Kert vagy erkély híján a legtöbben lemondunk arról, hogy saját zöldségeket, gyümölcsöket termesszünk, pedig erre is van már megoldás. A könyvespolc méretű beltéri mini kertet úgy álmodták meg, hogy segítségével az is hobbitermelővé válhasson, akinek eddig nem volt rá esélye.

grove1

Az otthoni zöld oázis kialakítása ezentúl nem csupán azok kiváltsága lehet, akik kerttel vagy balkonnal rendelkeznek, hála a Grove nevű új találmánynak. A beltéri minikert, ami leginkább egy könyves szekrényhez hasonlítható, bármelyik otthonba beállítható, és úgy lett kitalálva, hogy a praktikumon túl esztétikusan is nézzen ki.

grove3

Az automatizált rendszer három különböző szintből épül fel. A felső rész a „zöldeknek” van fenntartva, ahol gyógynövényektől kezdve a kisebb méretű konyhakerti zöldségekig és gyümölcsökig lényegében bármi termeszthető. A középső szint egy kisebb veteményes, az olyan mikronövényeknek, mint például a búzafű – e két szint fényszükségletét állítható LED-es izzók biztosítják. Azonban a rendszer szíve-lelke a legalsó szinten található akvárium, ez felel a vízellátásért és a növények trágyázásáért is. Az egész egy nagyon egyszerű körforgáson alapszik: a halak ürüléke kiváló táptalajt biztosít a növényeknek, melyek viszont tisztán tartják az akvárium vizét, így egy olyan ökoszisztéma alakul ki, melyből mindkét fél nyer.

grove4

A rendszer működése és a növények fejlődése okostelefonnal is könnyen nyomon követhető, így ha nincs semmi tapasztalatod a kertgondozásban, akkor sem kell aggódnod miatta. Miután kiválasztottad, hogy milyen növényeket szeretnél termeszteni, az app segít megteremteni az optimális környezetet a fejlődésükhöz, sőt, jelzi, hogyha valamilyen beavatkozásra van szükség, például, ha az akváriumban több halat kell tartani, vagy ha egy zöldségféle már betakarítható. A feltalálók egyébként heti 2-3 zsák zöldségre – hogy ez mekkora méretű zsák, azt nem lehet tudni –vagy 20 naponta 8-10 fej salátára becsülik a kert kapacitását, nyilván ez attól is függ, hogy ki, mit termeszt benne. És hogy mindez mennyibe kerül? 4500 dollárba, azaz 1 millió 200 ezer forintba, ami nem olcsó, de hosszú távú befektetésnek kitűnő.

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotók: facebook.com/GroveLabs, instagram.com/grove_labs