8 fontos útravaló, amit a Disney-mesék tanítottak nekünk

Walt Disney világa felejthetetlen percekkel ajándékozott meg minket történetein keresztül. Meséi azonban nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is tartogatnak üzeneteket. Ezeket fogtuk most egy csokorba.

Pán Péter – Őrizzük meg a gyermeki énünket

Az örökké szabad és játékos gyermeki lélekből felnőttként is érdemes megőrizni valamit, így érhetjük el, hogy az életünkben fény és öröm maradjon, illetve, hogy észre tudjuk venni a csodákat a mindennapjainkban. Ez Pán Péter egyik legnagyobb tanítása, amit mindenkinek érdemes lenne megfogadnia.

A Notre Dame-i toronyőr – Ne ítéljünk a külső alapján

Az ember nagyon könnyen képes ítéleteket hozni a külső alapján. Pedig a valódi értékek belül rejlenek, és sokszor csak egy másik ember szeretetére és odafigyelésére van szükség, hogy megmutatkozzanak, és a felszínre kerüljenek. Így volt ez Quasimodóval is, akinek a lelke úgy ragyogott, mint a gyémánt – csak észre kellett venni.

A szépség és a szörnyeteg – A szeretet felszabadít

A szeretet ereje csodákra képes, ezt sosem szabad elfelejteni. Megtisztítja az embert és kihozza belőle azt a szépséget, ami mélyen benne rejlik. Így volt ez a Szörnyeteggel is, akit a Belle iránt érzett szerelem szabadított fel.

Pinocchio – A hazugságnak ára van

Pinocchio története nagyon jó példa arra, mire képes a hazugság. Megváltoztatja, mégpedig kívülről-belülről és átalakítja az emberekkel való kapcsolatát. Az őszinteséget semmi sem helyettesítheti, ezt a fából készült fiú is megtanulta.

Hófehérke és a hét törpe – A barátság ereje

Hófehérke a legszorultabb helyzetben találkozik a törpékkel, akiket hamar a szívébe zár. Gondoskodnak egymásról, vigyáznak a másikra, ezzel pedig azt üzeni, mennyire fontos találni valakit (vagy valakiket), akikkel kölcsönösen támaszkodhatunk egymásra a mindennapokban.

A kis hableány – Kövessük az álmainkat

Ariel mindennél jobban szeretett volna az emberek világában élni, álmáért pedig nem félt tenni. Nagyon jól tudta, hogy bátorságra és elszántságra ugyanúgy szüksége lesz az útján, mint nyitottságra – és persze olyanokra, akik támogatják. Sok nehézség keresztezte az útját, de végül boldog lehetett abban, amit elképzelt magának.

Hamupipőke – Sosem szabad feladni

Hamupipőke rettentően hányatott mindennapjai során egy dolog tartotta benne a lelket: a remény. Hitt abban, hogy lehet jobb is, hogy a sorsa más fordulatot vehet. Közben pedig lelkiismeretesen végezte a feladatait és igyekezett meglátni a jót mindenben.

Az oroszlánkirály – A felnőtté válás fájdalmakkal teli

A felnőtté válás rögös útján Szimba rengeteg dolgot megtapasztal a veszteségtől kezdve, a gyászon és az otthon elhagyásán át az önmagára való rátalálásig. Ezeket sajnos senki sem úszhatja meg, bármennyire is szeretnénk. A kérdés csak az, hogy az út végén, felnőttként olyan emberré igyekszünk-e válni, aki felelősséget tud vállalni a tetteiért és a szeretteiért, akár Szimba.

A tanulságokkal teli történetek atyjának, Walt Disney-nek az életéről a Nők Lapja Psziché 2017/06. számában olvashattok. A magazin szeptember 13-tól lesz kapható az újságárusoknál.

Szöveg: F.R.

Fotó: Pinterest