Hogyan segíthetjük a gyerekeinket a helyes internetezési szokások kialakításában?

Egy átlagos gyerek folyamatosan a monitor előtt ülne – ha tehetné. A helyes netezési szokások kialakításában azonban nekünk, szülőknek nagy a felelősségünk, segítenünk kell csemeténket. Megan A. Moreno, a washingtoni egyetem gyermekgyógyászprofesszora és médiakutató régóta foglalkozik az internet kamaszokra gyakorolt hatásával. Az ő tanácsaiból válogattunk.

Teenage girl in the Conservatory with nordic sofa, laptop and headphone, wooden floor, yellow rug

Kezdjük közösen!

Kisiskolások (7-12 évesek)

Ebben az időszakban a gyermekek gondolkodása még konkrét, ami azt jelenti, hogy az információt szó szerint veszik, és el is hiszik, amit mondunk nekik. Mivel nagyon befogadóak, hajlamosak mindent igaznak hinni, amit az interneten olvasnak. Azon túl, hogy lelkesen játszanak és mesefilmeket néznek a neten, a házi feladataik elkészítésekor is igénybe veszik a világhálón fellelhető ismereteket.

Mit tehetünk szülőként?

Használjuk ki a lehetőséget, hogy ebben a korban a gyerekek még hallgatnak a felnőttekre. Ezért az a legideálisabb, ha már ekkor tisztázzuk velük azokat a szabályokat, amiket szülőként szükségesnek tartunk. Erről az alapról indulva később könnyebben tudunk segíteni nekik abban, hogy helyesen és biztonságosan mozogjanak az online világban. Rendszeresen lépjünk be velük együtt a netre, beszélgessünk a látottakról, mutassuk meg nekik, hogyan kerüljék el a nem javasolt oldalakat, és véssük az eszükbe: nem biztos, hogy minden, amit a képernyőn látnak, igaz. Vannak, akik hasznosnak tartanak a számítógépre olyan programot telepíteni, ami figyeli, milyen honlapokon szörföl a gyerek, és amivel letilthatók bizonyos oldalak. De nem mindenki hisz a blokkolóprogramokban, mondván, hogy ezek rengeteg olyan oldalt is letiltanak, amiket nem kellene, másrészt a biztonság hamis illúzióját adják. Ezekben a kérdésekben minden egyes családnak magának kell döntenie.

Ne legyen túl rövid a póráz!

Kiskamaszok (12-14 évesek)

A felső tagozatosoknál megkezdődik az elvont gondolkodásra való képesség kialakulása. Már tudják mérlegelni a lehetőségeket, és kezdik azt is megérteni, hogy a dolgok néha mások, mint amilyennek látszanak. A nemi érés ebben az életkorban a legerősebb, a gyerekek feje tele van erre vonatkozó kérdésekkel és aggodalmakkal. Ebben az életkorban jelentkezik először a kamaszkor klasszikus tünete: kezdenek elhúzódni a szüleiktől. Már erős a kortársak befolyása, de még nyitottak a szülők és más, számukra imponáló felnőttek irányába is. Ez az a korszak, amikor először próbálják létrehozni a saját profiljukat a közösségi oldalakon.

Ha kíváncsiak vagytok mit tehetünk azért, hogy a kiskamaszokat segítsük, illetve hogyan felügyelhetjük a kamasz gyerekünk internetezési szokásait, akkor olvassátok el a cikk folytatását a Nők Lapja Psziché 2017/02. számában.

Fotó: Thinkstock