„Színezzük ki” a hálószobánkat a jó hangulatért!

Mindenki belefáradt már a szürke és kedvetlen télbe, ahhoz viszont, hogy egy kis jókedvet csalogassunk az életünkbe, elég, ha színt viszünk a mindennapjainkba, ez esetben a hálószobánkba. Különböző dekorációs megoldásokkal, izgalmas mintákkal és árnyalatokkal vehetjük fel a harcot az egyhangúság ellen.

Minden a megfelelő, hozzánk illő elemek kiválasztásától és párosításától függ. Ha valaki az élénkebb színeket kedveli, és bátrabb megoldásokban gondolkozik, nyugodtan „használhat” festett falakat, tapétát vagy éppen egy élénkebb tónusú bútort. Nem szabad elfeledkezni a kiegészítőkről sem, amelyek egytől egyig jó eszközök lehetnek a szobánk színesítéséhez, sőt, a növények is ugyanezt a célt szolgálhatják.

Narancssárga derű és mintás ágyneműk

A meleg színek, mint például a terrakotta használata jó lehetőség arra, hogy domináns árnyalatot vigyünk az alvóterünkbe, ami bármilyen dekorációs elemmel összehangolható. Ehhez a színhez remekül passzol a fehér, de akár a sárga is – izgalmas hangulatot ad a szobának.

Csíkok minden mennyiségben

A csíkok kimondottan játékosak lehetnek, ha fehér vagy szürke alapú textilen keverednek az élénk színek.

Pink és fehér különleges párosa

Izgalmas, mégis letisztult összképet kaphatunk a két szín a kombinációjából. Érdemes néha extrém árnyalatokkal kísérletezni, és olyan dolgokat kipróbálni, amilyeneket korábban nem mertünk.

Frissítő tengerzöld és lila

Ez a két szín igazi nyári hangulatot ad a hálószobának. Ha ügyesen dolgozunk velük, és a fő elemek – mint a bútorok – helyett szolid kiegészítők formájában alkalmazzuk az üde tónusokat, akkor is frissítő lehet a végeredmény.

Virágos romantika

A virágmintás kiegészítők – például az ágyneműk, díszpárnák, egy-egy tapétarészlet vagy függöny – nagyszerű hangulatot kölcsönözhetnek a lakásunknak anélkül, hogy teljes felújítást hajtanánk végre. Pár vidám és harsány elem a virágok sokoldalúságával egészen meglepő hatást érhet el.

Réz és pasztell élmény

Már-már művészi hatású lehet a rézszínű elemek törtfehérrel vagy púderrózsaszínnel való párosítása – egyszerűen sikkes. Érdemes finoman bánni ezekkel az árnyalatokkal, mert könnyen túlzásokba eshetünk a nem megfelelő mértékű és mennyiségű kiegészítő használatával.

Geometrikus ábrándok

Semmi sem békésebb és nyugtatóbb, mint egy teljesen hófehér szoba, amelyet könnyen megbolondíthatunk különböző geometrikus formák használatával a takarón, a párnákon vagy a bútorokon. Cikcakkok, vonalak, körformák, háromszögek – mind-mind jól mutat az egyszínű alapon.

Merész vörös a szenvedélyes hangulatért

Vörös színt is lehet használni a hálóban, de nem mindegy, hogyan. Ez a domináns árnyalat komoly tervezést igényel például a fal lefestése kapcsán, viszont azoknak, akik szeretik a merészebb és kreatív dolgokat, nagy energialöketet adhat. Kevésbé bátrak használják takarókon, párnákon vagy faliképeken, esetleg éjjeliszekrényen!

A nagy kékség

A kék egy erős szín, mégis tisztaságot és frissességet sugall az otthonunkban. Nagyszerű választás lehet egy sötétebb tapéta vagy falfesték, de egy élénkebb árnyalatú ágynemű is találó tud lenni néhány finomabb tónusú elemmel megbolondítva.

Napsárga optimizmus

Könnyen „bevihetjük” a napfényt a szobánkba, ha megfelelően használjuk ezt a markáns színt. Igazi mediterrán hangulatot hozhatunk létre néhány régi bútorral vagy hatalmas párnák és izgalmas ágyneműhuzatok segítségével. A napsárga falfelület egy csodás toszkán tájat idéző képpel meglepően derűs hatást kelt.

Még több lakberendezési tippet és mesés enteriőröket találtok a Nők Lapja Enteriőr különszámaiban.

Szöveg: L. J.

Képek: Pinterest

(redonline.co.uk)