Hogyan lehetünk hálásak egy problémákkal teli világban? Így!

Wéber Anikó írása a hála és a köszönet fontosságáról.

Kint már besötétedett, amikor kimerülten beesünk az otthonunk ajtaján, és arra gondolunk: milyen fárasztó volt ez a nap! Ismerős a szituáció? Mennyivel jobb volna felidézni, hogy ma mi mindent köszönhetünk a körülöttünk élőknek! Kutatások is bizonyítják, hogy a hála boldogabbá tesz. De hogyan lehetünk hálásak egy problémákkal teli világban? A küldetés nem lehetetlen, most megmutatjuk, hogyan fogjunk hozzá!

Egyre több felmérés bizonyítja, hogy a hála érzése hatással van a boldogságra. A dán Meik Wiking boldogságkutató például arra hívja fel a figyelmet könyvében, hogy a hála több, mint amikor egy ajándékot megköszönünk. A valódi hála az, amikor értékeljük az életünket, és arra koncentrálunk, ami valóban a miénk. Ha pedig így teszünk, elégedettebbek, boldogabbak lehetünk.

A szeretettartály töltögetése

Jánosi Valéria párkapcsolati coach és mediátor gyakran javasolja a hozzá fordulóknak, hogy vezessenek hálanaplót. Ő szintén azt tapasztalja, hogy számtalan pozitív hatása van annak, ha összegyűjtjük, ezáltal tudatosítjuk, mi mindenért adhatunk köszönetet a körülöttünk élőknek.

„Amikor egy kliensem sötéten látja a helyzetét, arra szoktam kérni, írjon legalább 50–100 tételből álló listát arról, miért lehet hálás – mondja a coach. – Az első reakció mindig az, hogy lehetetlent kérek. Nehéz elkezdeni, de amikor gyűlnek a pozitív emlékek, gondolatok, ráébred az alany: mégsem olyan rossz az élete, mint ahogy gondolta. Fokozza az elégedettségérzést, ha rájön, mennyi mindene van. Szoktam ajánlani, hogy írja a pontok mellé, mit kinek köszönhet: barátnak, családtagnak, szomszédnak. Hiszen erősíti az önbecsülésünket, amikor felfedezzük, milyen sokan szeretnek minket. Segítőkészebbek is leszünk, ha látjuk, mások tettek értünk valamit, és ezt mi is szeretnénk meghálálni. Ha figyelünk arra, ki miben segített nekünk, és mi ezt hogyan adhatnánk vissza, a kapcsolataink is javulni fognak. Töltögetjük egymás szeretettartályát, és ettől mindannyian jobban fogjuk érezni magunkat.”

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy magunknak miért lehetünk hálásak.

„Ha arról mesél nekem valaki, mennyire nehéz volt a gyerekkora, és milyen mélyről indult, azt szoktam neki tanácsolni, írja össze, mi mindent köszönhet eddig magának. Honnan hova jutott el? Mit tett magáért? Itt gondolhat arra, hogy egyetlen sporttáskával érkezett a fővárosba, és ma már saját otthona, állása van. De felsorolhatja azt is, milyen sok fantasztikus képessége van: jól tud főzni, csodásan varr. Sőt, azt a kérdést is felteheti: mit adott ma magának? Például megnézte a naplementét, készített egy finom kávét, tartott egy félórás pihenőt, elment futni. Ha ezeket is számba vesszük, elégedettek leszünk önmagunkkal, és a hála csökkentheti az irigységet, hiszen nem azt nézzük, mi jutott a másiknak, hanem azt, mit értünk el mi, mivel ajándékoztuk meg magunkat. A fentiekből pedig egyenesen következik, hogy a hála csökkenti a stresszt és javítja az egészségi állapotunkat. Hiszen ha jobbak a kapcsolataink, és elégedettek vagyunk, akkor jobban fogunk aludni, és erősödik az immunrendszerünk” – mondja Jánosi Valéria.

Csakhogy hiába tudjuk, milyen jótékony hatása van a hálának, ha egy fárasztó nap végén nem találunk mást magunkban, csak keserűséget, rosszkedvet, ürességet. Mit tehetünk ilyenkor?

Kitörni a negatív gondolatspirálból

Könnyű hálásnak és boldognak lenni, ha mindenünk megvan – ezt gondoljuk az elégedett ismerőseinkre pillantva. valóban nehezebb köszönetet mondani, ha fájdalom ért, elfáradtunk, gondok nyomasztanak.

„Ha rosszkedvűek vagyunk, az első negatív gondolat bevonzza a másodikat, majd a harmadikat, és így tovább – figyelmeztet a szakértő. – Először csak felidézzük, hogy ma megbántott valaki. Majd azon töprengünk, milyen szavakkal kellett volna visszavágni. Erről korábbi sérelmek, újabb szomorú emlékek jutnak eszünkbe, végül levonjuk a következtetést: pocsék az életünk. A negatív gondolatspirálból pedig nagyon nehéz kitörni. Még nagyobb kihívás a jót keresni a mindennapjainkban, ha például szakítás vagy válás után vagyunk, elvesztettük a munkahelyünket, vagy éppen anyagi problémákkal küzdünk. Ilyenkor nem fog magától megtalálni a hála érzése, hanem tudatosan kell megálljt parancsolni az őrjítő gondolatoknak, és új nézőpontot keresni. Megtalálni, hogy mi az, ami a miénk, és amiért hálásak lehetünk. Ez lehetetlen feladatnak látszik, de nem az.”

A cikk folytatásában, melyet a Nők Lapja Psziché 2017/8. lapszámában olvashattok el, szó esik a hálanaplóról és további köszönetleckékről is. A magazint december 6-tól keressétek az újságosoknál!

Szöveg: Wéber Anikó

Illusztráció: Getty Images