Kétségek, félelem, semmibe vesző biztonságérzet. Párizs mindnyájunk szótárába beírta ezeket a szavakat tavaly ősszel. Mi értjük őket, de a gyerekeink csak keresgélik a jelentését annak, mi történik körülöttünk. Mégis hogyan segíthetünk nekik?

world in war

1. Nyugodtan elmondhatjuk, hogy bár a világ eseményeire egyedül nincs ráhatásunk, de a környezetünkben tehetünk kis lépéseket. Például nem csúfolódunk, és kerüljük az erőszakot.

2.  Vér, sötét árnyalatok, fekete színek – a gyerekrajzok sok mindenről árulkodnak. Ha az említett elemek hirtelen vagy túl gyakran jelennek meg a gyermek által rajzolt képeken, érdemes arra figyelni, hogy tartós-e ez az állapot. De azt se feledjük: a fiúk – nemi sajátosságként – egyébként is sokszor használnak sötét színeket vagy rajzolnak fegyvereket, katonákat.

3. Konkrét helyzeteket is elképzeltethetünk a gyerekünkkel: például megkérdezhetjük, hogy mit tenne, ha egy szír kislány kerülne az osztályába. A válaszból az is kiderül: mit hall az osztálytársaitól, és milyen véleményekkel találkozik nap mint nap.

4. Előfordulhat, hogy a szorongás pszichoszomatikus tünetekkel párosul: azaz látszólag ok nélküli fájdalmak jelentkeznek a kicsiknél. Ennek tipikus példája a has görcsölése, amely semmilyen szervi problémával nem jár. Ebben az esetben érdemes pszichológushoz fordulni.

5. Ha pedig egy szülő úgy érzi, hogy saját rettegése irreális méreteket ölt, forduljon szakemberhez. Az ugyanis tanulható, mit lehet tenni, hogy a felesleges szorongásait ne adja át a gyerekének.

Ha szeretnéd tudni, mit mond a témáról egy klinikai szakpszichológus és egy magyartanár, keresd cikkünket a Nők Lapja Psziché december-januári számában!

Szöveg: Széles-Horváth Anna

Fotó: Thinkstock