Amiről mindenkinek van véleménye: körbejártuk a füllyukasztás és a fülbevaló-viselés megosztó szokásait.

Családi legendáriumunk gyakran visszatérő története a csecsemőkori füllyukasztásom. Néhány hete voltam a világon, amikor anyukám és nagymamám visszavittek a kórházba, ahol akkoriban ezt a műveletet bérmentve végezték. Nagyim többször elmesélte, hogy már az első szúrásnál annyira ordítottam, hogy majdnem kiragadott az illetékes egészségügyis kezéből – el akart rohanni velem. De aztán visszafogta magát, és én megkaptam a szokásos arany, lencsealakú babafülbevalót. Jókat mosolygok a sztorin, nem gondolom, hogy traumatizált volna ez a korai életesemény. (Nincs se kórház-, se orvos-, se tűfóbiám.) Soha meg sem fordult a fejemben, hogy számonkérjem a szüleimen, miért hozták meg helyettem ezt a döntést.

Szeretem a fülbevalókat, máig rendszeresen hordom őket, tinikoromban két újabb lyukkal gazdagítottam a bal fülcimpámat, és egyet lövettem följebb is, a porcba. Első pár fülbevalómat, amelyet a keresztszülőktől kaptam, sokáig viseltem – még azután is, hogy egy eldurvult játszótéri csata során Sanyika fültövön dobott egy kővel, és a félgömb díszítőelem behorpadt az egyiken. A fülbevaló ma is állandóan velem van – megújult formában: beleolvasztattuk a jegygyűrűnkbe.
Épp ezért nagyon elkerekedett a szemem, amikor az ötéves kislányom előállt az óhajjal, hogy ő is szeretné kiszúratni a fülét, a férjem meg tiltakozott ellene. A férjem Budapesten született, itt is nőtt fel, én Székelyföldön, és ő úgy véli, egy ötéves kislány ne viseljen fülbevalót. Ráér az majd nagyobb korában, ha még mindig szeretné.

Kulturális eltérések

A fenti – minek is nevezzem? – nézetkülönbség (aminek megvitatását elnapoltuk a koronavírus utáni időszakra, ha lesz olyan valaha egyáltalán) nem ritka. Amikor rákerestem a témára, különböző kultúrkörök közötti heves vitákba botlottam. Ennek ez egyik – meglátásom szerint – szélsőséges megnyilvánulásai azok a petíciók, amiket Nagy-Britanniában indítottak. Például ez a 2015-ös petíció amiben azt kérték Edward Timpson gyermek- és családügyi minisztertől, törvényben tiltsák meg az újszülöttek és kisbabák fülének kilyukasztását, mivel az gyermekbántalmazásnak és csonkításnak minősül. A brit parlament mindmáig visszadobta az összes erre vonatkozó petíciót, különféle indokokkal.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen egészségügyi kockázatokkal járhat a fül átszúrása?
Miért indítottak petíciót a füllyukasztás ellen Nagy-Britanniában?
Milyen hagyományokon alapszik a fülbevaló viselése?
A nőklapja.hu szerzőinek személyes fülbevalós történetei.
Próbáld ki most kedvezményesen!