„Cselekedjél tetszésed szerint; akármire szánod magad, egyformán megbánod” – mondta Szókratész, és ezen mindenki jókat mosolyog. De nézzük csak, a számok mit mutatnak: hogyan döntünk akkor, ha ásó, kapa és nagyharang a tét?

Bride holding bouquet.

Zsák a foltját

A világ legtöbbször házasodott férfi ja Glynn Wolfe baptista lelkész volt, aki huszonkilencszer állt anyakönyvvezető elé. Utolsó felesége egy amerikai nagymama, Linda Wolfe, aki a női házassági csúcstartó, a maga huszonhárom alkalmával. Kettejük frigye nem igaz szerelemből, sokkal inkább a szenzáció kedvéért köttetett, és mindössze egy évig, a 88 éves férj haláláig tartott.

A törvény erejével

Róma első császára, Augustus több családjogi, erkölcsvédelmi intézkedést hozott. A 20 és 60 év közötti férfi ak számára törvényben tiltotta meg a nőtlen életet. Az özvegyeknek három éven belül újra kellett nősülniük. A törvényszegő büntetést kapott, és polgári jogait is megnyirbálták.

Kedvező fordulat

Hazánkban a házasságkötéseknek az 1970-es évekre jellemző, évi 90 és 100 ezer közötti száma az ezredfordulóra kevesebb mint felére, 44-46 ezerre csökkent. 2010-ben már csak 35,5 ezer új frigyet regisztráltak. Erről a mélypontról történt egy kedvező irányú elmozdulás az elmúlt években. A 2015. évi 45,9 ezer házasságkötés több mint 29%-kal, mintegy 10,4 ezer házaspárral múlta felül a 2010. évi szintet.

Minél több, annál jobb

Ziona Chana indiai farmer igazán családszerető. A 67 éves férfi nak nemcsak hogy 39 felesége van, de egy fedél alatt élnek mindannyian, 94 gyermekükkel és 33 unokájukkal egy hatalmas birtokon.

Ha még több érdekességre vagytok kíváncsiak, keressétek a cikk folytatását a Nők Lapja Psziché legújabb, 2017/02 számában!

Szöveg: Bérczes Eszter

Fotó: Thinkstock