Két kiváló szakemberrel olyan beszélgetni a szexről, korunk leggyakoribb szexuális problémáiról és jelenségeiről, mintha az ember egy izgalmas előadást hallgatna. Szórakoztató és nagyon tanulságos.

16 szexszunet

PSZICHÉ: Készítettem egy rögtönzött felmérést: rákerestem a „sex” szóra, és a Google 1,8 milliárd találatot dobott ki. A magyar „szex” szóra 6,6 millió találatot adott. Ehhez képest a „sportolás” szóra 319 ezret, a „nyaralásra” meg 343 ezret. Beütöttem a „szexuális problémákat” is, amire 465 ezer találat jött. A „sörre” pedig 5,4 millió. Ebből mindjárt megállapítottam, hogy a magyarok legjobban inni szeretnek, meg szexelni, viszont többeknek van szexuális problémája, mint ahányan sportolni vagy nyaralni járnak. Sarkítok, de vajon mi az oka annak, hogy ezt a képet kapjuk?

KRISZTINA: Nincs ember a földön, aki élete során ne találkozna valamilyen szintű szexuális elakadással. Gondoljunk csak a serdülőkorunk zaklatott lelkivilágára, amikor azt szerettük volna tudni, hogyan legyünk jó szeretők, és közben persze tele voltunk gátlásokkal. Vagy akár a szülés után, illetve a klimax környékén felmerülő, szexet érintő kérdésekre. Ennek dacára igen kis százalékban fordulnak az emberek szakemberhez. Azt tanuljuk meg, hogy a szex „természetellenes”, és elfelejtjük azt, hogy a két legmagasabb szintű boldogságforrás: az evés és a szexualitás.

PSZICHÉ: Ha a szex az egyik alapvető örömforrásunk, és ebből a szempontból nagyban hasonlít az evéshez, miért tapad hozzá ennyi szégyen? Miért tiltják például a világvallások is mondjuk a házasság előtti szexet?

GÁBOR: Én most konzervatívnak fogok tűnni, de azt kell mondjam, hogy a 20. században a nők felszabadításával és a fogamzásgátlás elterjedésével nagy probléma robbant ki. Ezzel persze önmagában nincs bajom, nehogy azt gondolja valaki, hogy szeretném, ha a nő továbbra is másodrendű állampolgár lenne. A probléma az: ahogy fogyasztói társadalmakká váltunk, a szex is áruvá vált. Emiatt van most annyi szexuális probléma, túl lett dimenzionálva a szexualitás. Az egyik könyvemben szerepel egy grafika, ami a ’70-es években megkérdezett amerikai egyetemisták életcélját térképezi fel. Kb. 70%-uk azt mondta, hogy értelmes, céllal bíró életet szeretne élni, és körülbelül 5% nyilatkozta azt, hogy szeretne meggazdagodni. 2000 környékén már pont fordítva volt az arány. Lényegében a hedonista boldogságeszmény eluralta a társadalmakat. Ami nyilván egyre kisebb hatásfokkal működik, hisz a hedonista életörömök egy idő után kioltódnak. Ilyenkor valami új után kell nézni, és ezért van az, hogy a gasztronómiától a szexig mindenhol megjelenik valami rafináltság. Mert az már nem elég, hogy megkívánom a feleségemet, és akkor összebújunk, hanem akkor kell ilyen póz, olyan póz, ilyen partner, olyan partner, Viagra, bütykös gumi, egyebek. Mindent megpróbálnak, hogy ezt a dolgot lehessen fokozni, nyújtani, ájulásig eljutni orgazmusban, de ez hosszú távon nem működhet, hisz túlhajtott dolog.

KRISZTINA: Valóban. Emlékezzünk arra, hogy a G-pontnak is milyen „kampánya” volt, és hogy mennyi könyv szól arról, hogyan fokozhatjuk még a szexet – ami azt sugallja, hogy a szex önmagában egy unalmas tevékenység. Pornófilmes rendezők mondták: ha nem találnak ki sürgősen egy újfajta férfi nemi szervet, akkor nem tudják, mi lesz, mert ők már képtelenek a látványt és az extremitást tovább fokozni. Ahogy Maslow megfogalmazta: a nyugati kultúránkban nincs éhség, csak étvágy. Már meg sem várjuk, hogy éhesek legyünk. És ugyanez igaz a szexuális étvágyunkra is: maximálisan túl vagyunk ingerelve. A vallásokat pedig ha jobban megnézzük, azok váltak igazán nagy világvallássá, amelyek megfogalmazták a tilalmaikat, de úgy, hogy ezek mind egy irányba mutattak: a „szaporodjatok, sokasodjatok” céljait szolgálták. Ezért van az, hogy tiltják a fogamzásgátlást és a homoszexualitást (mert abból nem születik gyermek), a házasságtörést pedig azért, mert ha már megsokasodtak az emberek, ne irtsák ki egymást féltékenységből.

Az interjú folytatását a Nők Lapja Psziché 2016/4. számában olvashatjátok.

Szöveg: Pritz Péter

Fotó: Garai Edit