Te is azok közé tartozol, akik képtelenek lazítani egészen addig, míg minden feladatot ki nem pipálnak a listájukról? Ha a válaszod igen, olvass tovább! Konkrét tanácsokkal segítünk, hogy olyanná formáld a mindennapjaidat, amilyenné valóban szeretnéd.

Time management

NE HALASZD, TEDD MEG MOST!

Sok szempontból jóval egyszerűbb lett az életünk, és több lett a szabadidőnk is a technikai fejlődésnek köszönhetően, valójában azonban olyan gyorsasággal és intenzitással élünk, hogy szubjektíven ennek éppen az ellenkezőjét érezzük. Hogyan lehetséges, hogy a számtalan hasznos időmenedzselési tipp és a legmodernebb kütyük birtokában mégis oly sokszor tapasztaljuk úgy, mintha az idő kifolyna a kezünk közül?

ÍGY CSINÁLD JOBBAN: Tekints úgy az időre, mint az egyik legnagyobb kincsedre! Rossz beidegződés, hogy a sikert sokszor abban mérjük, mennyire vagyunk elfoglaltak, és mennyire van betáblázva a naptárunk. Nem jó, ha úgy érzed: a nagy rohanásban csak a túlélésre jut energiád, és éppen a vágyott jóllét és boldogság marad el, illetve halasztódik a jövő egy olyan időpillanatára, amikor majd „ráérsz” ezekre. Itt az ideje tudatosítani: hosszú távon az életed minősége éppen a hétköznapjaid minőségétől függ.

A SEMMITTEVÉS IS FONTOS

Szabadidőnkben is élményekre vadászunk, izgalmas programokra vágyunk, és a sok lehetőség következtében a hétvégéinket, a szabadságunkat is túltervezzük. Sajnos ez egy ördögi kör: minél több a kínálkozó program, annál több csábító alternatíváról kell lemondanunk, ami frusztrálttá tesz minket.

ÍGY CSINÁLD JOBBAN: Ne azt nézd, hogy mit hagysz ki. Örülj inkább annak, ami a tiéd, és élvezd ki minden pillanatát annak a programnak, ami mellett elkötelezted magad. A rengeteg élmény, ami nap mint nap csalogat, éppen azt veszi el tőled, amire sokszor a leginkább szükséged van. Ez pedig nem más, mint hogy végre kicsit egyedül és csendben tudj lenni, és rendet tehess magadban. Így nem fogod úgy érezni, hogy elveszítetted a kontrollt az életed felett. Ne táblázd be minden szabad pillanatodat! Öt program is kínálkozik? Válassz csak kettőt, hiszen ebben az esetben is igaz: a kevesebb néha több.

A másik 3 hasznos tanácsért lapozd fel a Nők Lapja Psziché 2016/1. számát!

Szöveg: Sudár Györgyi

Fotó: Thinkstock