Valóban nehéz higgadtan végigcsinálni életünk egyik legmegterhelőbb szakaszát úgy, hogy épp azt az embert érezzük ellenségnek, akire korábban a nehéz helyzetekben támaszkodtunk. A válási mediáció azonban egy lehetőség arra, hogy ne romokból kelljen újjáépíteni az életünket. Fekete Edina írása.

Akinek váltak már el barátai, családtagjai vagy ismerősei, az bizonyára hallott már néhány szaftos sztorit a témában: például amikor az egyik fél zárat cserélt, hogy a másik ne jusson be a közös lakásba, vagy eltüntette a pénzt a közös bankszámláról, esetleg feltörte partnere e-mail fiókját, és onnan küldött botrányokat okozó leveleket.

Elszabadult indulatok

Ditta és István hét éve váltak el, de eltartott néhány évig, míg újra képesek lettek higgadtan beszélni egymással.

„Miután István elköltözött, mert másba lett szerelmes, sokáig reménykedtem, hogy visszatér hozzám, hiszen mindennap hazajött megfürdetni a fiait – kezdi Ditta a történetüket. – Több hónap után fogtam csak fel, hogy a döntése végleges. Akkor kértem, hogy beszéljük meg a gyerekekkel való kapcsolattartás más módját, mert nekem nehéz mindennap találkoznom vele, és egyeztetnünk kellene a gyerekek költségeinek megosztásáról is, hiszen csak gyümölcsöt hoz nekik, meg játékokat olykor. István azzal vágott vissza, hogy inkább nekem kellene fizetnem neki, hiszen a lakás fele az övé, és nem is lakik benne. Hónapokig nem tudtunk megállapodni, ha elkezdtük a témát, néhány perc után már kiabáltunk, sértegettük egymást. Tudtam, hogy válni kell, de nem volt annyi pénzünk, ami kitette volna a lakás értékének a felét. Egy különösen heves jelenet után elborult az agyam, és kulccsal összekaristoltam az elköltözése óta teljes természetességgel csak általa használt autónkat. Erre ő másnap földhöz vagdosta a CD-gyűjteményemet, aztán elszáguldott, két hónapig nem is láttuk. Viszont a tudtom nélkül eladta a garázst, és az összes megtakarításunkat levette a számlánkról, mondván: én nem dolgozom, azt egyedül ő kereste. Ekkor mentem ügyvédhez. A válást gyorsan kimondták, de a vagyonmegosztási per két évig tartott, kölcsönt kellett felvennem, hogy az illetéket és az ügyvédi költséget fizetni tudjam. Fásultan jártam a tárgyalásokra, ahol a magánéletünkről faggattak minket, a barátainkat tanúként hallgatták ki. Szörnyű volt. Végül mindketten belefáradtunk a háborúskodásba, és egy barátunk közvetítésével peren kívül megegyeztünk.”

Évekig tartó bokszmeccs

„A válófélben lévők a megromlott (vagy szinte meg is szűnt) kommunikáció miatt gyakran valóban képtelenek egyedül megbeszélni a sok év alatt, rengeteg szálon összefonódott életük kettéválasztását – mondja dr. Farkas Dorottya jogász-mediátor, a Mediátorpont vezető mediátora. – Sokan nem számolnak azzal, hogy amikor a felgyülemlett düh és keserűség hatására a volt házastárs elleni per megindításáról döntenek, az mindent megváltoztat: egy évekig tartó bokszmérkőzés kezdődik el közöttük, és az igazságszolgáltatás nem lesz tekintettel a lelkiállapotukra és az érzéseikre. Az életükben állandósul a bizonytalanság, hogy mi lesz a vagyonnal, a gyermekelhelyezéssel, a gyerektartással, és szorongva gondolnak arra, vajon mi történik majd a következő tárgyaláson. Hogy mennyire el tud mérgesedni a helyzet, bizonyítja, hogy a gyermekelhelyezési perekben a feleség gyakran az apa elmeszakértői vizsgálatát kéri, hogy a bíróság előtt bizonyítást nyerjen a gyermeknevelésre való alkalmatlansága. Sokan elfelejtik a pillanatnyi felindultságukban, hogy ha közös gyerekek vannak, nem szabadna megmérgezni a kapcsolatukat, mert a válást követően is még hosszú éveken keresztül együtt kell(ene) működniük.”

A teljes cikket a Nők Lapja Psziché 2018/3. számában olvashatjátok el. A magazint április 6-tól keressétek az újságosoknál!

Szöveg: Fekete Edina

Illusztráció: Getty Images