Mi rejlik az Asperger-szindrómások angyalarca mögött?

Az autisztikus zavarral élők közé tartoznak az Asperger-szindrómások is, ám náluk a nyelvi fejlődés normál ütemű, és átlagos vagy annál magasabb az intelligenciaszintjük, ezért felismerésük is nehezebb. Tony Attwood, a téma szakértőjének írása kiválóan jellemzi őket.

112 asperger

Az Asperger-szindrómás nők és férfiak egyaránt képesek bensőséges személyes kapcsolat kialakítására, s arra, hogy valakinek az élethosszig tartó partnerei legyenek. Egy ilyen párkapcsolathoz először is két fél szükséges, akik mindketten vonzónak találják a másikat. Milyen tulajdonságok azok, amelyeket az Asperger-szindrómás emberekben mások vonzónak találnak?

Hallgatag és jóképű férfiak

Klinikai tapasztalataim és Maxine Aston (2003) kutatásai alapján az Asperger-szindrómás férfi ak számos olyan tulajdonsággal bírnak, amely egy lehetséges partner számára vonzó lehet. Az első találkozásra gyakran egy közös érdeklődési terület kapcsán kerül sor, amely lehet a hobbiállattartás, a hasonló vallási nézetek vagy ugyanannak a kurzusnak a látogatása. Partnerét, akiről gyakran csak később derül ki, hogy Asperger-szindrómával él, sok nő az első találkozáskor kedves, figyelmes, kissé kisfiús férfiúnak írta le: afféle nagyon is vonzó „jóképű idegennek”. Már az Asperger- szindrómás gyermekeket is sokan angyalarcúnak írják le, sok érintett felnőtt pedig vonzó, szimmetrikus arcvonásokkal büszkélkedhet. Az Asperger-szindrómás férfi gyakorta jobb megjelenésű, mint az őket választó nők korábbi partnerei, s külseje vonatkozásában jó fogásnak számít, különösen akkor, ha a nő önbecsülése bizonytalan lábakon áll, s kételyei vannak saját külső megjelenését illetően. A szociális és a társalgási készségek hiányát ezek a nők a „hallgatag idegen” jellegzetes vonásainak tudják be, akit majd empatikus, a szociális érintkezés világában nagy biztonsággal mozgó partnere megment, s valódi társas lénnyé változtat. Az Asperger-szindrómás férfiakhoz partnereik gyakran anyáskodóan viszonyulnak. Emellett meg vannak győződve arról, hogy a szociális helyzetekben mutatkozó bizonytalanságuk és szociális önbizalmuk hiánya gyermekkori traumáikból fakad, s idővel mindez helyrehozható. A szerelem majd mindent megváltoztat!

A cikket teljes egészében elolvashatod a Nők Lapja Psziché 2016/2. számában.

Fotó: Europress