Egy kanadai rockzenész, egy párizsi virágkötő és egy amerikai orvos beszámolója.

„Maradj otthon három évig, mert az a legjobb a gyereknek” – halljuk itthon, miközben máshol az is kész csoda, ha egy hónapra elengednek egy nőt a munkahelyéről szülés után. Anyaság a világ körül című cikksorozatunkban annak járunk utána, milyen előnyökkel és hátrányokkal találkoznak a különböző országokban élő, különböző foglalkozást űző, különböző korú anyák. Az első részben Sarah Blackwood kanadai rockzenész, Csillik Márta párizsi virágkötő és exmodell, valamint Zuggo Mariann Amerikában élő orvos mesélnek.

Sarah Blackwood: „A frontember nem megy szülési szabadságra”

(Fotó: Sarah Blackwood)

Sarah Blackwood (40) kanadai zenész-énekes-dalszerző, a Walk Off The Earth zenekar vezető énekese. A formáció 2012-ban a YouTube azóta is egyik legtöbb megtekintést elért videóját hozta létre a dalfeldolgozások kategóriájában, amelyben öten egy gitáron játszották el Gotye Somebody That I Used to Know című slágerét. Feldolgozásaikat és saját dalaikat azóta is milliók hallgatják világszerte. Sarah-nak három fia született a Walk Off The Earth másik frontemberétől, Gianni „Luminati” Nicassio-tól. Arról kérdeztük, milyen a rocksztár anyák élete Kanadában.
„A legfőbb küldetésem, hogy a gyerekeim egészségesek és boldogok legyenek. Szerintem nagyon fontos megtanítanunk nekik, hogy csak egy életet kaptunk és, hogy bármi is történjék, meg tudunk birkózni a helyzetekkel és önazonosak maradhatunk. Szerepmodell is szeretnék lenni a számukra azzal, hogy szenvedéllyel és szeretettel folytatom azt, amit az ő érkezésük előtt is csináltam. Ez a példa és az, hogy jó anyjuk vagyok, hihetetlen mértékben befolyásolja az életüket és a jövőjüket” – mondja a zenész, aki szülései után három-négy hetet tudott csak kihagyni. „A szülési szabadság számomra nem volt opció, hiszen nem egy vállalatnak dolgozom, ahol jelentkezhetnék érte.

Ha abbahagyom a munkát, leáll az egész zenekar. A vezető énekes nem megy szülési szabadságra. Ha megteszi, a zenekar vagy megvárja, vagy tovább lép.

Irigylem azokat a nőket, akiknek van lehetőségük több időt tölteni a babájukkal. Ugyanakkor az enyémek rengeteg mindent láttak a világból, amit más nem, mert jönnek velünk mindenhová” – meséli Sarah, akinek szülései során csak jó tapasztalatai voltak a kanadai egészségügyi rendszerrel: „Egészen remek, nagyon támogató az ellátórendszerünk, ha szülésről van szó és csodálatos tapasztalataim voltak a terhességeim során. Szülésznők kísértek végig mindhárom gyermekemnél, a szüléseim annyira kényelmesek voltak, amennyire csak lehettek (haha).”
Sarah a zenélést nem csak azért nem hagyta abba, mert nem engedhette volna meg magának, hanem azért sem, mert rendkívül boldoggá teszi őt a munkája: „Pályakezdőként volt az életemben egy olyan időszak, amikor csak mellékállásban tudtam zenélni, de abba sosem hagytam. Hihetetlenül hálás vagyok azért, hogy most ez adja a megélhetésem egészét. Addig szeretném csinálni, ameddig csak lehetséges.” Az anyaságról pedig így vélekedik: „Az anyaság a mindenem. Ez a legintenzívebb szeretet, amit valaha éreztem, szinte felrobban az ember tőle, és ez a legörömtelibb dolog, amit valaha megéltem, ugyanakkor a legnagyobb kihívást jelentő és a legkimerítőbb dolog is egyszerre. De az élet ilyen. Fel kell venni a kesztyűt, ha akarod, ha nem.”
És hogy mit üzen egy rockzenész a jövendőbeli anyáknak? „Vedd körül magad csodálatos barátnőkkel, akik segíteni fognak neked azokban a nehézségekben, amelyekkel szembesülsz majd, miután megszületik a gyereked. Olyan emberek legyenek körülötted, akiknek bármikor a kezébe nyomhatod a babát, hogy le tudj zuhanyozni, akik megölelik, amíg kaját készítesz vagy eszel – és egyél!

A kapcsolataid mélységétől függően, tiszta szívből javaslom, hogy tudd magad mellett a barátnőidet, amilyen gyakran csak lehetséges. Egy nőnek szüksége van más nőkre, akik megértik őt. Ők az egyetlenek, akik a normalitás talaján tudnak tartani téged az első évben. Mert az a legnehezebb része.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 300 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért jó Franciaországban szülni és mi az, amihez a kevésbé módos párizsi anyák is ragaszkodnak?
Miért jelent extra terhelést az amerikai versenyszellem a frissen szült nők számára?
Van-e valódi választási lehetőségük?
Próbáld ki most kedvezményesen!