8 meseszép virág a kertbe, amiben egészen októberig gyönyörködhetünk

A 2018-ban az év vadvirágának megválasztott kornistárnics nemrég bontotta ki élénk színű szirmait. A jellemzően nyári időszak végén nyíló, nyúlánk szárú, sötétlila színű virág különleges jelentőségű és egyben veszélyeztetett fajta, ami korábban a Magyar Értéktárba, vagyis a hungarikumok „előszobájába” is bekerült. A csodás növény virágzása kapcsán egyéb, ősszel nyíló évelőket gyűjtöttünk csokorba.

Őszirózsa

Csodás látványt nyújt ez a nyár második felétől virágzó évelő, mely pompás lila színével a kert különlegessége lehet. A bokros növény általában október elejéig nyílik. Szerezzétek be amíg még lehet!

Tarackoló kékgyökér

A különleges nevű növény Nyugat-Kínából származik és lombhullató évelőként tartják számon. Nagyszerűen illik sziklakertekbe, de talajtakarásra is jó, hiszen feltűnő kék virágai mellett ősszel elszíneződő levelei is díszítenek. Nyár végétől egészen az októberi fagyokig virágzik, miközben bizonyos részei bronzosra változnak a napfénytől.

Őszi krizantém

Ez a virág az ősz egyik jelképe. Csodás díszítő növény, sokan mégis a mindenszentekhez kapcsoljuk. Többféle fajtája is létezik – minden formájában szeretjük.

Pompás varjúháj

Az őszi kertek nélkülözhetetlen növénye a pompás varjúháj. Virágait pillangócsalogatónak is hívják, halványlilás színeivel és nagy zöld leveleivel kellemes összhatást adnak az udvarnak. Egészen október közepéig virágzik, díszfüvekkel vegyítve a kerti utak szegélyébe is érdemes ültetni.

Őszi napfényvirág

A magas termetű évelő növény káprázatos színekben kényezteti az érzékszerveinket. Amellett, hogy nagyon mutatós, – leginkább piros, narancs és rózsaszín árnyalatokban fordul elő – a nyár utolsó hónapjától egészen októberig virágzik.

Őszi sisakvirág

A nagy sisak alakú virágok hosszú fürtökben jelennek meg a száron, őszi fajtája nemzetségének legkésőbb virágzó tagja. Augusztusban kezd nyílni, a virágzás egészen októberig kitart. A Kínában őshonos növény kék és lilás színekben mutatkozik, de vigyázni kell vele, mert mérgező! Emiatt csak kesztyűben érdemes megérinteni és gondozni.

Csarab

Mi nagyon kedveljük a különleges hosszúkás szárú virágot, az évelő télálló törpecserjét. Levelei nagyon aprók, pikkelyszerűek, élénk színű szirmainak köszönhetően pedig „szőnyegként” terül el a természetben. Jellemzően augusztus végétől novemberig díszeleg.

Dália

A dália fagyérzékeny évelő növény, a szélvédett helyeken érzi a legjobban magát. Mivel virágzása májustól egészen októberig eltart, érdemes a kertben feltűnő helyre ültetni.

A Nők Lapja és a Nők Lapja Kert és Virág közös, „Enyém a legszebb kert” pályázatán a legszebb virágoskert mellett a legszebb fűszernövénykertet keressük!  A felhívásra 2018. szeptember 30-ig jelentkezhettek, a részletekért kattintsatok ide!

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest