Egy sorozat a közelmúltról, ami a mának is tükröt tart: Mrs. America

Mi mindent mutat nekünk a Mrs. America című sorozat? Magával ragad, tanít és folyamatos önreflexióra késztet!

Mitől boldog a nő az 1970-es évek Amerikájában? Ha a kenyérkereső férjére föladhatja a kabátot reggelente, vezeti a háztartást és neveli gyermekeit az idilli kertes házban? Vagy ha értelmiségi munkát vállal és felszólal az őt ért igazságtalanságok ellen? Ezekben a kérdésekben küzdöttek meg egymással a nők a politika színterén: a nők egyenjogúságáért küzdő feministák és a hagyományos értékeket ápoló konzervatív aktivisták. A tét az ERA (Equal Rights Amendment) vagyis a nők egyenjogúságáról szóló alkotmánymódosítás ratifikálása, a harcot pedig többek között Cate Blanchett, Rose Byrne mutatja be a Mrs. America című sorozatban.  (Magyarországon a sorozatot az HBO Go-n lehet megnézni.)

Jane-ek a hatvanas években

Az 1960-as években egyre több nő emelte föl a hangját a patriarchális társadalom, a férfiközpontú közélet, politika, gazdaság, jogrendszer és kultúra ellen. Mertek a családon belüli erőszakról, az illegálisan elvégzett abortuszokról beszélni és arról, hogy a nők valójában boldogtalanok, elégedetlenek abban az idealizált háziasszonyi szerepükben, amelybe belekényszerítették őket a férfiak és a média által manipulált konzervatív politikai erő. És most kicsit képzeljük magunk elé az alábbi fekete-fehér korabeli reklámot, amiben Harvey és felesége, Jane a reggeli asztalnál beszélget:

– Harvey, van valami kívánságod a születésnapodra?

– Egy iható kávénak örülnék én már végre.

– Ugye most viccelsz?

– Ellenkezőleg. Drágám, mondjuk ki. A kávéd egyszerűen ihatatlan. Az irodában a lányok sokkal jobbat készítenek nekem. De mindegy is. Ha hazaértem majd beszélünk.

Majd a következő jelenetben az elkeseredett asszony a barátnőjének önti ki a lelkét:

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miben igazán különleges a Mrs. America című sorozat?
Melyek volt a női egyenjogúsági mozgalom legnagyobb buktatói?
Ki volt Phyllis Schafly, akit Cate Blanchett olyan hihetetlen erővel formál meg?
Próbáld ki most kedvezményesen!