A művészek ösztönösen hozzák fel és mutatják meg sérüléseiket egy-egy alkotásukban, ez pedig segíthet a lelki traumák feldolgozásában. Arról, hogy a kreatív önkifejezés miként segítheti lelki fejlődésünket, Karafiáth Orsolya cikkében olvashattok.

34 mualkotas

A folyamatos munka és elmerülés hatalmas erővel bír. Ez pedig elsősorban annak köszönhető, hogy ezáltal flow-élményünk lehet.

„A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen tesz, energiával töltődik fel, teljesen átadja magát ennek az örömteli folyamatnak – mondja Zsuzsanna. – Aki gyakran átéli a flow-t, a kutatások szerint általában véve is boldogabb. A kreatív önkifejezés, alkotás is egy olyan út, amelyen flowélményhez juthatunk, de nem az egyetlen. Az alkotó életének csak egy kisebb része telik ebben a kellemes állapotban, az alkotásnak azonban vannak fáradságosabb szakaszai is. Soha sincs rá garancia, hogy a művész flow-ba fog kerülni, hiszen az nem magától értetődő, inkább egy spontán bekövetkező, kegyelmi állapot.”

A flow a hétköznapi élet szinte bármely területén elérhető, megélhető, például a sportban, a párkapcsolatban, így nem pusztán a művészek kiváltsága. De az alkotás és már az alkotásban való elmerülés jó út hozzá. Zsuzsanna Antalfai Márta iskolájában tanult komplex művészeti terápiát, a képi kifejezéspszichológiát pedig Vass Zoltántól sajátította el. Amikor dolgozik, mindezt a tudást pszichodinamikus szemléletben, hipnoterápiával kiegészítve használja. E módszer egyik fontos feltételezése, hogy az anyag, amivel dolgozunk, alapvetően meghatározza a munkákat, mivel minden anyag más-más lelki szintet hoz működésbe. Az agyaggal való munkálkodás például az ösztöni szférát támogatja, az akvarellfestés pedig a legintenzívebb érzelmi élményeinket mozgósítja.

„A művészeti terápiában az alkotás célja a mély személyiségrétegek megmozgatása, azaz a feltárás, az érzelmek kezelésének és felismerésének elősegítése, illetve a mélyebb önismeret – mondja Mirnics Zsuzsanna. – A kreatív önkifejezés egy igen magas szintű feszültségkezelési mechanizmus, amely fejleszthető is. Azok számára, akik korábban nem foglalkoztak művészettel, már a kreatív technikák használatának elsajátítása is sokat adhat. Saját praxisomból több olyan csoporttagot tudok említeni, akik a csoportmunka után festeni, rajzolni kezdtek. Megtapasztalták az alkotás által elérhető flow-állapotot, illetve azt, hogy feszültségeiket a kreatív tevékenység útján átdolgozhatják, és erről nem akartak többé lemondani.”

Karafiáth Orsolya írását, melyben 2 érdekes élettörténetet is olvashatsz, keresd a Nők Lapja Psziché 34. oldalán!

Szöveg: Karafiáth Orsolya

Fotó: Thinkstock