A lányoké a jövő – csak hagyjuk őket kibontakozni!

A tinilányok elképesztő teljesítményre képesek, ha bátorítjuk őket és hagyjuk őket kibontakozni. Összeszedtünk néhány elképesztő lányt és fiatal nőt a múltból és a jelenből, akik mindannyiunk számára példaértékű dolgokat vittek véghez.

A mindenkori fiatalok állandóan azt hallgatják a mindenkori idősebb generációk tagjaitól, hogy bezzeg az ő idejükben minden jobb volt. Hogy a dolgok másként voltak, az kétségtelen, de jobbak bizonyára semmiképp sem lehettek, a mai fiatalok pedig nem rosszabbak, mint elődeik, ahogy ők sem voltak rosszabbak, mint az őket megelőzők. Mások, mert másfajta társadalomban élnek, méghozzá egy olyanban, amelyet az idősebbek tettek ilyenné és tartanak fenn. Legyenek színészek, sportolók, tudósok, művészek vagy akár sakkozók, közgazdászok vagy orvosok, a fiatal nők és lányok mindig képesek voltak kimagasló eredményt elérni, csak voltak idők, amikor kevésbé hagyták őket érvényesülni.

Ha egy kislány nem úgy nő fel, hogy azt hallja, hogy „lehet olyan jó valamiben, mint egy fiú”, hanem mondjuk azt, hogy „a lányok és a fiúk egyformán jók valamiben” (kis különbség, de nem kell hozzá nyelvésznek lenni, hogy értsük az első mondat valódi üzenetét), akkor azelőtt a kislány előtt nincsenek határok,

arra lesz képes, amit csak akar (már amennyiben nagyon akarja). Összeállításunkban olyan lányokat mutatunk be, akik talán egy percig sem gondolták, hogy ne lehetnének bármiben világelsők, a fiúkat is megelőzve. A cikk olvasása után pedig játsszunk el a gondolattal, ha ezek a tinilányok felnőnek és egyre több nőtársukkal együtt vezető beosztásokba kerülnek – na erre szokás azt mondani, hogy the future is female, vagyis a jövő nőnemű.

Lányok, ha hatalomhoz jutnak

Amikor a 2020. szeptember 21-én, online megtartott Emmy-díjátadón (az Emmy-díj az amerikai televíziós produkciók számára kiosztott díj) a 24 éves Zendaya megkapta a legjobb drámai színésznőnek járó díjat az Eufória című sorozatban nyújtott alakításával, történelmet írt: ilyen fiatalon ugyanis még senki nem nyert Emmyt ebben a kategóriában. (Férfi sem.) Egy szintén női rekordot döntött meg, egy évvel korábban ugyanis az akkor 26 éves Jodie Comer kapta a díjat a Megszállottak viadalában nyújtott alakításáért. Zendaya idén így köszönte meg a díjat: „Furcsa idő ez az ünneplésre. De azt el szeretném mondani, hogy van reménység a fiatalokban. Tudom, hogy a sorozatunk (az Eufória – a szerk.) nem mindig ezt mutatja, de igenis van remény a mai fiatalokban. És csak azt akarom üzenni mindenkinek, aki odakint van most az utcákon, hogy látlak, csodállak benneteket és köszönöm nektek” – utalt a sok fiatalra, akik a hónapok óta tartó tüntetéseken a rendszerszintű rasszizmus felszámolásáért küzdenek.
Persze nem Zendaya az egyetlen fiatal, aki manapság igazi példaképként funkcionál generációja és a nála fiatalabbak számára.

Greta Thunberg, a Fridays for Future mozgalom elindítója 16 évesen az év embere lett a Time magazin szerint, miután az ENSZ klímacsúcson Davosban felhevülten osztotta ki beszédében a meghökkent középkorúakat. Igaza volt?

Greta Thunberg klímaaktivista a Világgazdasági Fórum (WEF) nyitónapján Davosban, 2020. január 21. (Fotó: Jason Alden/Bloomberg via Getty Images)

Még szép. Elmondta, hogy az iskolapadban kellene ülnie, nem pedig azért könyörögni, hogy a világ hatalmasai vegyék végre komolyan a klímaváltozást – ami számukra lehet, hogy már mindegy, de a jövő generációi számára nagyon nem. Greta idén megkapta az egymillió dollárral járó portugál Gulbenkian-díjat is, az indoklás szerint mert „képes volt mobilizálni a fiatal generációt a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében, és állhatatos küzdelmet folytat a jelenlegi helyzet megváltoztatásáért.” A teljes összeget eladományozta olyan szervezeteknek és projekteknek, amelyek a frontvonalon dolgozó és az ökológiai válság által sújtott embereket segítik. A jövő tehát elkezdődött, nézzük, kik azok a tinik, akik tesznek érte.

Nobel-díjasok

A pakisztáni szunnita muszlim családból származó, most 23 éves Malála Júszafzai 17 éves korában béke Nobel-díjat kapott és ezzel a valaha volt legfiatalabb Nobel-díjas lett. Malala 15 éves volt, amikor 2012. október 9-én tálib szélsőségesek merényletet követtek el ellene. Egy iskolabuszon utazott, amikor fegyveresek rálőttek és több találat is érte, de csodával határos módon túlélte az életveszélyes sérüléseket. Azért került a tálibok célkeresztjébe, mert Gul Makar (Búzavirág) álnéven blogot írt, amelyen a fundamentalisták uralma alatti mindennapjairól számolt be. Írásai a BBC brit közszolgálati televízió honlapján is megjelentek, és világszerte nagy nyilvánosságot kaptak, így a tálibok veszélyforrást láttak az okos kislányban, aki csak tanulni szeretett volna és szabadon élni. 

Legfiatalabb Nobel-díj nyertes nők

Noha a béke Nobel-díj a leggyakoribb a nők között, természetesen más területeken is kapták már az elismerést. Marie Curie, a Sorbonne első női professzorának alakja legendás. 1903-ban, 36 éves korában Henri Becquerellel és férjével, Pierre Curie-vel megosztva kapta meg a fizikai Nobel-díjat, majd 1911-ben egymaga a kémiai Nobel-díjat. Kevésbé ismert tény, de lányuk, Irène Joliot-Curie férjével, Fréderic Joliot-val 1935-ben szintén kémiai Nobel-díjat kapott, méghozzá az „új elemek előállításának radioaktív kémiájában végzett munkájukért”. Van olyan terület, amin fiatalon nehezebb nagyot alkotni, ilyen a közgazdaságtan is, amelynek legfiatalabb Nobel-emlékdíjasa Esther Duflo lett, aki 46 évesen kapta meg a díjat férjével, Abhijit Banerjee-vel, valamint Michael Kremerrel megosztva. A női Nobel-díjasokról a díj hivatalos oldalán is olvasgathatsz.

Ez aztán több neves nemzetközi elismerést hozott számára, és 2014-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki a hindu Kailás Szatjárthival közösen. A tálibok ugyanakkor továbbra is célpontnak tekintik és szerintük csak azért kapott elismeréseket, mert iszlámellenes a tevékenysége. A második legfiatalabb nő Nobel-díjas (ez is béke díj volt) már jócskán túl van a tinikorán, de a Nobel-díj esetén még bőven nagyon fiatalnak számít. Tavakkul Karmán jemeni újságíró, politikus és emberi jogi aktivista volt, aki 32 évesen, 2011-ben kapta meg a Nobel-díjat Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnökasszonnyal és Leymah Gbowee libériai békeaktivistával megosztva. Karmán az al-Iszláh (Reform) Párt vezető személyisége, aki 2005-ben részt vett a „Női újságírók láncok nélkül” nevű szervezet megalapításában. 2007-től követelte, hogy Jemenben hozzanak létre egy mobiltelefonon működő hírszolgálatot, majd 2007 májusától hetente tüntetéseket szervezett a sajtószabadságért. Világszerte ismert a 2011-es jemeni felkelés során lett, hazájában a „Vasasszony” és a „Forradalom anyja” becenevekkel illették. 

Malála Júszafzai sajtótájékoztatón Birminghamben, 2014. október 10-én, miután megkapta a Nobel-békedíjat. (Fotó: Christopher Furlong / Getty Images)

Az Oscar-díj nyertese…

Vannak műfajok, amelyekben könnyebb gyerekként is hatalmasat villantani. A valaha volt legfiatalabb Oscar-jelölt egy kisfiú volt: a Kramer kontra Kramer kis Billy Kramerét az akkor 8 éves Justin Henry olyan meggyőzően alakította, hogy jelölték a díjra, bár el nem nyerte végül. Nem úgy a 10 éves Tatum O’Neal! A kislány az 1974-es díjkiosztón az 1973-as Papírhold című filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot – azóta sem kapott meg nála fiatalabb színész Oscart. A filmben egyébként édesapja oldalán játszott.

Tatum O’Neal az Oscar-díjával 1974. április 3. (Fotó: Bettmann/Getty Images)

A legfiatalabb jelöltek amúgy átlagosan 20 év körüliek, de például Jodie Fostert 14 évesen jelölték a díjra a Taxisofőr mellékszerepéért, ahogyan Hailee Steinfeldet is ennyi idősen A félszemű című film női mellékszerepéért. Saoirse Ronan 13 éves volt Oscar-jelölésekor (a Vágy és vezeklésben volt mellékszereplő), Anna Paquin pedig 11, miután a Zongoralecke című filmben hatalmasat alakított. A család kincsi kincse főhőse Abigail Breslin 2006-ban 10 éves volt, Quvenzhané Wallis pedig 9, amikor A messzi dél vadjaiért jelölték.

A legfiatalabb Grammy-győztesek

A Grammy-díj vagy egyszerűen Grammy az amerikai National Academy of Recording Arts and Sciences által alapított, évente átadott díj, mellyel a zeneipar kimagasló eredményeit ismerik el. Gyakran támadják azzal, hogy a bizottság túl idős és túl fehér, és nem értik a kurrens irányzatokat, de attól még hatalmas elismerés, ha valaki megnyeri az aranyszínű gramofont. A 2000-es Ó, testvér, merre visz az utad? című, Coen testvérek által rendezett filmben csendült fel a 7, 9 és 13 éves tesók, Leah, Sarah és Hannah Peasall hangja (a George Clooney által játszott karakter kislányainak kölcsönözték énekhangjukat). A dalok aztán 2002-ben Grammy-jelöléshez és a díjhoz vezettek, ezzel pedig a legkisebb tesó, Leah a díj valaha volt legfiatalabb nyertese lett (csoportban). A legfiatalabb szólóénekes, aki Grammyt nyert, LeAnn Rimes (akitől ha mást nem is, a de a Can’t Fight The Moonlight című számot biztosan te is ismered) volt 14 évesen, amikor debütáló country albumával, a Blue-val a legjobb új előadónak járó Grammy-díját hozta el. Ezzel nemcsak a legfiatalabb lett, de az első country előadó, akinek ez a díj összejött. A finom elektropop unott hangú királynője, Lorde is csak 17 volt, amikor debütáló albumával, a Royalsszal megnyerte a legjobb popelőadás és az év dalainak járó Grammy-ket 2014-ben. Ezzel azóta is a 4. legfiatalabb aranygramofon-nyertes.

A legfiatalabb olimpikonok

Döbbenetes, hogy 13 és 14 éves gyerekek is vannak az olimpiai aranyérmesek között, és ez még csak nem is a modern kor vívmánya. Marjorie Gestring amerikai műugró például 1936-ban, mindössze 13 évesen (és 286 naposan) nyert aranyérmet Berlinben 3 méteren, amivel máig rekorder, bár egész sokan vannak, akik nem sokkal voltak nála idősebbek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
A lány, aki Egerszegi Krisztinától „elvette” a legfiatalabb aranyérmes olimpikon úszó címet, máig csúcstartó.
Ki lesz az első ember, aki a Marsra megy? Valószínűleg ez a tinilány!
Miért olyan jók a 10 év körüli lányok gördeszkában?
Elképesztő mennyiségű tizenéves lány feltaláló van.
Próbáld ki most kedvezményesen!