Gyors, fájdalommentes és biztos megoldást ígérnek mindenféle lelki problémára. Teszik mindezt kellő szakképzettség, tapasztalat és – leginkább – a hibázástól, valamint a lebukástól való félelem nélkül. Teszik, mert tehetik. Egyelőre ugyanis nincs olyan jogszabály, amely gátat szabna az aurahegesztők, lélekringatók, pszichosebészek és a hozzájuk hasonló álpszichológusok tevékenységének.

alterapeuta

Átestünk a ló másik oldalára. Míg nemrég gyanakodva legyintettünk a legnevesebb európai lélektani műhelyekben tanult pszichológusok tudományára, addig manapság a gyanakvás legapróbb jele nélkül, tömegesen dőlünk be a magukat speciális lélekgyógyítónak vallók hirdetéseinek.

A legóvatosabb becslések szerint is évente csaknem több százezren vannak, akik nem arra hivatott szakemberhez, hanem álterapeutákhoz fordulnak hangulatuk javítása, avagy aktuális pszichés problémáik megoldása érdekében. Nem kell sokáig keresgélnie annak, aki lelki gyógyulásra vágyik. Manapság nehezebb gázszerelőt találni, mint „lélekgyógyászt”. Az internetes keresőben több mint félmillió találat közül lehet válogatni. A kínálat nemcsak hatalmas, de igencsak sokszínű is. Van itt mindenféle, szó szerinti értelemben színes és szagos terápiás gyógymód az aurahegesztőtől a lélekringatón keresztül a pszichosebészig. Alapvetően nem is volna baj velük, hiszen mindannyian – első olvasatra – csak a javunkat akarják, azt, hogy minél ÁLTERAPEUTÁK NYOMÁBAN SZÁZEZREK DŐLNEK BE A SARLATÁNOKNAK Gyors, fájdalommentes és biztos megoldást ígérnek mindenféle lelki problémára. Teszik mindezt kellő szakképzettség, tapasztalat és – leginkább – a hibázástól, valamint a lebukástól való félelem nélkül. Teszik, mert tehetik. Egyelőre ugyanis nincs olyan jogszabály, amely gátat szabna az aurahegesztők, lélekringatók, pszichosebészek és a hozzájuk hasonló álpszichológusok tevékenységének. hamarabb, minél eredményesebben és minél kellemesebb körülmények között szabadulhassunk meg a lelki kínjainktól. Mégis, a szakavatott pszichológusok immár kivont dárdával vették fel a harcot önjelölt „kollégáikkal” szemben. Az immár nyílt hadüzenet hátterében nemcsak a „piaci pozíciók” féltése, hanem a segítségre szorulók iránti fokozódó aggodalom áll.

Akcióban a „pszichológuskommandó”

A Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesülete részben a páciensek, részben saját internetfigyelő „kommandójuk” jelzései alapján próbál fellépni a kóklerekkel szemben. Becslések szerint az „önkényes segítők” évente csaknem 2 milliárd forintos bevételre tesznek szert, ám az általuk okozott kár ennek a többszöröse lehet. A szervezet szerint az jelenti majd az igazi megoldást a problémára, ha megalakul a Magyar Pszichológus Kamara, és nyilvános adatbázist készít a szakképzett mentális segítőkről. Erre azonban még várni kell, mivel – az előzetes tervekkel ellentétben – most mégsem kerül a Parlament elé az erről szóló tervezet.

A cikk folytatásában megszólal többek között az egyesület elnöke is, és rengeteg hasznos információt megtudhattok a témával kapcsolatban. Keressétek az írást a novemberi Psziché hasábjain!

Szöveg: Szigeti Ildikó tanácsadó szakpszichológus

Illusztráció: Igor Lazin