Mi mindent árul el egy lakás a tulajdonosáról? Sokkal többet, mint gondolnánk!

Az Edward Norton alakította szereplő a Harcosok klubja című filmben hosszasan monologizált az Ikeás fészekrakó ösztönről: azt mondja rabszolgája lett ennek az ösztönnek és mindent meg kellett vennie, ami tetszett neki az aktuális katalógusból, mondván, hogy fontos kérdés, hogy „milyen étkészlet az, ami őt személyként meghatározza”. Az 1999-es film üzenete végül egy totalitárius támadás volt a teljes társadalom ellen, mely fészket rak és fogyaszt, miközben szellemi ürességben él.
Alain de Botton, svájci író-filozófus kevésbé sarkosan látja a lakberendezés pszichológiáját, de szintén a menekülés, illetve jobb esetben az identitás megerősítésének eszközeként tekint rá. Úgy gondolja, hogy az otthon kialakítása meghatározó és sok mögöttes mentális és érzelmi tartalommal kitöltött folyamat.
Ebben igaza lehet: utoljára a kijárási korlátozás kezdetekor költöztem, és az Ikea persze zárva volt, így a közösségi oldalakon kerestem új bútorokat és kiegészítőket az új helyemre. Fontosnak és főképp sürgősnek éreztem, hogy minden meglegyen, ami kell ahhoz, hogy otthonosan érezzem magam. Racionális magyarázata ugyanakkor nem igazán van annak, hogy miért olyan fontos, hogy sajátkezűleg hozzak el egy fehér kanapét Érdről a nagybátyám segítségével, vagy hogy körözzek a banknegyedben egy antik szék után. A meglevő bútoraimmal bőven kivárhattam volna a kijárási korlátozás végét. De voltaképpen mitől érzi az ember otthonosan magát?

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mivel magyarázható a honvágy?
Mit jelképeznek a lakásunk dísztárgyai?
Mit üzenünk tudat alatt is a lakásunkkal a külvilágnak?
Próbáld ki most kedvezményesen!