Svéd bűvölet – Nyári lak verandával

Marie mindkét világból a legjobbat választotta: amikor nem Svédországban van, akkor Vailben, az Egyesült Államok egyik leghíresebb síparadicsomában él. Vail a coloradói hegyek között terül el, felkapott turistacélpont a téli sportok kedvelői közt.

nyari lakMarie mindkét világból a legjobbat választotta: amikor nem Svédországban van, akkor Vailben, az Egyesült Államok egyik leghíresebb síparadicsomában él. Vail a coloradói hegyek között terül el, felkapott turistacélpont a téli sportok kedvelői közt, több amerikai filmsztárnak és politikai hírességnek van itt nyaralója. Először a szerelem vitte Marie-t Amerikába: eredetileg Vailbe ment síelni, és ott találkozott jövőbeli férjével, Mike-kal. Coloradóban telepedtek le, de minden nyáron visszatérnek Svédországba. Kilenc évvel ezelőtt a család talált egy bájos kis házat Dalarnában, Közép-Svédországban.

A nyári lak egy világörökségi területen áll, része a legendás 17. századi svéd rézbányászati régiónak. Fehér díszítőelemekkel és egy régi stílusú verandával büszkélkedhet a vörös faház, ami mintegy 150 éve épült. Történetéről annyit lehet tudni, hogy eredetileg Värmlandban állt, szétszerelték, és a mostani helyére az 1940-es években szállították át.

Újrahasznosítható anyagok és a sok fa 

Az elmúlt évben a család úgy határozott, hogy kibővíti a házat. Marie azt gondolta, teret úgy nyerhetnek, ha a nyitott verandát átalakítják télikertté, amit a család jó és rossz időben egyaránt tud majd élvezni. Mivel házuk történelmileg védett területen helyezkedik el, ezért fontos volt, hogy engedélyt kapjanak a hatóságtól a bővítésre. Ezzel nem is volt probléma, mivel Porterék megígérték, hogy házukat régi stílusban tartva újítják fel és bővítik ki, ami megegyezik a házat körülvevő épületekével. Az építkezés során újrahasznosított anyagokat és fát használtak. Saját maguk újították fel mind a tizennyolc ablakot és ajtót, és helyben felügyelték a helyi ács által végzett munkát. Miközben a bővítés napról napra haladt, addig Marie és Mike festették a falakat. A fal lambériája és mennyezete gyalult deszkából készült, amit utólag fehérre festettek. A fenyőfa padlót fehérre antikolták, hogy az egész helyiségben a fehér szín uralkodjon.

enteriőrEgyedi megoldások és ötletek 

Marie-nak mások számára is vannak ötletei, ha valaki meg akarja építeni a saját télikertjét. „Használjunk jó minőségű fát, és adjunk neki teret! – mondja. – Fordítsunk időt a megfelelő alapanyagok megtalálására. Régi faajtókat és -ablakokat megvásárolhatunk régi farmokról, házakból.” Az építkezésen minden ablakot és az egyik ajtót egy bingsjői farmról szerezték be, a többi ajtó egy vidéki boltból, Järvsőböl érkezett. Marie és a férje szeretnek barkácsolni, sok mindent saját kezűleg kiviteleztek. „Egy egész nyáron át tartott az ajtók és ablakok felújítása. Kemény munka volt, de úgy gondolom, hogy egy régi házban régi stílusú ajtóknak és ablakoknak kell lenniük – mondja Marie. – Egy jó asztalos elengedhetetlen. Olyasvalaki kell, aki fi gyel a részletekre” – teszi hozzá.

Saját boltot nyitottak 

Marie és barátnője, Susanne Gilleras egy lakberendezési boltot működtetnek Norrgården néven, Falun közelében. A kis üzlet hírnevet szerzett magának egyedi stílusa miatt, ami kombinálja a tipikus svéd vidéki stílust a coloradói vadnyugati beütéssel. „Egyedit árulunk, régi bútorokat kidolgozott részletekkel, helyi kézművesektől. Kézjegyünk látszódik a bolt termékein. Én a lágy, fi nom darabokat kedvelem, míg Susanne a fehér és fekete, durvább elemek híve” – mondja Marie. Sok régi bútor Marie házában a saját boltjából származik. Egy szék például, amit egy aukción vett azért, hogy felújítsa, majd eladja a lakberendezési üzletében, végül a télikertjükben kötött ki.

enteriőr

Bámulatos fények 

A tágas veranda természetesen a ház szívévé vált. Az új szoba egyik végében kényelmes kanapé található, míg a másikban egy nagy ebédlő. Hosszú, kézzel font szőnyeg fut végig a szobán. A konyha és a verenda között szerencsére „átjárás van”: Marie át tud nézni az ablakon, és beszélgetni tud a téli verandában ücsörgő vendégekkel. „Itt reggelizünk, ebédelünk, vacsorázunk, és itt töltjük az időt a családdal és a barátokkal. Ez egy igen bájos hely, és bámulatosak a fények idebent – mondja Marie. – Sajnos egy kicsit hűvös, ezért csak nyári helyiségként használjuk. Ha süt a nap, csodálatos érzés besétálni ide egy csésze kávéval, leülni, és nézelődni a régi ablakokon át. Ezt a pillanatot minden télen várom” – mondja Marie mosollyal az arcán. A kert virágzása, a kert illatai a nyarat jelentik Svédországban. Minden növény Marie édesanyjának kertjéből való. Klasszikus víkendházi növényeket ültettek a virágágyásokba, változatos méretű kövekkel rakták körbe, úgy, ahogy több száz évvel ezelőtt tették a ház akkori lakói…

Szöveg: Eszes Andrea:

Fotó: Puzzlepix