10 életbölcsesség Popper Pétertől, ami segít az útkeresésben + JÁTÉK (X)

Már hat éve annak, hogy a pszichológus elhunyt, de bölcs gondolatai azóta is útmutatóként szolgálnak mindenkinek. Ezek közül gyűjtöttük össze a szerintünk legjobbakat.

popper_peter

„Aki nem mutogatja magát – ragyogni kezd. Aki nem dicsekszik – sikeres lesz. Aki nem követel tiszteletet, azt elfogadják vezetőnek. Aki nem küzd senkivel, azzal senki sem képes megküzdeni.”

„Ha rosszak a mindennapok, végül rossz lesz az egész élet. A tartalmas, jó élet egyik legfontosabb titka, hogy nem szabad maradékot hagyni. Minden napot, minden élethelyzetet, minden életkori szakaszt a maga teljességében, maradékok nélkül kell végigélni.”

„Csak a tudás átadható, tanítható, de a bölcsesség nem. A bölcsességre rá kell találni, lehet élni általa, de kimondani, közölni nem lehet.”

„Maradj a jelen pillanat egyszerűségében. Fel kell hagynod a haszontalan gondokkal, a múlton való rágódással, a jövő elé sietéssel. Vagyis szabadulj meg a „már nincs” és a „még nincs” irrealitásaitól. Élj az egyetlen realitásban, a „most”-ban.”

„A környezetünk arra felel, amit magunkból kisugárzunk. Belső változás nélkül külső megváltás nem fog jönni.”

„Átrohanjuk az életünket, boldogságot keresve, kutatva, mintha lenne valami ilyen a Sors könyvében, hogy boldognak kell lennünk.”

„Ne félj a csendtől. Minden fontos dolog a csendben történik. Csendben sarjadnak a növények, csendben fejlődik a magzat, csendben cikáznak a gondolatok, csendben borít el a szerelem.”

„Nem szabad elfelejteni, hogy minden félelem, szorongás, keserűség – hívás, s ugyanígy a derű, a jókedv és a bizakodás is. S amit következetesen hívsz, az végül odajön hozzád.”

„Ne kapj hisztériás rohamot, ha életed hajója néha megbillen egy markánsabb hullámtörésen. Már százszor megijedtél, hogy elsüllyed, és még mindig a nagy vízen hajózol.”

„Igen, talán ez az ember életének egyetlen értelme, hogy éljen a lehetőségekkel, amiket a sors elébe hoz.”

Popper Péterre emlékezve

A SZINTÉZIS Szabadegyetem Popper Péter emléknapot rendez, ahol a pályatársai, kollégái, tanítványai és barátai keltik életre a „Tanár Urat” – előadások és kerekasztal-beszélgetések formájában, sőt. A vele készült utolsó portréfilmet is levetítik, amelynek időtlen üzeneteit így szóban, és képekben is viszont láthatják a látogatók. Az előadók között ott lesz Dr. Angster Mária, Dr. Balaicza Erika, Dr. Gyarmati Andrea, Prof. Dr. Füredi János, Dr. h.c. Mireisz László, Paulinyi Tamás, Popper Gábor, Dr. Sári László és Somi Panni is. A megemlékezésre május 21-én kerül sor, „KÜLÖNBEN JÓL VAGYOK” címmel, aki tehát nagy rajongója volt a pszichológusnak, annak ott a helye. Bővebb információ a rendezvény Facebook-oldalán.

facebook_jatek_logó

Ha szeretnél páros jegyet nyerni az emléknapra, figyeld a Facebook-oldalunkat!
Nyereményjátékunkban a megfejtést a játék posztja alá, kommentben várjuk.
A helyes választ megírók közül tíz szerencsést sorsolunk.

A részletes játékszabályzat itt érhető el.

Szöveg: D. A.