Zádrovich Aliz coach írásaival többször találkozhattatok már a Nők Lapja Psziché hasábjain. Ezúttal az általa kipróbált önfejlesztő módszerek közül ajánlja a 7 legjobbat.

top 7 onfejleszto

1. A kiemelkedően eredményes emberek szokásai tréning

Stephen R. Covey amerikai üzletember és író 1989-ben alkotta meg az eredményesség 7 szokását, és erről szóló könyve a mai napig az egyik legnagyobb számban eladott menedzserkönyv. Ez alapján készült az a kétnapos tréning, amelyet dr. Szilágyi Judit tanácsadó, executive coach vezet. Miután Covey évtizedekig tanulmányozta az emberiség pszichológiai, önfejlesztő irodalmát, felismerte, hogy a hosszú távú siker – az eredményesség – visszavezethető néhány alapelvre. Ezekből szokásokat alkotott, mert szentül hitte, hogy az egész életünket a szokásaink határozzák meg. Így ha ezeket tudatosan megváltozatjuk, tapasztalatai alapján sokkal boldogabbak leszünk.

2. Városi Camino

Nem feltétlenül kell Spanyolországig elmenni ahhoz, hogy izgalmas önismereti utazáson vegyünk részt. Mátrai Vanda író, előadó és coach megjárta az El Caminót, és elhozta kicsiben Budapestre. Készített egy munkafüzetet, és kiválasztott öt szimbolikus pontot a városban, majd mindegyikhez kitalált önfejlesztő gyakorlatokat. Az út során egyedül voltunk a kis füzetünkkel és a gondolatainkkal.

3. Szomatodráma

Dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta dolgozta ki ezt a terápiás módszert, ami a testi és lelki folyamataink összefüggésének megértésében segít. A gyógyító játék során embereket választhatunk ki a szerveink szerepére, így betegségeink lelki okaira deríthetünk fényt. A szereplőket mi állítjuk be olyan pozícióba, ahogy elképzeljük a szerveink helyzetét. Ezután ők beleélik magukat a testrészek szerepébe, és a játék magától kibontakozik. Általában minden szereplő pontosan érzi, mit élhet át a testünkben az adott szerv, és annak megfelelően kezd el viselkedni.

4. Fejlődő Szemléletmód tréning

Carol S. Dweck amerikai pszichológus szerint egy nagyon fontos különbség van a rövid és a hosszú távon sikeres emberek között: utóbbiak hisznek a fejlődőképességükben. Akik csak rövid távon tudnak eredményeket felmutatni, általában azt gondolják, hogy a képességeik, tulajdonságaik kőbe vannak vésve, és ezek az életük során nem nagyon változnak. Ez számos területen akadályozza őket a mindennapokban. Mivel nem hisznek a fejlődésben, nem mernek hibázni sem. Folyton azzal vannak elfoglalva, hogy a saját, végesnek hitt képességeiket bizonygassák maguknak és a külvilágnak. Azért, hogy megóvják magukat a kudarcoktól, kerülik a kihívásokat – nehogy kiderüljön róluk, hogy mégsem olyan tökéletesek. Ha valamibe belekezdenek, könnyen feladják, amint valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnék. Ezt a hozzáállást nevezi Dweck rögzült szemléletmódnak.

5. Szeretetnyelv-tréning

Gary Chapman két könyvéből, Az öt szeretetnyelv és Az öt bocsánatkérő nyelv című kötetekből dolgozott ki egynapos párkapcsolati tréninget Gelsei Bernadett döntésmentor, amit a férjemmel próbáltam ki. Nem voltak komoly problémák a kapcsolatunkban, de tudtuk, hogy néhány területen még van hova fejlődnünk.

6. Avatár tanfolyam

Az Avatár egy összetett, többlépcsős önfejlesztő módszer, amit az amerikai Harry Palmer dolgozott ki 1987-ben. Ennek az első részén, egy kétnapos workshopon vettem részt Budapesten. Ez az ún. Avatár-út legeleje, egyfajta bevezető egy hosszabb önismereti munkába.

7. Csend elvonulás

A pilisi Búbánat-völgyben rendezték azt a háromnapos csendes elvonulást, amin én is részt vehettem. Kommunikálni semmilyen módon nem lehetett, hogy zavartalan legyen az elmélyülés, befelé figyelés. Márk Tamás és Budinszky Gabriella, a Himalájai Jóga Tradíció jógaoktatói kísérték végig a csoportunkat ezen a mély, belső utazáson.

Ha kíváncsiak vagytok, pontosan hogyan kell elképzelni a fenti tréningeket, és kinek valók ezek a módszerek, lapozzátok fel a novemberi Nők Lapja Pszichét a 82. oldalon!

Ha pedig arról olvasnátok, hogyan nevelhetünk önazonos gyereket, kattintsatok ide!

Szöveg: Zádrovich Aliz

Nyitókép: Thinkstock