Leckék legendáktól: Julia Roberts, akinek a mosolya milliárdokat ér

Már huszonhét év telt el azóta, hogy Julia Roberts eljátszotta a Micsoda nő! főszerepét. Gesztenyebarna sörényével és lehengerlő mosolyával világszerte lenyűgözte a nézőket. A nemrégiben az 50. születésnapját ünneplő, háromgyerekes színésznőnek azóta is a természetes szépsége és hanyag eleganciája a legfőbb védjegye. Oravecz Éva Csilla írása.

A Sztárom a párom 1999-es világpremierjén szőrös hónaljjal megjelenő Roberts – akit a People magazin öt alkalommal választott a világ legszebb nőjének, először 1992-ben, legutóbb pedig 2017-ben – civilben egyáltalán nem visel sminket. Kritikusainak így vágott vissza: „Nem tudják, hogy engem a hónaljszőröm után fizetnek?” A szellemes és tüzes Julia nem véletlenül lett a földkerekség egyik legismertebb színésznője. Aki egyébként a hét öt napján 5.15-kor kel, hogy elkészítse a gyerekei – Hazel és Phineas 12, Henry 9 évesek – reggelijét, és elindítsa őket malibui iskolájukba, ahol rendszeresen vállal önkéntes munkát.

Nem hagyja, hogy alábecsüljék

Julia a bátyja, Eric Roberts hollywoodi karrierjét megirigyelve próbálkozott meg a filmezéssel. Első két filmje a Mystic Pizza és a Satisfaction volt 1988-ban, ezeket 1989-ben az Acélmagnóliák követte, amiért Oscarra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában. És 1990-ban jött a Micsoda nő! Richard Gere-rel, és vele a második Oscar-jelölés, de már a legjobb női főszereplő listán.

Mindössze 21 éves volt, amikor a Micsoda nő! főszerepét megkapta. Vivian szerepét előtte már Meg Ryan, Sandra Bullock és Sarah Jessica Parker is visszautasította. Nyilván egyikük sem sejtette, hogy ezzel olyan magas labdát adnak az akkor még ismeretlen riválisuknak, amivel a fiatal színésznő rövid időn belül Hollywood egyik legjobban csodált és keresett sztárja lesz. Onnantól Roberts sorra nyerte a szakmai és közönségdíjakat olyan karakterek megformálásáért, melyek az amerikai nő különböző típusait testesítik meg: az anyát, aki nem vágyik másra, csak hogy biztosítsa a megélhetést a gyerekei számára, vagy a neurotikus ételkritikust, akit semmi és senki nem állíthat meg, hogy megszerezze magának a férfi t, akire vágyik, vagy épp a boldogtalan lányt, aki nem jön ki az anyjával.

Julia volt az első színésznő, aki megkapta ugyanazt a gázsit, amit a vele azonos népszerűségű férfi kollégái, amikor az Erin Brockovich címszerepéért (amiért nem mellesleg elnyerte a legjobb női főszerepért járó Oscar-díjat is) 20 millió dollárt fizettek neki. A stúdióval folytatott tárgyalások idején az ügynöke felhívta a figyelmet a női és férfi sztárok fizetése közti különbségre, miközben megemlítette, hogy a színésznő filmjei összesen több mint 100 millió dolláros bevételt hoztak, ami több, mint amit a férfi kollégák filmjeinek többsége termelt. De Roberts nem csak az ügynökére hagyta a beszédet. Amikor a Sztárom a páromban a karakterétől megkérdezik, mennyit keres, ő azt feleli, 15 millió dollárt. Az összeg pontosan megegyezik a filmért kapott gázsijával, bár a forgatókönyvben eredetileg 10 millió szerepelt. Amikor a rendező rákérdezett, miért változtatja meg folyton az eredeti szöveget, azt felelte: „Mert elegem van belőle, hogy alábecsülnek.” Karakánságának köszönhetően az Erin Brockovichért kapott 20 millió dollárral hirtelen ő lett Hollywoodban minden idők legjobban megfizetett színésznője.

Érdeklődik a lélek titkai iránt

A cikket teljes terjedelmében a Nők Lapja Psziché 2017/7. lapszámában olvashatjátok el.

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Profimedia