Az indiai származású brit pozitív pszichológus 2004-óta él Magyarországon, és elhivatottan tevékenykedik azért, hogy megtanítson minket a boldogabb életre. Idén szeptemberben már negyedjére szervezi meg a Budapesti Boldogság Hét elnevezésű ingyenes rendezvényt. Most a számára legfontosabb értékeket osztja meg velünk.

1.ENERGIA

Az indiai „chardi kala” azt jelenti, megemelem az energiaszintem, azaz felvértezem magam erővel, hogy legyőzzem a félelmeket és a fájdalmat. Figyelek arra, hogy lendülettel kezdjem a napjaimat. Megosztom tapasztalataimat a körülöttem lévőkkel, és ezáltal igyekszem fellelkesíteni őket is. Mindig előre elképzelem az előttem álló fontos eseményeket – ennek hatására a napom nemcsak jól alakul, hanem a tudatos jelenlétem is fokozódik.

2.NYITOTTSÁG

Figyelek arra, hogy ne csak magammal legyek elfoglalva és ne váljak önteltté. Észre akarom venni a körülöttem zajló eseményeket, így hálás lehetek, és megtanulom értékelni mindazt, amim van. Szeretek segítségére lenni azoknak az embereknek, akik sebezhetők vagy nagy szükségben élnek.

3.ÉRTÉKEK

Amikor néha előfordul, hogy feszült, ideges vagy mérges vagyok, átgondolom és megerősítem magamban, hogy melyek a számomra fontos értékek. Például mindennap, mielőtt találkozom a klienseimmel vagy a kollégáimmal, emlékeztetem magam a számomra legfontosabb normákra: a szenvedélyre, a kihívásra és a küldetésre. Azáltal, hogy felismerem és megerősítem a belső értékeimet, csökkenteni tudom a stresszre adott reakció mértékét.

4.KÍVÁNCSISÁG

Az életem minden területén próbálok kezdeményezni. Olyan dolgokban veszek részt, amelyekben szabadjára engedhetem kíváncsi, érdeklődő személyiségemet és a kreativitásomat. Arra törekszem, hogy kihívást jelentő feladatokat és inspiráló tanulási lehetőségeket válasszak, melyek a fejlődésre ösztönöznek. Az erősségeim alkalmazása révén nagyobb eséllyel leszek képes megélni az áramlásélmény (flow) állapotát. Nincs szükségem túlzott mértékű anyagi és tárgyi javakra, kényelemre, hatalomra vagy hírnévre, mert amit teszek, azzal már önmagamat is jutalmazom.

Ha kíváncsiak vagytok rá, mit gondol a pozitív pszichológus többek közt a társas kapcsolatokról és a csalódásról, akkor keressétek a cikk folytatását a Nők Lapja Psziché 2017/05. számában. 

Szöveg: Lapis-Szabó Andrea

Fotó: Balog Róbert