A hazai pszichológiatudomány egyik legkiemelkedőbb alakja dr. Bagdy Emőke. Nem csoda, hogy kíváncsiak voltunk arra, milyen értékeket tart legfontosabbnak az életében, és milyen elvek vezérlik mindennapjaiban.

72 bagdy emoke

Egészség

Számomra nem feltétlenül a betegség hiányát jelenti, hanem testi-lelki-szellemi jóllétet. Nincs csak testi egészség! Manapság a lelki és kapcsolati tényezőkhöz és stresszhez köthető pszichoszomatikus betegségek a leggyakoribbak. Nem tanuljuk meg a betegséget okozó feszültségek, lelki traumák feldolgozását, nem sajátítunk el lelki önvédelmet, nincs lelki edzettségünk. Aki ezt taníthatná, a pszichológus, mert ért hozzá, ám nem engedjük be a gyermekekhez. Így jártam én például az iskolai stresszkezelés bevezetésének javaslatával. Kuruzslókban hiszünk, a szakembereket semmibe vesszük. Nincs a lelki orvoslásnak becsülete, nálunk még egy rendelettel sem becsülik meg a pszichológusokat. Ez pályám ötven évének legfájdalmasabb tapasztalata.

Boldogság

Attól létezik, hogy van ellenpontja, amit boldogtalanságnak, azaz frusztráltságnak, magánynak, hiányállapotnak élünk meg. Mérő László aranymondása szerint „mindenki másképp egyforma”. Ezért van egyformaság abban, mi tesz mindannyiunkat boldoggá. A legfontosabb feltételek a valakihez tartozás, a kötődés, a szeretet, a fontosságérzés, a biztonság, a bizalom, a képességeink szerinti fejlődésünk. Engem ezek közül a gyermekeim és az unokáim iránti szeretet tesz nagyon boldoggá.

Önzés

Korunk egyetemes betegsége. Volna normál mértéke, ha lenne arány a magamnak kedvező és másokért cselekvő tetteimben. Sajnos ma mindenhonnan zúdul ránk a „legyen neked jó, mert megérdemled!” áradata. De milyen alapon vagyok érdemes arra, hogy jól járjak? Az ilyen ember nem tűr el mást, csak a „nekem legyen jó” gyermeki életelv áterőszakolását. Így aztán késik nála a felnőtté válás, haszonélvezővé és erősen érdekvezéreltté válik, noha a másiknak adott örömön át lehetne boldogabb.

Kaland

Élmény, ami lehet pozitív, de életre szólóan negatív is. Izgatottság, várakozás, remény, félelem, tehetetlenség, esetleg kétségbeesés érzéseinek hullámvasútjára kerülünk általa. Szélsőségek jellemzik, érzelmi viharok, mint a szerelmi kalandban. Segítségével megértjük, hogy van végzetszerűség. Számomra nagy kaland volt egy totálkárossá tört autóból való sértetlen megszabadulás. „A félelem életvédő érzés”

Kíváncsiak vagytok rá, hogy dr. Bagdy Emőke mit gondol a szabadságról vagy a hűségről? Akkor lapozzátok fel a Nők Lapja Psziché legújabb számát!

Szöveg: Szurovecz Kitti

Fotó: Central Repro