A mai napig egyike a legolvasottabb és legsikeresebb szerzőknek. Az ő regényeit fordították le a legtöbb nyelvre a világon; ötleteit hol mosogatás, hol utazás közben gyűjtötte be. S hogy mi volt sikerének titka? Az, hogy nem azért írt, mert sikerre vágyott.

Magyarul is megjelent, Életem című önéletrajzában részletesen elmeséli: egyedüli gyerek volt, és kiskorában történetek kitalálásával szórakoztatta magát. Christie meggyőződése szerint azok a szülők, akik programokkal fárasztják a gyerekeiket, és egy pillanatra sem engedik őket unatkozni, akaratukon kívül ugyan, de rosszat tesznek nekik. Az embernek ugyanis akkor van csak lehetősége rájönni, mi az, amit igazán szeretne csinálni, ha békén hagyják, és maga találhat rá az elfoglaltságra, ami belőle, nem pedig a környezete elvárásaiból következik.

Nem félt tapasztalatokat szerezni

Agatha Christie saját bevallása szerint soha nem akart írónő lenni. Már kislányként is imádott fantáziálni, és innen adta magát később a felnőttkori pályája. Nem állt szándékában sikeresnek és híresnek lenni, nem azért írt, hogy karriert vagy pénzt csináljon. Csak volt benne valami, amit meg akart osztani másokkal, és akadt hozzá mondanivalója, tehetsége, ötlete. Gyerekkorában megtapasztalta, hogy az általa életre hívott fantáziavilággal kitűnően el tudja szórakoztatni magát, és jó okkal feltételezhette, hogy mindez talán másoknak is jót tenne.

#noklapjahu

Még akkor sem tartotta magát írónak, amikor már száznál több regénye jelent meg. Amikor ki kellett töltenie egy hivatalos nyomtatványt, a foglalkozása rovatba azt írta: háztartásbeli. Elsősorban feleségnek és anyának hitte magát, miközben munkásságának köszönhetően  gazdagabb volt mindkét férjénél. Figyelemre méltó érdekesség, hogy komoly hiányosságokkal küzdött választott pályáján, ugyanis botrányosan rossz helyesíró volt. Mindez azt bizonyítja:  nem attól lesz valaki sikeres, hogy hibátlan szakember. Személyisége pedig minden volt, csak  nem poros és ódivatú. Éppen ellenkezőleg: Christie világéletében nagyon vagány, modern és menő volt. Hiába született bele a középosztálybeli kényelembe, felnőtt élete jelentős részét egyedülálló, dolgozó anyaként élte le.

A cikk folytatását a Nők Lapja Psziché 2015. szeptember-októberi számában találjátok.

Szöveg: Oravecz Éva Csilla

Fotó: Profimedia