Akvárium a lakásban, azaz haltartás és gondozás lépésről lépésre

Sokan rajongunk a szebbnél szebb és izgalmasnál izgalmasabb mintázatú kis halakért, amik nemcsak gyönyörködtetnek, de különleges hatással vannak a lelkiállapotunkra is. Imádjuk a vizet, és szeretjük, ha egy kicsit közelebb kerül hozzánk az élővilág egy szeglete , cikkünkkel éppen ezért a haltartásra buzdítunk. Összeszedtük az akvárium körüli teendőkkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Egy akvárium gondozására és megfelelő tisztítására nagy gondot kell fordítanunk. A tiszta környezet elengedhetetlen a halak jólétéhez, ezért biztosítanunk kell számukra körülményeik állandóságát, egy szép és rendezett, nem utolsó sorban nyugodt közeget. Bármennyire is meglepő, a halakban is keletkezhet stressz, méghozzá a nem megfelelő tartás hatására. Ha sok feszültség éri őket, akkor az elősegítheti a különféle megbetegedések kialakulását, a halak ellenálló képességének csökkenését.

Ahhoz, hogy halaink mindennapi életének részesei lehessünk – és persze ők a mi életünké, azzal, hogy kicsit beleláthatunk a víz alatti világukba – nem árt alaposan megtervezni akváriumunk berendezését, megtalálni a megfelelő méretet, ami nagyságában illik az otthonunkhoz, és elegendő tér a halaknak is. Emellett érdemes kiválasztani a díszhalakon túl a dekorációt és a különféle berendezéseket is. Ha megvannak az alapok, akkor jöhet a kis élőlények életterének kialakítása.

Az akvárium kialakítása hat lépésben

  1. Az akvárium méretének megválasztásánál érdemes végiggondolni, hogy milyen és mennyi halat szeretnénk tartani, hiszen vannak olyan fajták, amelyeknek elég a kisebb hely is, de vannak nagyobb és mozgékonyabb példányok is, akiknek bizony tágasabb térre van szükségük. Kezdőknek egy 30-50 literes akváriumot javasolnak általában, kevesebb hallal, később aztán jöhet a 100 literes is.
  2. Igyekezzünk az akváriumot minél messzebb helyezni a zajforrásoktól, hiszen a televízió, rádió, számítógép vagy mosógép hanghullámai megzavarhatják a halakat. Fontos, hogy a fűtőtestektől is tartsuk kellő távolságban őket, hiszen ezzel megnövekedhet a vízhőmérséklet, ami ismét csak befolyásolja a halak állapotát. Ugyanez igaz közvetlen napfény esetében is, ráadásul ez nem kívánt algásodáshoz is vezethet.
  3. Minden akváriumban szükség van aljzatra, ami a legtöbb esetben kavicsos talajt jelent, hiszen ettől nem lesz iszapos és szemcsés a víz, ráadásul az apró ételmaradékokat is könnyen fel tudják szedegetni róla a halak. A kavicsok mindig legyenek alaposan megtisztítottak, ez alapszabály!
  4. Gondoskodjunk dekorációról is, ami valójában nemcsak a halak kényelmét, de aktivitásuk színterét is jelenti. Ezek általában növények (amik lehetnek mű-, és élő növények), kombinálva nagyobb kövekkel és lyukacsos szikladarabokkal. Fontos, hogy olyan növényeket válasszunk és telepítsünk, amik nem mérgezőek a halak számára. A leggyakoribb és kedveltebb fajták közé tartozik például a tündérhínár, a fodros vízikalász vagy a fodros vízikehely. Gondoljunk arra, hogy a halak itt töltik minden napjukat, sőt az egész életüket, ezért alakítsunk ki számukra egy kellemes és élvezetes játszó- és egyben lakóteret!
  5. Ne feledkezzünk meg egy megfelelő víztisztító készülék beszerzéséről sem, hiszen az elhullajtott szennyeződések, a halak ürüléke vagy éppen az elpusztult állatok tetemei nem maradhatnak az akvárium belsejében. Emellett nem árt egy szabályozható fűtőberendezés és hőmérő sem, aminek köszönhetően megfelelő hőmérsékleten tarthatjuk az apró élőlényeket és figyelemmel követhetjük az akvárium hőfokát is.
  6. Ami még fontos lehet: lámpa és háló. A halak igénylik a közepesen erős fényt, így nem árt, ha az akvárium fölé szerelünk egyet. Hálóra pedig az akvárium vizének időnkénti leengedéséhez van szükségünk, ahhoz, hogy a halakat erre az időre egy másik tartályba helyezzük. Legyünk óvatosak és gyorsak az átemelés során, és sose feledkezzünk meg arról, hogy ezek a csodás és apró teremtések, hiába gyönyörű díszei otthonunknak, ugyanolyan élőlények, mint a többi háziállatunk.
  7. A halak megfelelő táplálása és vitaminellátása ugyanolyan fontos, mint az előbbiekben felsorolt pontok. Az etetés gyakorisága az egyes halfajoktól nagyban függ, ezért az a legjobb, ha a kis élőlények megvásárlása során alaposan kifaggatjuk az eladót az etetés kérdésköréről (is). Jellemzően amúgy naponta 2-3-szor szükséges ellátmányt adni nekik táp formájában, amit mindig egyenletesen oszlassunk el a víz felszínén. Emellett hetente egyszer nem árt „böjtöt” tartani salakmentesítés céljából.

Hasonló témákról a Nők Lapja Kert és Virág különszámaiban is olvashattok.

Szöveg: L. J.

Nyitókép: Thinkstock

(aquariumcarebasics)