Mi az az SPF? A drága naptej a jó, vagy beérhetjük olcsóbbal is? Bőrgyógyász, esztétikai terapeuta és természetgyógyász segítségével vesszük végig, hogy hogyan védekezhetünk hatékonyan a nap kártékony sugarai ellen.

Hosszú évek óta halljuk, hogy mennyire fontos a napvédelem, de mintha sokan most sem vennék komolyan. Ez egyrészt a túl sok információ miatt lehet, hiszen csak úgy röpködnek az SPF-ek, fizikai és kémiai fényvédők előnyös vagy éppen káros tulajdonságairól szóló információk, vélemények, ráadásul mintha évente változna, hogy éppen melyiket tartja jobbnak a tudomány. Nem csoda, hogy még a témában járatosak is elbizonytalanodnak olykor, hogy mégis mi a legjobb módszer. Egy valami biztos: kenni kell, méghozzá nem is keveset! Két éve egy felmérés rámutatott, hogy az a mód, ahogy az emberek többsége felviszi magára a fényvédőt, az a csomagoláson feltüntetett védelmi hatásnak csupán 40%-ára elég. Szóval vannak hiányosságok, nem is kevés, ha arról van szó, kellően védjük-e magunkat a nap káros sugárzásával szemben. Mielőtt még felmerülne benned a kérdés, nyugodj meg, a napi D-vitamin szintéziseddel minden rendben lesz, hiszen napsütéses időszakban az már két kézfej nagyságú bőrfelület napi tízperces napoztatásával elérhető – efelől bőrgyógyász szakértőnk, dr. Gyöngyösi Nóra nyugtatott meg. Ami viszont nagyon fontos, különösen az idei tavasz után, amit főként lakásainkban elbújva vészeltünk át, hogy fokozatosan szoktasd magad újra a napsütéshez! Elvégre most még könnyebben leéghet a bőröd, a leégés pedig minden alkalommal növeli a bőrdaganatok kockázatát.

Gyerekek és napvédelem

A mai felnőttek gyerekkorukban nagyon sokszor szenvedtek el napégést, viszont ettől meg kell védenünk a mai gyerekeket. A bőr ugyan sokáig ellenáll, de nem felejt, így nagyon fontos az ő érzékeny bőrüket fokozottan védeni. Ahogy a bőrgyógyász is elmondta, számukra főleg a fizikai napvédők ajánlottak. Fontos, hogy kialakítsuk a gyerekekben a helyes, tudatos napozási szokásokat, és a fényvédők használatát már korán építsük bele a rutinjukba. 

Mivel én nehezen viselem a nyári meleget, a napsütéssel szembeni ellenszenvem viszonylag korán kialakult, gyerekkoromban én voltam otthon Naptej-kapitány: ha hajlandó voltam is strandra menni vagy napon tartózkodni, az egész családtól megköveteltem, hogy rendesen kenje magát. Akkor még nem tudhattam, hogy mennyire hálás leszek a harmincas éveimben ezért a mániámért. Hogy miért? Mert – és akkor fogjuk meg a hiúság felől a kérdést: az UV-, különösen az UVA-sugárzás (helló szolárium!) egy 2013-as kutatás szerint nagyban befolyásolja a klinikai bőröregedést, az UV-sugaraknak való kitettség az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek 80%-áért (!!!) felelős. És mivel sápadt orcámat azóta 50 faktorral kenem, hogy ez a faktorszám megjelent a piacon, egy sor olyan jelenségtől megkíméltem a bőröm, ami a harmincas éveimben már jelentkezett volna, ha nem teszem. Arról nem is beszélve, hogy kevésbé izgulok az éves anyajegyszűrésen, mintha nem így tettem volna.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért öregít és miért okozhat rákot az UV-sugárzás?
Mádai Vivien őszintén mesél arról, hogy szerinte mi vezetett a melanómájához.
Kémiai vagy fizikai fényvédőt válasszunk? Olcsót vagy drágát? Mi ez az SPF, miért nem elég, ha a hidratálónkban is van?
Esztétikai terapeuta mondja el, mit tehetünk, ha már pigmentfoltos a bőrünk.
Próbáld ki most kedvezményesen!