Így fordíthatjuk előnyünkre a negatív érzéseinket + JÁTÉK

Harag, depresszió, gyűlölet vagy félelem. A negatív érzéseink elfojtása, sokkal ártalmasabb, mint azt elsőre gondolnánk, ha azonban kellő empátiával és néhány hasznos gyakorlattal kezeljük őket, többé nem jelentenek fenyegetést ránk nézve. Útmutató Karla McKlaren Érzelmek nyelvén című könyve alapján.

érzelmek

Harag

Ahelyett, hogy elfojtanánk vagy kirobbantanánk a haragot, csatornázzuk be tüzes intenzitását az énhatárainkon belülre, mondjuk el, amit igaznak gondolunk, illetve tegyük meg a helyzet javítását célzó lépéseinket. Ezzel helyreállítjuk az énhatárainkat és megvédhetjük magunkat és kapcsolatainkat.

Félelem

Az állandó szorongás vagy aggódás gyengíti az összpontosítást és a tisztánlátásunkat. Összpontosítsuk figyelmünket a félelmeinkre! Készüljünk fel, cselekedjünk és mozduljunk tudatosan, illetve élesszük fel a lelkünket a félelem által előhozott dinamikus koncentrációval.

Közöny és unalom

Bármilyen érzelem elfojtása problémát okoz, ám a harag annyira fontos egészségünk szempontjából, hogy ha elfojtjuk, az egészen speciális állapotot idéz elő bennünk. A közöny – vagy unalom – állapotába akkor kerülünk, amikor nem akarunk foglalkozni a haragunkkal. Mi lehet erre a megoldás? Tartsuk tiszteletben az elvonulásra és elkülönülésünkre való igényünket, anélkül, hogy ezzel kivonnánk magunkat a világ körforgásból. Használjuk a közöny mögött megbújó haragot énhatáraink egészséges helyreállítására.

Bűntudat és szégyen

A rendszeresen jelentkező bűntudatérzést úgy szüntethetjük meg, ha becsatornázzuk az érzelmet, hogy erős énhatárokat állíthassunk fel és megteremthessük azt a szent teret, amelyben vezekelhetünk kihágásainkért, változtathatunk a viselkedésünkön, elhajíthatjuk a mesterkélt szégyenérzetet, és meggyógyíthatjuk szívünket, kapcsolatainkat.

Gyűlölet

A mások ellen indított, nem tudatos támadásra gyógyír, ha részletesen leírjuk a hibákat. Ezzel hozzájuthatunk az árnyékban lévő tartalmakhoz. Köszöntsük elvesztett énünket, öntsük gyűlöletünket az énhatárainkba, égessük el a megvetett viselkedésekkel kötött szerződéseinket, és állítsuk vissza lelkünk teljességét!

Zavar

Amikor valamilyen zavar támad az életünkben, legtöbbször a döntésképtelenség vagy a cselekvésképtelenség jellemez minket. Fordítsunk saját magunk megismerésére időt, és hagyjunk fel azzal, hogy magunkon kívül keressük a válaszokat. Tegyünk fel belső kérdéseket, ezzel helyreállíthatjuk az ösztönösségünket és a döntésképességünket. A szándék véget vet minden homálynak.

Féltékenység és irigység

Tegyünk különbséget aközött, hogy hűtlenségre és tiszteletlenségre adjuk-e a reakcióinkat, illetve aközött, hogy nincs önbecsülésünk és nem tartjuk magunkat értékesnek. Bármelyik eset álljon is fenn, először állítsuk helyre az énhatárainkat, majd figyeljük meg, mit súg az intuíciónk, és tartsuk tiszteletben a féltékenységben és az irigységben megbújó haragot és félelmet.

Pánik és rettegés

A ciklikusan visszatérő dermesztő és gyötrő érzés megjelenésénél összpontosítsunk a belső kérdéseinkre. Ne felejtsük el: már túlélők vagyunk! A pánik és rettegés szerepe az, hogy segítsen újraértelmezni a traumát, és hogy a túlélő pozíciójából eljussunk a teljesség állapotába.

Szomorúság

A nem múló kétségbeesés esetén próbáljuk meg elengedni azokat a dolgokat, amik már nem szolgálják a javunkat. Ezzel helyreáll bennünk az áramlás, megerednek a könnyeink, és megjelenik testünkben a gyógyító víz ereje. Ha valóban képesek vagyunk az elengedésre, egészen biztosan megújulunk és ellazulunk.

Gyász

Mit kell elgyászolnunk? Mit kell teljesen elengednünk? Az alapvető változás elfogadására vagy elismerésére való képesség hiányakor érdemes feltenni ezeket a kérdéseket magunknak. Amikor a lélek folyójának felszínén sodródunk, elengedhetjük azt, ami a halállal immár egy másik világba került, hogy ezáltal mi magunk teljesebb életet élhessünk.

Depresszió

Figyeljünk alaposan! Mindig van valami komoly oka annak, ha az energia és az áramlás elhagyja a lelkünket. Ez kapcsolatban lehet az egészségünkkel, az agyunkban lezajló kémiai folyamatokkal, igazságtalansággal, emberi kapcsolatokkal, karrierrel, vagy valami régi traumával. Fontos, hogy addig ne lépjünk tovább, amíg meg nem értjük a depresszióban rejlő üzenetet.

Stressz és ellenállás

Az egyes stresszoldó eljárások, mint a mély lélegzés és a relaxáció nagyszerűek, de ha nem nézünk magunkba és nem gondolkodunk el azon, hogy mit érzünk továbbra is érezni fogjuk a kibillentséget, és ez elkerülhetetlenül szenvedéshez vezet. Ha képesek vagyunk megtanulni, hogy a stresszre földeléssel és az énhatáraink felállításával válaszoljunk, ezzel teljes betekintést nyerhetünk magába a stresszhelyzetbe.

Ha szeretnéd megnyerni a Nők Lapja Psziché exkluzív karácsonyi csomagját, figyeld Facebook-oldalunkat a nyereményjáték részleteiért! A helyes választ megírók közül hárman egyéves Nők Lapja Psziché digitális előfizetést, a magazin legfrissebb számát, és Karla McLaren: Az érzelmek nyelvén című könyvét nyerhetik meg.

A részletes játékszabályzat itt érhető el.

Ha szívesen olvasnál még a témában, további könyvekért keresd fel a Central Könyvek oldalát!

 

Nyitókép: Thinkstock