Egy sorozat a közelmúltról, ami a mának is tükröt tart: Mrs. America

Mi mindent mutat nekünk a Mrs. America című sorozat? Magával ragad, tanít és folyamatos önreflexióra késztet!

Mitől boldog a nő az 1970-es évek Amerikájában? Ha a kenyérkereső férjére föladhatja a kabátot reggelente, vezeti a háztartást és neveli gyermekeit az idilli kertes házban? Vagy ha értelmiségi munkát vállal és felszólal az őt ért igazságtalanságok ellen? Ezekben a kérdésekben küzdöttek meg egymással a nők a politika színterén: a nők egyenjogúságáért küzdő feministák és a hagyományos értékeket ápoló konzervatív aktivisták. A tét az ERA (Equal Rights Amendment) vagyis a nők egyenjogúságáról szóló alkotmánymódosítás ratifikálása, a harcot pedig többek között Cate Blanchett, Rose Byrne mutatja be a Mrs. America című sorozatban.  (Magyarországon a sorozatot az HBO Go-n lehet megnézni.)

Jane-ek a hatvanas években

Az 1960-as években egyre több nő emelte föl a hangját a patriarchális társadalom, a férfiközpontú közélet, politika, gazdaság, jogrendszer és kultúra ellen. Mertek a családon belüli erőszakról, az illegálisan elvégzett abortuszokról beszélni és arról, hogy a nők valójában boldogtalanok, elégedetlenek abban az idealizált háziasszonyi szerepükben, amelybe belekényszerítették őket a férfiak és a média által manipulált konzervatív politikai erő. És most kicsit képzeljük magunk elé az alábbi fekete-fehér korabeli reklámot, amiben Harvey és felesége, Jane a reggeli asztalnál beszélget:

– Harvey, van valami kívánságod a születésnapodra?

– Egy iható kávénak örülnék én már végre.

– Ugye most viccelsz?

– Ellenkezőleg. Drágám, mondjuk ki. A kávéd egyszerűen ihatatlan. Az irodában a lányok sokkal jobbat készítenek nekem. De mindegy is. Ha hazaértem majd beszélünk.

Majd a következő jelenetben az elkeseredett asszony a barátnőjének önti ki a lelkét:

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő most csak 300 forintért!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miben igazán különleges a Mrs. America című sorozat?
Melyek volt a női egyenjogúsági mozgalom legnagyobb buktatói?
Ki volt Phyllis Schafly, akit Cate Blanchett olyan hihetetlen erővel formál meg?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 300 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta.