Légy önmagad segítője! Self-coaching tréningen vettünk részt

Ki ne vágyna egy okos, határozott, támogató belső hangra, ami minden helyzetben higgadt marad, és megmondja, mit kell tenni! A jó hír az, hogy ez a bizonyos bölcs, tudatos énünk fejleszthető, méghozzá a self-coaching segítségével. Szurovecz Kitti kipróbálta.

csapat

Self-coaching – sokat gondolkodtam, miként lehet magyarul megfogalmazni, mit is jelent, és végül arra jutottam, az önmagunk belső vezetője a leghelytállóbb kifejezés. Ahhoz, hogy ezt megértsük, tudnunk kell, mi az, amiben egy coach szakember segíthet nekünk: ő az a külső, támogató személy, aki segíti a hozzá fordulókat a céljaik elérésében. Nem oldja meg helyettük a problémáikat, a kérdéseivel vagy épp indirekt eszközeivel előhozza belőlük a saját megoldásaikat. De nem szükségszerű, hogy ez a segítség kívülről érkezzen – önmagunkban is rábukkanhatunk. Zádrovich Aliz self­coaching tréningjén nekem sikerült.

Hátráltató gondolatok

„Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra” – ezzel a Weöres Sándor ­idézettel nyitja meg Aliz szombat reggel a tréninget. A résztvevőkről félszeg izgatottság sugárzik,amit hamar felold az első játék: kört kell alkotnunk a terem közepén. A feladat, hogy menjünk oda, akihez csak tudunk, és bókoljunk neki, ahogy csak a szánkon kifér! Pár perc alatt oldottra és mosolygósra dicsérjük egymást, hogy aztán elkezdődhessen a lényegi munka. Aliz arról folytatja az előadását, hogy minden erőforrás bennünk van a gondjaink megoldásához és a céljaink eléréséhez, épp csak felszínre kell hoznunk őket. Egy-­egy élethelyzeti elakadásnál a legnagyobb hátráltatóink a negatív gondolatok, amelyektől a self­coaching módszerével megszabadulhatunk. A nap folyamán olyan technikákat ismerünk meg, amelyek segítenek megváltoztatni káros gondolatainkat, azokon át az érzelmeinket, végül pedig – és ez a legfontosabb – a cselekedeteinket. Ami egy teljesebb, boldogabb élethez vezet. A tekintetek lelkesek a teremben, kíváncsian vágunk bele önmagunk feltérképezésébe.

A boldogság grafikonja

A trénerünk által bemutatott coachingfolyamat a DIADAL-modellre épül, a mozaikszó egy-­egy betűje az egyes lépéseket jelöli: diagnózis, iránykijelölés, alternatívagyűjtés, döntés, alkalmazás, lezárás. Minden egyes pontot megbeszélünk, és önmagunkra vonatkoztatva szorgalmasan jegyzetelünk. Hamar felismerem: mindegy, hogy a megoldani kívánt problémám munkahelyi, párkapcsolati, vagy épp a gyerekneveléssel függ össze, a self­coaching technikái mindegyiknél működnek. Aliz sokat mesél, ám az előadását feladatokkal töri meg. Szorgalmasan írjuk a büszkeséglistánkat az életünkről, ábrákba foglaljuk a jelenünk négy legfontosabb pillérét, és azt is, miként szeretnénk, hogy öt éven belül megváltozzon mindez. Lerajzoljuk a boldogsággrafikonunkat az elmúlt esztendők tükrében, amit kreatív írás követ.

Most aztán mindent el kell mesélnünk magunknak a problémáról vagy a célról, ami foglalkoztat bennünket. A lényeg, hogy az írást egy pillanatra se hagyjuk abba – bevallom, ez igen kedvemre való feladat, visszaolvasva pedig alaposan meglepődöm az ösztönösen feltörő gondolataimon. Úgy tűnik, megláttam az életemben egy olyan összefüggést, amit eddig valamiért nem ismertem fel.

A DIADAL a megoldás!

Ezek után a belső és külső erősségeinket, valamint gyenge pontjainkat vizsgáljuk. Például, hogy mi korlátoz bennünket, és miként tudjuk ezt a hátráltató tényezőt kiiktatni. Minél inkább körüljárjuk a témát, és minél több információt szerzünk a helyzetünkről, annál kevésbé tartunk az esetleges következményektől, és rájövünk: a korlátaink mi vagyunk. A selfcoaching abban segít, hogy a technikáknak köszönhetően, szakember segítsége nélkül is, képesek legyünk jó döntéseket hozni, vagy épp erősíteni az önmagunkba vetett hitünket. Az órák a tréningen villámgyorsan telnek, egyre inkább megnyílunk egymás felé, és előkerülnek a személyes történetek. Van, aki attól szenved, hogy gyűlöli a főnöke, van, aki nem boldogul a kamasz gyerekével, és olyan is akad, aki képtelen leadni a súlyfeleslegét, továbbá aki évek óta halogat egy párkapcsolati döntést. A problémáink igen különbözők, a nap végére mégis mindannyian úgy érezzük, hogy a DIADAL-modell és a hozzá kapcsolódó feladatok által kulcsot kaptunk a gondjaink megoldásához. Úgy döntöttem, beszerzem a programhoz kötődő e-­könyvet is, amelyből még sok-­sok hasznos gyakorlatot hívhatok segítségül ahhoz, hogy gyorsan és hatékonyan haladjak a kitűzött céljaim felé.

Ti is részt vennétek Zádrovich Aliz önismereti workshopjain?

Akkor jó hírünk van! Aliz a közeljövőben két önismereti tréninget is tart. Az egyiken a Mindennapi önfejlesztés lesz a téma – ez egy egynapos tanfolyam, melynek során megtanulhatjátok, hogyan legyetek figyelmes szemlélői az életeteknek, hogyan ne vonódjatok be túlzottan a problémáitokba, és miképp hasznosítsátok az önfejlesztésben szerzett tapasztalataitokat a mindennapokban. A másikon, mely a Bennünk élő istennők köré épít, megismerhetitek az összes női archetípus tulajdonságait, és különböző gyakorlatok segítségével felébreszthetitek magatokban azokat az istennőket is, akik eddig talán mélyen szunnyadtak bennetek. Ha szívesen részt vennétek a tréningeken,  kattintsatok a bodyandlife.hu-ra! Itt találjátok a tanfolyamok részletes leírását, az időpontját, illetve itt tudtok regisztrálni is.

 

A riport eredetileg a Nők Lapja Psziché 2015/8. lapszámában jelent meg.