Vonzások és vonzódások – A kisugárzás lélektana

A szépség mindenki számára mást jelent, abban viszont mindannyian egyetérthetünk, hogy egy ember iránt érzett vonzalmunknak legtöbb esetben semmi köze hozzá. Vajon mi a titka a szexuális kisugárzásnak, és mi választja el a külcsínt a mélyről jövő, egyedi szexepiltől?

Woman hands undress rich man, concept

Szinte mindenki ismer olyan embert a környezetében, aki messze nem a szépségével hódít, mégis sikert sikerre halmoz. Sokszor találkozunk olyan párokkal is, akik külsőleg talán nem illenek egymáshoz, mégis tökéletes kapcsolatot élnek meg.

Intelligencia és spontaneitás

„A titkot a társadalmi előítéletekben, a személyes félelmekben és a szexuális kisugárzás minőségében érdemes keresni – hívja fel a figyelmet dr. Csernus Imre pszichiáter. – Egyáltalán nem misztikus a problémakör. Nagyon kevés ember hisz ténylegesen önmagában, ami pedig alapjaiban határozza meg, hogy valaki milyen szexuális kisugárzással bír. Emellett a legyőzött és a meg nem oldott félelmek jelenléte is meghatározó. Ha erősebbnek, magabiztosabbnak mutatjuk magunkat, mint amilyenek valójában vagyunk, a vége akkor is egy hatalmas pofára esés lesz: nem véletlenül alakult ki a mondás, hogy lakva ismerszik meg az ember.”

Ahogy Csernus doktor fogalmaz: aki fejlett érzelmi intelligenciával rendelkezik, az meg fogja érezni a valódi kisugárzást, és nem fog „bedőlni a húsnak.” Ugyanakkor azt is hangsúlyozza a szakember, hogy a 21. században az emberek jelentős része tökéletesen manipulálható a külsőségekkel.

„Akik csak a centiméterekhez, a fizikumhoz kötik a szexualitást, sokszor meg nem oldott félelmekkel küzdenek, többek között az öregedés terén. Állandóan az élvezeteket hajszolják, ám ennek a tartalmas és kreatív szexualitáshoz semmi köze. Az alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező ember csak a »húst« fogja nézni, és az adott méretek alapján dönti el, hogy a másiknak milyen lehet a szexualitása. Az a fejlett intelligenciájú ember tud például humoros és ezáltal szexuálisan nagyon vonzó lenni, aki képes rengeteg más, spontán cselekedetre. A spontaneitás pedig a bátorsággal függ össze: a bátor ember akár többértelmű jelzéseket is tud adni, míg a konvenciókat erősen betartó, bátortalan, humortalan emberek csak sablonokban képesek kommunikálni, mert félnek a félreértelmezéstől” – teszi hozzá a pszichiáter.

A titok nyitja: jóban lenni magunkkal

„A szexuális kisugárzást nem lehet szándékosan »előállítani«. Éppen ezért ez nem tanulható, de fejleszthető. A lényeg, hogy minden pillanatban önmagunk legyünk. Ezzel azt üzenjük a külvilágnak, hogy tudjuk magunkról: vonzóak és szerethetőek, tehát értékesek vagyunk – mondja Bibók Bea szexuálterapeuta. – Ezzel ellentétben a tétovaság, a félelem és a bizonytalanság is érezhető az emberi kapcsolatokban, ami viszont nem bír szexuális vonzerővel.

A cikk folytatásában többek közt arra is fény derül, hogy az önmagunkba vetett hit mellett mi az, ami még szexepillel ruház fel minket. Keressétek a Nők Lapja Psziché legújabb számában!

Szöveg: Vizler-Nyirádi Luca

Fotó: Thinkstock