Válogatásunkból kiderül, hogy mindenféle előképzettség nélkül, bármilyen korban érdemes táncra perdülni. Nemcsak a testünk, de a lelki egyensúlyuk érdekében is.

psziche_tanc

Nőiesen tetőtől tűsarokig: HEELS!

Kecses és ízig-vérig nőies tréning, mely során minden mozdulat középpontjában a női test szépsége áll. Az edzés magas sarkú cipőben zajlik, erre a bemelegítés során az edző szakszerűen felkészíti a láb izmait és ízületeit. „A koreográfiák egyszerűek, rövidek, az óra célja nem az intenzív zsírégetés vagy a nagyfokú izzadás, hanem a lágy, szexis mozdulatsorok elsajátítása magas sarkakon” – mondja Nagy T. Szilvia Heels!-oktató.

Kinek ajánlott?

Ha úgy érzed, járni is nehezen tudsz magas sarkúban, itt a helyed. Nem csak a dögös, magabiztos nők órája ez, éppen ellenkezőleg: ha szívesen mozognál szexisen akár a párod előtt, akár egy ceruzaszoknyában és tűsarkúban az utcán munkába menet, biztosan neked való ez az óra! Wannabe királynőknek, stewardesseknek, modelleknek, felnőtt Csipkerózsikáknak – mindegy, milyen a mozgáskoordinációd vagy a ritmusérzéked, próbáld ki, hogy mit hoz ki belőled egy szakavatott Heels!-edző, a zene és egy pár magas sarkú!

Miért érdemes ezt választani?

Mert nincs az a nő, aki ne szeretné, hogy a tükörben a nagybetűs NŐ nézzen vissza rá. És nincs olyan nő, aki ne érezte volna valaha, hogy nem elég szexi! Mert sugárzó és csábító leszel tőle, észrevétlenül alakítja az önmagadról alkotott képet is. Segít feloldani a nőiességeddel kapcsolatos rossz érzéseket, bizonytalanságot, esetleg szorongást. Ha éppen túl vagy egy kapcsolaton, és szükséged van kacérságod, önbizalmad visszanyerésére, a legjobb helyen jársz egy Heels! órán.

A meditatív élmény: PORT DE BRAS

A Port de Bras (kartartás) elnevezés a balett karmozgásaira utal, mivel ebben a táncban szerepet kapnak a klasszikus balett, a modern tánc, a pilates, a stretching és egyes harcművészetek elemei is. Mezítláb végzett, lassú, nyugodt, nagyon kecses, finom mozgás lágy zenére. A lassan vezetett mozdulatsorok azonban egyáltalán nem jelentenek alacsony intenzitású edzést. Komlósi Andrea a Port de Bras órákon alaposan megdolgoztatja az egész testet, a látszat ellenére valójában igen izzasztó óra. A mozdulatok erősítik a gerinc mellett húzódó mélyizmokat, valamint a végtagokat és a csípőt.

Kinek ajánlott?

Akkor érdemes választanod, ha lassabb tempójú, meditatívabb, ám mégis dinamikus, erősen átmozgató táncot keresel. Az ülőmunkát végzőknek különösen előnyös amiatt, hogy javítja a testtartást, erősíti a gerincmenti izomzatot. A koreográfia követhető, és bár minden órán újak lehetnek a mozdulatok, kezdőként is elsajátíthatók. Haladóként persze lehet csiszolni a testtudatosságon, és még szebben vezetni a mozdulatokat, melyek ezáltal hatékonyabbak az izomfejlesztést tekintve. A pároddal együtt is jó program lehet, mert nem kifejezetten női műfaj, a megalkotói is férfiak.

Miért érdemes ezt választani?

Nem véletlenül irigyeljük a balettosok csodás alakját: ez a tánc is intenzív edzést jelent, gyönyörűen formálja a testet. Mindeközben nagyon hatékonyan fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket. Nagy tévedés, hogy csupán ülve vagy fekve lehet meditálni, hiszen az agy edzés közben is képes meditatív állapotba kerülni. Átadva magad a mozgásnak, a gondolataid kitisztulhatnak, hasonlóan, mint egy ilyen céllal végzett meditáció alatt.

Ha kíváncsiak vagytok a többi táncos mozgásformára is, és arra, hol próbálhatjátok ki őket, lapozzátok fel a Nők Lapja Pszichét (2015/7. szám) a 48. oldalon!

Szöveg: Dienes Angéla

Fotó: Thinkstock