Vöröshagyma, cékla, kurkuma… Tojásfestés természetes alapanyagokkal

Ahhoz, hogy izgalmas színekbe öltöztessük a húsvéti tojásokat, nem szükséges mesterségesen előállított festékeket vásárolni, elég a kamrában körülnézni és néhány zöldséget, gyümölcsöt vagy éppen fűszert összeszedni.

Tojásfestés lépésről lépésre

1. Keverjünk össze színenként nagyjából 1 liter vizet 2 evőkanál ecettel, egy közepes méretű edényben.

2. Forraljuk fel, majd adjuk hozzá külön-külön az alapanyagokat, ezután kis lángon főzzük 30 percig az egészet, hagyjuk kihűlni.

3. Tegyük bele a tojásokat, és körülbelül 30 percig hagyjuk ázni őket a házi festékben. Ha élénkebb színeket szeretnénk kapni, akkor ez az idő több is lehet. Ha kiáztak, egy fogó segítségével emeljük ki őket, majd konyhai törlőkendővel itassuk fel róluk a nedvességet.

Különleges árnyalatok természetesen

Sárga

Adjunk 3 evőkanál kurkumát a forrásban lévő vízhez, majd főzzük a kívánt szín eléréséig. Mivel a fűszer nagyon fog, érdemes kesztyűt viselni a festés során.

Rózsaszín, halvány piros

Vágjunk apróra annyi céklát, hogy 4 csészét meg tudjunk tölteni vele, majd ezt tegyük bele a vizünkbe. A kesztyű viselése itt is ajánlott! A rózsaszínes árnyalathoz a lila hagyma leveleit is használhatjuk.

Kék, kékeslila

3 csésze apróra vágott lila káposzta szükséges ehhez az színhez, a tojásokat 30 percig érdemes áztatni a lében. Ha sötétebb kéket szeretnénk elérni, tegyük a hűtőbe éjszakára a tojásokat.

Narancssárga, barna

A vörös hagyma héjából 4 csészényire lesz szükségünk a klasszikus színhez. A fényesebb és sötétebb tónus elérése érdekében egy éjszakán át hűtsük az ázó tojásokat.

Szürke

Ennél a színnél kihagyhatjuk az ecetet a hozzávalókból. Tegyünk 4 bögrényi vizet és némi fagyasztott áfonyát  egy tálba, ezt követően hagyjuk pihenni addig, amíg az egész szobahőmérsékletű lesz. Egy éjen át áztassuk benne a tojásokat.

Zöld

Apróra vágott spenótlevéllel, petrezselyemmel, de akár csalánlevéllel is elérhetjük a zöld árnyalatot. Pihentessük 30 percig az ázó levelek között a tojásokat. Ha erősebb színt szeretnénk kapni, áztassuk tovább a tojásokat.

 

Szöveg: Légrádi Júlia

Nyitókép: Getty Images

(goodhousekeeping.com)