Ha nem sokkal nagyobb hálóval vagyunk megáldva, mint a benne levő franciaágy, akkor bizony szükségünk lehet pár hasznos tippre ahhoz, hogy ne érezzük magunkat bezárva. Olyan okos megoldásokat mutatunk, amikkel letisztulttá és a nyugodt pihenés színterévé tehetjük a kis területű alvóhelyiségünket.

Tükrös trükkök

Tükrökkel érhetjük el a legjobb hatást a nagyobb térérzet érdekében. Egy nagy vagy több kisebb fali tükör nemcsak több fényt, de egy nagyobb tér illúzióját is megteremti.

Éjjeliszekrény felszerelve

A kis hálószobába tökéletes lehet egy falra szerelt éjjeliszekrény, hiszen alatta marad hely. Ha a lámpatestet is a falra rögzítjük, akkor az éjjeliszekrényre több dolog is ráfér.

Fali polcok okosan

Ha nincs éjjeliszekrény az ágy mellett, falra szerelhető polcokkal is pótolhatjuk, sőt, nagyobb felületen is felszerelhetjük. Így akár könyveket és egyéb használati tárgyakat is helyezhetünk rájuk.

Mini polcok a falon

Ha még kevesebb helyet szeretnénk elvenni a szobából, akkor egészen mini megoldásokat is bevethetünk a polcok alternatívájaként. Szerelhetünk kisebb polclemezeket a falra, amin éppen elférnek a legszükségesebb holmik. Ha a fehér színt választjuk a fehér falhoz, akkor optikailag még inkább tágítjuk a teret.

Világítás mesterfokon

A megfelelő világítással mindig segíthetünk a térérzeten, például ha a mennyezetre nagy fényt adó lámpákat teszünk. Nemcsak elegáns megoldás, de praktikus is.

Volt íróasztal, nincs íróasztal

Okosan megoldhatjuk az asztal kérdését egy kisebb szobában, ha például egy falra szerelhető, fel- és lehajtható asztallapban gondolkodunk. Amikor szükségünk van rá, akkor kéznél van, ha pedig nem, akkor a falhoz simul. Ha szék helyét is meg szeretnénk spórolni, akkor az ágyra is ülhetünk, vagy válasszunk összecsukható verziót!

Többfunkciós éjjeliszekrény

Az éjjeliszekrényt cselesen is használhatjuk, ha például az ágy fölé helyezzük, és többféle funkcióval látjuk el. Mondjuk egy falra szerelhető polc formájában, aminek az aljára apró lámpákat szerelünk. Kettő az egyben!

Beépített szekrények

Ha nem szeretnénk, hogy nagy ruhásszekrények foglalják el a szobánkat, akkor szereljünk a falra olyan szekrényeket, amik szemmagasságban helyezkednek el. Így a szoba nem zsúfolódik tele padlótól plafonig érő hatalmas tárolókkal. Ha viszont ragaszkodnánk a klasszikus formákhoz, akkor válasszuk a beépített szekrényt, ami – ha a fal színével azonos – teljesen bele is olvadhat a környezetbe.

Világos függönyök

Világos színű függönyökkel is jó hatást érhetünk el. Míg a sötét színek kicsinyítik és zárják a teret, egy hófehér vagy tört pasztell árnyalat kiváló választás a kis helyiségbe.

Tárolódobozok és fali ruhatároló akasztó

Nagyon jó megoldás lehet különböző méretű tárolódobozokat használni. Ezeket az ágy alá vagy a szekrény tetejére is tehetjük, elrejtve ezzel azokat a holmikat, amiket nem használunk minden nap, és nem szeretnénk külön szekrényt fenntartani nekik. Ha pedig a ruhásszekrény helyét is megspórolnánk, tegyünk a falra ruhatároló sínt. Ezzel sok helyet spórolhatunk, a ruháink pedig mindig a szemünk előtt lesznek. Porallergiások inkább kerüljék ezt a megoldást!

 

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest

(apartmenttherapy.com)