A félig magyar származású Estée Lauder egész kozmetikai világbirodalmat épített fel a mottója köré, miszerint csúnya nő nem létezik, csak lusta. Ő maga minden volt, csak lusta nem.

Estee Lauder (1907-2004) fondatrice d'une societe de parfums et de cosmetiques, ici c. 1965 --- Estee Lauder (1907-2004) founder of fragrances and cosmetics company, here c. 1965, Image: 167037523, License: Rights-managed, Restrictions: Utilisation exclusivement editoriale. Droits additionnels requis pour utilisation commerciale ou promotionnelle, y compris couvertures de livres. RDA ne garantit pas les droits a l'image de la personne representee. L'image ne doit pas etre modifiee., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Rue des Archives

Hála annak a romantikus és misztikus ködnek, amit ő teremtett maga köré, Estée Lauder gyerekkoráról egészen 1985-ig nem lehetett tudni semmi pontosat. Éveken át ugyanis a szépségipar nagyasszonya abban lelte örömét, hogy a valósággal köszönőviszonyban sem álló sztorikat költött magáról a média számára, például hogy európai arisztokrata felmenőkkel rendelkezik. Csak amikor egy hivatalos életrajzíró megfenyegette, hogy elmondja róla az igazat, akkor állt elő gyorsan egy önéletrajzi kötettel, amelynek Estée: A sikersztori volt a címe.

Hamar rálelt a hivatására

Josephine Esther Mentzer néven született 1908-ban New York Queens nevű kerületében. Ami a felmenői európai származását illeti, nem hazudott: Rose és Max Mentzer zsidó bevándorlók voltak Magyarországról, illetve Csehországból, ám a felső tízezertől messze álltak. Apjának vaskereskedése volt Queensben, a család pedig a bolt felett lakott. Önéletrajzában Lauder elismeri, hogy gyerekkorában szégyellte szülei származását, illetve hogy mindketten erősen törték az angolt. „Mind a ketten ízig-vérig európaiak voltak, miközben én másra sem vágytam, mint hogy száz százalékig amerikai lehessek” – írja. Pedig apja üzletében már nagyon hamar olyan fontos leckéket kapott, amelyek egész életében komoly előnyt jelentettek számára a versenytársaival szemben. Fiatalon megértette, hogyan működik egy vállalkozás, megtanult könyvelni, és mindent, ami egy üzlet vezetésével együtt jár. Valójában azonban mindig is arra vágyott, hogy színésznő lehessen: reflektorfényben, tapsban, virágözönben és jóképű férfiak őt csodáló tekintetében szeretett volna fürdeni.

A nagy sikersztorik esetében sokszor kiderül, az illető már nagyon fiatal korában megtalálta a hivatását. Ez történt Estée Lauderrel is, akinek az életében a fordulópontot az jelentette, amikor hozzájuk költözött magyar származású nagybátyja, Schotz János. A férfi ugyanis vegyész volt, aki Mentzerék házának hátsó sufnijában kémiai laboratóriumot rendezett be, és a maga által kikísérletezett, titkos összetételű, „csodatévő” bőrápoló krémet kevergette. A kis Esther pedig (akit otthon Esztinek becéztek) állandóan ott lábatlankodott körülötte. A nagybátyja volt tehát, aki kijelölte Lauder számára az utat, amelyen azután egész életében járt. Ő pedig figyelt és tanult, és mindent, amit csak tudott, magába szívott.

Estée Lauder élettörténete folytatódik a Nők Lapja Psziché 2016/4. számának 11. oldalán.

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Profimedia