Így hosszabbíthatod meg a karácsonyfa élettartamát

Ha a favásárlást sikerült megejteni, akkor itt az ideje, hogy minden tőletek telhetőt megtegyetek a fenyő élettartamának növelésére. Megpróbálunk segíteni.

karacsonyfa

170 cm, maradhat?

A fenyővásárlásnál sokan elfeledkeznek arról, hogy a fák hetek óta gyökerek nélkül élnek és nem képesek a tápanyagfelvételre. Ennek kiküszöbölésére azt szokták javasolni, hogy vásárláskor 2-3 centimétert le kell a növény aljából vágatni, mert a frissen metszett törzs sokkal több vizet képes magába szívni, mint a száraz csonk, így a fa nem fog olyan hamar kiszáradni. Persze ezt otthon is megtehetitek, ha van egy erős fejszétek, de sokkal kényelmesebb, ha a farigcsálást a faárusokra hagyjátok. És biztonságosabb is. ;)

Hidratálás a köbön

A lakás a fűtés miatt nem éppen magas páratartalmáról ismert karácsonykor, ezért érdemes a fát vízzel teli talpba állítani. Sőt, időnként az ágakat sem árt lepermetezni langyos vízzel, mert nedvesség hatására a tűlevelek is sokkal élénkebbé és egészségesebbé válnak. Ha a fa már a szobába állítás után egy-két nappal elkezdi hullatni a lombját, akkor az alját néhány helyen fúrjátok meg, és úgy állítsátok vissza a vizes talpba, ezzel is nyerhettek egy kis időt számára.

Csak meleget ne

A felállított karácsonyfát nem szabad tűző napfénynek, közvetlenül magas hőnek vagy huzatnak kitenni, mert ezek hatására csak még hamarabb ledobja a tűleveleit. Fényfüzérből is csak olyat tegyetek rá, ami nem melegszik át – ez nem csak a kiszáradás miatt, de tűzvédelmi szempontból sem elhanyagolható tanács.

+1 tipp:

Amennyiben favásárlás előtt álltok, mindig csak olyan növényt válasszatok, amelynek a tűlevelei még élénk zöldek, nem pedig barnába hajlók, máskülönben, mire eljön a szenteste, csak a karácsonyfa “csontvázát” tudjátok feldíszíteni.

Szöveg: D.A.

Forrás: elledecor.com

Fotó: Thinkstock