Maradjunk mozgásban az ünnepek alatt is! (X)

Az év utolsó hónapja számos kihívás elé állít minket: az év végi munkahelyi hajrá, az ünnepi tennivalók és a céges karácsonyi partik nehezített pályát jelentenek a legelszántabb és legegészségtudatosabb embernek is. Mennyire legyünk szigorúak önmagunkkal? Okozzon-e lelkiismeret-furdalást egy-egy kimaradt edzés, egy-két forralt bor és zserbó szelet? Hogyan találjuk meg az egyensúlyt a karácsonyi készülődés közepette is?

Ez az időszak nem éppen a kemény edzésekről, a következetes diétázásról, a nagy átalakulásokról szól. Fontos lenne azonban legalább fenntartani az aktuális formát és a mozgás iránti motivációt. Az egészséges táplálkozás, az edzés ilyenkor is fontos, de a görcsösség helyett a normál egyensúly felállítására kellene törekedni – vallja Muladi-Piros Gabi, edző. Az egykori duatlon és triatlon versenyző, testnevelő tanár szerint sajnos nincs olyan biztos módszer, ami mindenkire ráhúzható. Ennek ellenére semmi értelme fölösleges bűntudattal gyötörni magunkat, ha úgy jön ki, hogy egy-egy edzés kimarad, esetleg becsúszik néhány „csaló” étkezés. Ha kicsivel több logisztikával ugyan, de gondoskodik az ember magáról ebből a szempontból is, talán nyugodtabban és türelmesebben telnek majd az ünnepek és nem utolsó sorban testünk, izmaink és ízületeink is meghálálják a törődést.

Néhány hatásos tipp Muladi-Piros Gabitól:

  • Nem célravezető előre tervezni. Érdemesebb rugalmasan kezelni a napokat, lépésről-lépésre haladva, rövidtávú célokat felállítani, és mindig az aznapi teendőkre irányítani figyelmünket.
  • Ha teljesen „vállalhatatlan” ételeket kívánunk (szaloncukor, cukros sütemények), próbáljuk meg ezeket edzés környékére időzíteni. Edzéskor úgyis nagyobb szükség lesz az energiára és valamilyen mértékben talán kompenzálunk is. Bár az ünnepekkor nem könnyű, de próbáljuk kerülni a túlevést is.
  • Ma már számtalan hagyományos sütinek, ételnek létezik egészségesebb verziója, csempésszünk bele a karácsonyi menübe néhányat ezekből is, illetve használjunk egészséges hozzávalókat.
  • Amennyiben egész évben rendszeresen edzettünk, nagy valószínűséggel tapasztalni fogjuk magunkon, hogy a mozgáshoz szokott szervezetünk egy idő után tiltakozni fog a semmittevés ellen. Ha kevés időnk van, válasszunk rövidebb, de intenzívebb típusú edzést. Gyaloglással, kocogással, kötöttség nélküli „élményfutással” is színesebbé tehetjük az ünnepek alatti rendszeres testmozgást.
  • Ha nem beépíthető az edzőtermi edzés, akkor sem kell kétségbe esnünk, otthoni, minimális eszközt igénylő gyakorlatokkal egyaránt megoldható a szintentartás.
  • A testmozgás mellett a regenerálódásra is hangsúlyt kellene fordítani. Az ünnepek alatt erre talán több idő is jut, szóval a recept: több alvás, délutáni pihenő, relaxáció, masszázs, szauna.
  • Talán több kedvünk van felállni a kanapéról, ha a szabadidőnket aktívan, a családdal együtt töltjük el. Használjuk ki a telet! A közös séták, kirándulások, szánkózás, síelés, korcsolyázás élményt nyújtanak mindannyiunknak. Ha mi felnőttek példát mutatunk azzal, hogy a pihenőidőnk szerves részét képezi a mozgás, gyermekeink már ebben a filozófiában nőnek fel.

Mindent összevetve, próbáljuk meg okosan élvezni a karácsonyt, hogy aztán gördülékenyen térhessünk vissza a normál kerékvágásba.

 A harmincéves Magyar Szabadidősport Szövetség célja, hogy minél több embert megnyerjen a rendszeres testmozgás szeretetének. Rendezvényein (Kihívás Napja, Szépkorúak Sportfesztiválja, Családi Mozgásfesztivál, Nowathlon, Európai Sporthét, Világ Gyalogló Hónap, #Beactive Night) amelyeken az elmúlt évtizedekben több millióan vettek részt, korosztálytól, nemtől és edzettségi szinttől függetlenül mindenki megtalálhatja azt a játékot, mozgásformát, amely mosolyt csal az arcára. A szövetség missziója, hogy minél többen megtapasztalják, hogy az örömmel végzett testmozgás a testi-lelki egészség záloga.

A szövetség elérhetőségei: masport.hu , sportazelet.com , facebook.com/masport