A születéstől a földönkívüliekig – Apró csodák a tudomány szolgálatában (X)

Négygyerekes édesanyaként jól tudja, mi köti le a legkisebbeket és a kamaszokat, a fizika egyeduralma után szélesre tárta a kaput a többi természettudomány előtt is. Mizda Katalin, a Csodák Palotájának ügyvezető igazgatója azért dolgozik, hogy a következő generáció felfedezze a tudomány és az élethosszig tartó tanulás szépségeit.

Már egészen pici koromban tanár szerettem volna lenni. A szünetekben órákat tartottam az öcsémnek. Ennek akkor nem örült annyira, de valami hozadéka azért lehetett, mert most is együtt dolgozunk. Ő nálunk a kreatív igazgató – mondja Mizda Katalin. Az osztályfőnökeire szívesen emlékszik vissza. Az egyikük éppen az ő osztályával indult a pályán, Kata tőle tanulta meg, hogy a jó tanár nemcsak leadja az anyagot, hanem közösséget épít, és foglalkozik a diákok lelkivilágával is.

– Már akkor is sok múlt a pedagógus személyén. A kémia például nem tartozott az osztály kedvenc órái közé, viszont amikor a tanár izgalmas kísérletet mutatott be, mindenkinek hatalmasra kerekedett a szeme – idézi fel. – A Csodák Palotájában nekünk is az a legfontosabb küldetésünk, hogy ezt az élményt átadjuk a látogatóknak.

Mit hall az öt hónapos magzat?

Katalin végül közgazdásznak tanult, pénzügy szakon diplomázott az IBS-ben. Amikor 2011-ben átvette Egyed Lászlótól a Csodák Palotája ügyvezetői posztját, már négygyerekes anya volt, így jól tudta, milyen szolgáltatásokra lenne szükség ahhoz, hogy a családok jól érezzék magukat. A családi mosdó – ahova az anyuka beviheti a kisfiát, az apuka pedig bekísérheti a kislányát – csak egy a számtalan újítás közül.

– Eleinte a Csodák Palotája szinte csak a fizikáról szólt, ezért tudatosan nyitottunk a többi terület felé. Régi álmom volt a Születés világa kiállítás, ami akár az iskolai csoportoknak is kötetlenül, játékosan mutatja be a születés, a fogantatás és a fogamzásgátlás témakörét. Nagyon szeretem azt a szimulátorfotelt, amiben azt halljuk, amit az öt hónapos magzat az anyaméhben – folytatja. – Érdekes volt, hogy amikor megnyitottuk, az első látogatók fiatal párok voltak, akik éppen babát vártak, vagy volt már egy kisebb gyerekük, és neki szerették volna megmutatni, mi történik anyával. De azóta tartottak már itt biológiaórát is.

Az űrkiállításon teljesíthető, Record nevű játékot Katalinék családilag találták ki. A kerettörténet szerint a gyerekeknek a képességeik segítségével – kódfejtéssel, egyensúlyozással, memorizálással stb. – kell a földönkívülieket hazajuttatniuk.

Ovisok, kamaszok, nyugdíjasok

A különleges társasjátékok az óbudai élményközpont felső szintjén kaptak helyet. Az extrém csocsók melletti biliárd-focipályákon remek matekórát lehet tartani a szögekről is. Az interaktív asztalokon a baráti társaságok beszélgetés közben mindenféle – kvíz-, logikai és gyorsasági – játékokat játszhatnak. Ezt a Playbar nevű részleget szintén Katalin gyermekei ihlették: ahogy nőttek, kamaszodtak, a vezetőségben felmerült, hogyan lehetne a nagyobb korosztályt is lekötni. A fiatalok a tudományos szabaduló szobákat szintén szeretik. A mérnök szobája például a fizikára, a Vészhelyzet a biológiára épül.

– Két éve indítottuk az SZTK-t, a Szeniorok Tudományos Klubját. Fantasztikus, amikor a nyugdíjasok a Richter Gedeon Laborban ugyanolyan gyermeki rácsodálkozással élvezik a kémiai kísérleteket, mint az ovisok vagy a kisiskolások – meséli a vezető, aki, amikor számítógépen kell dolgoznia, az irodája helyett szívesebben üldögél a Playbarban, a látogatók között. – Ott naponta látom, hogy mindenkinek fülig ér a szája, a gyerekek fékezni sem tudják magukat, egyik játéktól rohannak a másikig. Ez pozitív energiával tölt fel.