először megjött neki. A mai napig migrénje van ilyenkor. A programban részt vevő kislányok még csak tízévesek, de már képben vannak, várják a menstruációt, mert tudják, ez az élet része.” A félnapos, dramatikus elemekre épülő program a női termékenység folyamatai mellett bemutatja, hogyan teljesül az élet egyenlete, hogyan születik a kisbaba, ahogy azt is, mit jelez a bugyin lévő váladék.

Felgördül a függöny

„Képzeljétek el, hogy csinosan felöltözve ülünk a színházban, várjuk, hogy elkezdődjön az előadás, de hiába, nem történik semmi. Amikor végre felhúzzák a menstruációt jelképező piros függönyt, sokan csak az üres színpadot látják. Azért vagyunk itt, hogy megismerjük azt a sokszereplős, izgalmas előadást, amit úgy hívunk, Ciklusshow” – kezdi a foglalkozást Dóra. Szombat van, de a matek ma sem maradhat el, a lányok ügyesen kirakták az „élet egyenletét”: liszttel kitömött kék lufi (hímivarsejt), plusz aranylabda (petesejt), egyenlő kisbaba. A kipirult arcú, cserfes kislányok magabiztosan válaszolnak Dóra kérdéseire, például arra, hol termelődnek a hímivarsejtek, egy vörös copfos kislány azonnal rávágja: a herezacskóban. Miután tisztázzák azt is, hogy a sejtek randija a petevezetékben lesz, jöhet a „fonalas játék”, ahol a lányok mindig egy női hírességet látnak vendégül. A választás most Katy Perryre esik, aki a legmenőbb bulikirálynő a kiskamaszok körében. „Mindenki főzött, mosott, takarított, de az utolsó pillanatban az énekesnő lemondta az estét, ezért kénytelenek voltunk egyedül partizni. Ez a körforgás életünk során körülbelül négyszázszor ismétlődik meg, és ciklusnak hívják” – magyarázza Dóra. A könnyebb megértés végett puha, színes anyagból rakják ki a női szerveket, plüsscitromok jelzik a hüvely savas kémhatását, biciklilakat a zárt méhszájat. Két kislány, Szonja és Dorka Vivaldi zenéjére ébresztik fel az alvó petesejteket, a szétszórt szívecskék a tüsző felületén megbújó ösztrogénbarátnők, akik a méh nevű luxusszálloda falait hivatottak felépíteni. „Eszméletlen sok csokit ettem” – állapítja meg egy flamingópólós kislány. Nem csoda, hiszen tejcsokiszeletek jelölik a „varázsitalt”, a méhnyaknyákot, ami a hímivarsejteket beszippantja a méhbe. Az érett petesejt jelen esetben egy szívvel teleszórt átlátszó gömb, ami felé a névvel ellátott kék és rózsaszín lufik tartanak. Megszólal egy Elvis Presley-sláger, és máris mindenkinek bevillan a Nicsak, ki beszél! intrója a versengő spermiumokkal. A mai befutó – a lányok döntése alapján – az Emil nevet kapta. „De ugye megbeszéltük, lányok, hogy még egy jó ideig nem várjátok a hímivarsejteket?” – mosolyog Dóra. „Hát nagyon remélem!” – szalad ki egy anyuka száján.

A szülői példa ragadós

A bemutató a szülőknek is hasznos, hogy könnyebben tudjanak beszélni otthon a kényes témákról. „Nem tudod úgy elmagyarázni a lényeget, mint egy szakember. Szeretném, hogy ne érje majd váratlanul az első menstruáció. Nekem életem első ottalvós táborában jött meg, rossz volt anyu nélkül. Mobiltelefon híján egy nyílt levelezőlapon újságoltam el a hírt, a postás legnagyobb örömére: »Kedves anyu és apu, képzeljétek, megjött, szeretettel: Szilvi« – meséli nevetve az egyik anyuka. – Remélem, én ott leszek, amikor a kislányomból nagylány lesz.” „Már nagyon aktuális nálunk a téma, látom, mennyire érdekli Rozit – veszi át a szót egy másik anyuka, Emese. – Nem szeretném, ha valótlanságokat csipegetne fel innen-onnan.

A teljes cikket a Nők Lapja Psziché 2018/5. számában olvashatjátok el. A magazint július 4-től keressétek az újságosoknál!

Szöveg: Hufnagel Gabi

Nyitókép: Pályi Zsófia