Notórius halogató vagy? Így tegyél ellene! + JÁTÉK

Mindenkivel előfordult már, hogy tologatta a teendőit, a halogatás viszont csak ideig-óráig működik. Azon felül, hogy hosszú távon semmi értelme, még az egészségnek sem tesz jót, hiszen rengeteg stresszt okoz. Szerencsére van néhány trükk, amivel elkerülhető, hogy aztán újult erővel indulhassunk neki az újévnek.

halogatas

Az ötperces szabály

Ha nagyon nehezetekre esik belemélyedni egy feladatba, egyezzetek meg magatokkal abban, hogy csak öt percig foglalkoztok majd vele, aztán rövid szünetet tartotok. Ezt követően újra fussatok neki, ismét adjatok öt percet a feladatnak. Egy idő után a lendület heve magával ragad majd, és bele tudtok mélyedni a teendőbe.

Tűzzetek ki rövid távú célokat + határozzátok meg a jutalmatokat

Remek motivációként szolgál, ha minden feladat elvégzése után megjutalmazzátok magatokat: megnéztek egy humoros videót vagy elolvastok egy érdekes cikket. Állítsatok be időkorlátot is magatoknak, ami segít, hogy ne kalandozzatok el túlságosan a pihenő alatt. Az is fontos, hogy az elérendő célok reálisak legyenek, a jutalom pedig velük arányos: egy félórás munka után túlzás félórás pihenőt tartani.

Előre kell gondolkodni

Ugye, milyen sokszor mérgelődtetek már ti is amiatt, hogy korábban kellett volna kezdenetek a munkát, és akkor nem kellene kapkodnotok? Amikor az időbeosztásotokról hoztok döntést, mindig próbáljátok magatokat előre az adott napi szituációba képzelni. Ha holnap örülnétek annak, ha előbb el tudnátok jönni a munkából, akkor már ma ennek fényében alakítások ki a napirendeteket.

Fő a következetesség

Találjatok ki valami olyan kemény szankciót, ami mindenképp cselekvésre késztet benneteket. Így meg sem fordul majd a fejetekben, hogy mást csináljatok, mint amit el kellene végeznetek. A leghatásosabb talán az lehet, ha pénzben mérhető megszorításokat róttok ki magatokra. Ha például minden alkalommal, amikor valamit nem sikerül teljesítenetek, a nyaralásra szánt megtakarításból vontok le egy bizonyos összeget, hamar rákényszerültök, hogy ne halogassatok tovább.

A tanúk nyomása

Ha több emberrel megosztjátok a célotokat, motiválni fog benneteket abban, hogy ne okozzatok csalódást. Olyan ez, mint amikor fogyókúrába kezdtek, és mindenki árgus szemekkel figyeli, fogytatok-e már. Ne keltsetek lelkiismeret-furdalást, és ne hozzátok kínos helyzetbe magatokat, inkább végezzétek el minél hamarabb a kitűzött feladatokat.

01_600x450.indd

Szeretnél többet megtudni a halogatás pszichológiájáról? A nőklapja.hu Adventi nyereményjátékában a Vége a halogatásnak című könyvet is megnyerheted, csupán annyit kell tenned, hogy helyesen megválaszolod a kérdésünket – figyeld Facebook oldalunkat a nyereményjáték részleteiért! A helyes választ megírók közül hárman egyéves digitális Psziché előfizetést, Legyen vége a halogatásnak könyvet és a legfrissebb Psziché magazint nyerhetik meg.

A részletes játékszabályzat itt érhető el.

Ha szívesen olvasnál még a témában, további könyvekért keresd fel a Nők Lapja Könyvklub oldalát!

 

Szöveg: F.R.

Fotó: Thinkstock

Forrás: time.com