A kannabisz csodanövényből vált üldözött droggá, majd a 21. században lassan elkezdte visszanyerni hírét, és már a tudomány is azért harcol, hogy legálisan lehessen alkalmazni. A rákos sejtek ellensége? A nőgyógyászat üdvöskéje vagy a szexuális vágyak fokozója? Jelenlegi álláspont szerint akár mindegyik lehet.

A kannabiszról (vagy marihuánáról) már mindenki hallott, de a legtöbbeknek még mindig csak az jut róla eszébe, hogy azok szívják a füvet, akik le akarnak lazulni vagy nevetgélni akarnak. Pedig a növény és az abból készült gyógyászati célú termékek a hagyományos orvoslásban is szerepet kaphatnak és az 1900-as évek közepéig kaptak is. A cikkben nem a marihuánafogyasztás esetleges előnyeiről és hátrányairól lesz szó, hanem az orvosi kannabisz felhasználásáról, illetve a nem pszichoaktív, ezért legálisan beszerezhető, CBD tartalmú termékek jótékony hatásairól. Orvosi kannabisznak nevezzük a  gyógyászatilag aktív hatóanyagokat tartalmazó kannabiszkészítményeket. Ezek olyan termékek, amelyek a kannabisznövény egy részét, vagy a kannabisz növényből kivont hatóanyagokat, vagy szintetikus kannabinoidokat (nem összetévesztendő azokkal, amelyeket a biofűben, más nevén herbálban vannak) tartalmaznak, és amelyeket gyógyászati céllal használnak.
Noha még messze vagyunk attól, hogy Magyarországon is megvalósulhasson az orvosi kannabisz program, jó esély van rá, hogy egyre inkább elterjedtebbé válhat a jövőben a marihuána orvosi alkalmazása, főleg, miután 2018. februárjában az európai parlamenti képviselők kiadtak egy állásfoglalást, amelyben kijelentették, az Európai Uniónak ösztönöznie kellene az orvosi kannabisz használatát. Emellett sürgették a vonatkozó tudományos kutatást nehezítő szabályozási akadályok felszámolását és a kutatások megfelelő finanszírozását. Az EP-képviselők felkérték a tagállamokat, tegyék lehetővé, hogy az orvosok szakmai belátásuk szerint – az egészségbiztosítás által támogatott – kannabisz alapú gyógyszereket írhassanak fel. Az állásfoglalás kifejti: bizonyított, hogy a kannabisz többek között segíthet a mentális zavarok, például a pszichózis, valamint az epilepszia tüneteinek enyhítésében, az Alzheimer-kór, az asztma, a rák kezelésében, az elhízás és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében, a menstruációs fájdalom enyhítésében. Abban, hogy elkezdheti visszanyerni legitimitását a kannabisz orvosi használata, abban az az elsöprő siker játszik szerepet, amit a szklerózis multiplex tüneteinek kezelésében elértek vele. A SM-et már most orvosi kannabisszal kezelnek számos országban – legyen az vényköteles gyógyszer vagy kannabisz olaj. 

Ősi gyógyszer de mire használták?

A kannabisz, más néven marihuána vagy fű kendernövény, főként az indiai kender (Cannabis indica) és a hasznos kender (Cannabis sativa) szárított, megtermékenyítetlen kendervirágzata. Sok helyen még ma is illegális, pedig igen hosszú története van a kannabisz alapú gyógyászatnak, sőt már az 1970-es években kimutatták, hogy rákellenes hatásai lehetnek. Az elmúlt évezredekben számtalan területen alkalmazták, ezek közül sokat újra vizsgálnak és gyakran igen meglepő következtetésekre jutnak a tudósok. Hogy csak néhány példát nézzünk: i.e. 3000 környékén Mezopotámiában különböző nőgyógyászati állapotok kezelésére használták, még nehéz szülés esetén is alkalmazták. I.e. 3000 körül az Asszír Orvosi Táblák leírása szerint a kannabisz alkalmas volt a „gonosz varázslat” kiűzésére és „kötszer volt a szellem keze ellen” – az obskúrus meghatározások valószínűleg az epilepsziára utalhattak. I.e. 2800 környékén Kínában úgy vélték, hogy a kannabiszban megtalálható volt a yin és a yang kettőssége és minden olyan betegség kezelésére alkalmas volt, amire egyébként ma is használják. Hogy mikre? Például menstruációs problémákra, köszvényre, reumára, szenilitásra. I.e. 2000 környékén a sumérok görcsoldásra használták, az ókori Egyiptom kései évszázadaiban nemcsak szemkezelés részeként (glaukómára és gyulladásra) alkalmazták, de láz ellen is bevetették (kúp formájában is), illetve mézzel keverve szüléseknél is használták, hogy azzal hűtsék le a forró méhet – vagyis gyulladáscsökkentő hatását használták ki. Indiában egyike volt az öt gyógynövénynek, ami megszabadít a szorongástól. A Biblia eredeti héber verziójában amikor Isten megadja Mózesnek a szent kenet receptjét, abban az olívaolajos növényi kivonat mellett kannabisz (kaneh bosm)  is megtalálható volt. I.e. 150-ben Kínában a Pen Ts’ao Ching gyógynövénykönyvben ott szerepel az ember számára ártalmatlan és stimuláló gyógynövények között – akkoriban neuroprotektív, vagyis idegsejtvédő hatásokat tulajdonítottak neki. Ugyanitt i.u. 200 környékén a borral kevert kannabisz kivonatot érzéstelenítésre használták sebészeti beavatkozásoknál és amputációk során.

I.u. 200-ban Egyiptomban pedig arra jutottak, hogy a kannabiszt tartalmazó kivonat megbénítja a daganatokat.

Ázsiából és Afrikából tehát egyaránt maradtak fent receptek, amelyek a növény különböző részeit tartalmazták (például virágját, magját, szárát vagy az azokból készült kivonatokat) nőgyógyászati használata oly sikeres volt, hogy végül átterjedt Európába, majd onnan Amerikába is. A középkorban már szerte a világon vetették be még migrén ellen is, Angliában az 1600-as évek közepén már tumorok ellen és gyulladáscsökkentésre alkalmazták.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mikor és ki által került bele a nyugati orvoslásba a kannabisz?
Mire használta Viktória királynő és mit írtak róla a 19- századi magyar orvosi lapok?
Így lett üldözött az egykor csodaszernek tartott növény.
Mi köze a kannabisznak a vaginához? Egy új trend szerint jól kijönnek egymással..
Az új kutatási eredmények izgalmasabbak, mint valaha!
Próbáld ki most kedvezményesen!