Farkas Franciska színésznő a gyermekvédelemben helyezkedett el. Hozzá hasonlóan több ezer embert tervezte újra a jövőjét az elmúlt két hónap alatt. Mit lehet tenni a koronavírus-járványt követő munkaerőpiaci változások ideje alatt? Riport.

Amikor márciusban elkezdett leállni az élet, több ezer embernek kellett újratervezni, és sokuknak nemcsak átmeneti időre, hanem hosszabb távra is, hiszen nem lehet tudni, hogy az egyes piaci szegmensek mikor tudnak újra teljes gőzzel működni. Olyan emberekkel beszélgettünk, akik azonnal váltottak, idomultak az új helyzethez, és olyanokkal, akik komolyabb karrierváltásba kezdtek. De Álláskereső portálok ügyvezetőjét is kikérdeztük az új tendenciákról, a lehetséges megoldásokról.

„Visszahívhatlak? Elviszek gyorsan egy rendelést” – mondja a telefon túlvégén Láng Péter, aki március elsején még szabadúszó fotósként dolgozott, most pedig biciklis futárként ételeket szállít házhoz. A márciusi leállásokkal az ő megrendelései is befagytak, és nemcsak két hónapra, hanem egyelőre úgy néz ki, hosszabb távra is. „15 éve vagyok a szakmában, és nem attól félek, hogy nem kapok majd munkát, ha újra beindulnak azok a területek, ahonnan a megrendeléseim jönnek, inkább az a nagy kérdés számomra, hogy ez az idő mikor fog eljönni.” Péter nem várt sokat a munkakereséssel, a crach után egy héttel később már biciklis futárként dolgozott.

„Nem titok, hogy szabadúszó fotósként nincsenek milliós megtakarításaim, ráadásul pont egy nagyobb befektetés után ért a bevételkiesés, így nem akartam a vésztartalékaimat felélni, a szüleimhez pedig, bármennyire segítőkészek, nem szeretnék segítségért fordulni”

– magyarázza és hozzáteszi, még így is szerencsés helyzetben van, hiszen egyből el tudott helyezkedni, de ma már több a jelentkező, mint a futár iránti kereslet. „Fontos volt, hogy valami olyanba vágjak bele, még ha áthidaló megoldásként is, amit szívvel, lélekkel tudok csinálni. Húsz éve bringázom, úgy voltam vele, ezzel nem lőhetek mellé. Ha pedig hosszabb távra kell erre berendezkednem, akkor tervben van egy továbbképzés, legyen szó fotózásról, vagy nyelvtanulásról” – mondja.
Az elmúlt két hónapban Péterhez hasonlóan rengetegen maradtak hirtelen munka nélkül, és kényszerültek gyors váltásra – amennyiben volt rá lehetőségük. Teljes ipari szegmensek kerültek tetszhalott állapotba, a dominó-effektus pedig elindult. Az utóbbi két hónapban munkahelyek szűntek meg, vállalkozások zártak be, fizetéseket csökkentettek, tömegeket bocsátottak el, rengetegen szorongató, egzisztenciális válságba kerültek, jóformán alig akad olyan ember, aki ne érezné a pénztárcáján a recessziót. És még nem látjuk a végét.

Drámaian megnőtt a munkát keresők tábora

A KSH honlapján közzétett, friss adatokból kiderül, hogy Magyarországon márciusban és áprilisban összesen több mint 100 ezren vesztették el a munkájukat. A leépítési hullám áprilisban még jobban felerősödött, a munkanélküliségi ráta 6% fölé emelkedett, az év negyedik hónapjában 64 ezer embernek szűnt meg az állása. Ilyen magas munkanélküliséget utoljára 2016 elején láthattunk, és a számok mögött sajnos mindig emberi sorsok állnak.
A hirtelen munka nélkül maradt emberek nagy részének instant megoldásra volt, vagy lett volna szükségük, sokan mára a megélhetéssel együtt a reményüket is elvesztették abban, hogy az egzisztenciális helyzetük helyrebillenhet. A bajba jutottaknak jóformán alig volt segítség: a gazdaságvédelmi akciótervben nem volt szó a munkanélküliekről, nincs szó az álláskeresési ellátásokról, közmunkaprogramról, vagy a Nemzeti Foglalkoztatási Alap (ebből fizetik a közmunkásokat és a munkanélkülieket) bármilyen mértékű emeléséről. Megtakarítások híján, emberek  tízezrei kezdtek el pánikban álláshirdetéseket böngészni, sokan a két hónapos karantént sem tudták volna fizetés nélkül kihúzni, míg mások nem akarták a nagy nehezen megspórolt pénzüket felélni.
A járványügyi vészhelyzet intézkedései az előadóművészekre is súlyos hatással voltak, a rendezvények megszűnésével, a színházak bezárásával, a forgatások leállásával ők is lehetetlen helyzetbe kerültek. Mint például Farkas Franciska, a népszerű színésznő, akinek az országos ismertséget az HBO Aranyélet című sorozata hozta meg, és aki többek között a Brazilok és az Örök tél című filmekben is szerepelt, tavaly pedig több színházi előadásban is játszott. Karrierje épp stabilizálódott, bőven voltak színészi és színházi megkeresései, kezdte kinőni a karakterszerepeket, és egy külföldi út is tervben volt, amikor a válság beütött: a márciusi leállásokkal egyik napról a másikra szűntek meg az anyagi forrásait biztosító előadások, forgatások.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Farkas Franciska és Vida Vera mesélnek arról, merre indultak tovább.
Álláshirdető portálok vezetőit kérdeztük arról, hogyan alakul most a munkaerőpiac.
Melyik szektor jelenleg a legbiztosabb? És mit javasolnak a szakemberek?
Próbáld ki most kedvezményesen!