Így tehetjük biztonságosabbá a Facebook-profilunkat

Mostanában több olyan Facebookkal kapcsolatos hír is napvilágot látott, ami az adataink védelméről szólt. Ahhoz, hogy a tőlünk telhető legtöbbet megtegyük a rólunk szóló információk biztonságáért, nem árt néhány dolgot átismételni.

 1. Barátkozzunk meg a „Beállítások” címszó alatt található funkciókkal, és időről időre fussuk át őket!
 2. Ügyeljünk arra, hogy mit osztunk meg az üzenőfalunkon! Azok a képek és információk, amik egyszer kikerülnek, utána már kvázi letörölhetetlenek az internetről.
 3. Legyünk óvatosak, figyeljünk oda, hogy milyen linkre kattintunk! A gyanúsnak vélt tartalmak és oldalak többnyire azok is.
 4. Ha éppen nem használjuk, lépjünk ki a Facebookról! Így véletlenül sem fordulhat elő, hogy valahol bejelentkezve maradunk, és ne adj’ ég valaki hozzáfér a profilunkhoz.
 5. A „Beállítások” menüpont „Általános” információi között megadhatjuk, hogy a halálunk esetén ki vegye át a fiókunkat. Az adataink szempontjából erre is gondolnunk kell.
 6. A „Biztonság és bejelentkezés” menüpont alatt megnézhetjük, hogy honnan és milyen eszközről használtuk a Facebookot. Ha gyanús eszközt vagy helyszínt látunk, ahonnan biztosan nem mi jelentkeztünk be, akkor léptessük ki magunkat minden eszközről a megadott leírás szerint, majd változtassuk meg a jelszavunkat!
 7. Kérjünk külön e-mailes értesítést, ha a Facebook olyan bejelentkezést észlel, ami a szokásostól eltérő!
 8. Az „Adatvédelem” menüpont alatt állítsuk be, hogy kik láthatják a bejegyzéseinket. Nem javasolt nyilvánossá, azaz mindenki számára láthatóvá tenni a posztjainkat.
 9. Ugyanitt állítsuk be, hogy más ne láthassa az ismerőseinket, ezzel őket is védhetjük!
 10. A „Tevékenységnapló” címszó alatt nézzük át, hogy milyen bejegyzésekben jelöltek meg az ismerőseink, és állítsuk be, hogy csak akkor jelenhessen meg egy ilyen poszt a saját oldalunkon, ha arra egyenként külön engedélyt adtunk!
 11. Az „Alkalmazások” menüpont alatt találhatjuk azokat az alkalmazásokat, amikhez a Facebook fiókunkat használjuk, emellett lehetőségünk van megtiltani, hogy a Facebook az alkalmazásokból szerezzen információt rólunk.
 12. Időről időre változtassuk meg a jelszavunkat, hogy biztosan ne törhessék fel a fiókot!

 

Összeállította: M. M.

Nyitókép: Thinkstock