Az abroncs az egyetlen és legfontosabb kapcsolat az útfelület és a jármű között (X)

Bár most még úgy érezzük, odébb van, pillanatokon belül beköszönt majd a tél, amire nem árt, sőt, egyenesen kötelező időben felkészülni. Főleg, ha az autónk abroncsairól van szó.

A jó abroncs olyan, mint egy jó lábbeli. Ha télen nem megfelelő minőségű cipőt húzunk a lábunkra, az nem tesz jót nekünk. Elég csak a beázós vagy csúszós talpú csizmákra gondolni. Ugyanígy van ez a személygépkocsink esetében is, éppen ezért fontos, hogy a télről ne csupán az extra üzemanyag és a fagyálló ablakmosó jusson az eszünkbe. A hidegebb, nyirkosabb időben öt méterrel hosszabb a fékút. Ez nem hangzik annyira soknak, de mi történik, ha azon az öt méteren belül épp ott áll egy autó? Ekkor mindjárt egy balesetről beszélhetünk, ami legjobb esetben is több százezres kárt jelenthet számunkra…

A téli gumik előnyei havas utakon teljesen egyértelműek, de a hidegben, csúszós útfelületeken is sokkal jobban teljesítenek, mint a nyári abroncsok. A téli gumiabroncsokat ugyanis olyan keverékekből gyártják, amelyek hidegben sem keményednek meg, rugalmasak maradnak, és kiváló tapadást biztosítanak. A téli gumi futófelülete teljesen más mintázatú, mint a nyári abroncsoké. Az apró barázdák, lamellák és a nyárihoz képest szélesebb árkok szerepe igen fontos: jobb kapaszkodást biztosítanak az útfelülethez, az őszi-téli időszakban gyakoribb esős időben is biztonságosabbak, mert segítségükkel az abroncs több vizet tud elvezetni.

Természetesen a fentiek csak a megfelelő állapotú abroncsokra vonatkoznak, idővel ugyanis a gumik elveszítik képességeiket, illetve a kopás is befolyásolja a teljesítményt. A téli abroncsok esetében 4 mm-es mélységnél javasolt a csere, a profilmélység ellenőrzésére pedig létezik egy igazán egyszerű és praktikus módszer: a 100 Ft-os érme-teszt. Amikor az abroncs mintázatának az árkába helyezzük az érmét, és a külső, fém színű rész már nem látszik, az abroncs még jónak tekinthető.

Ha gumicsere előtt állunk, de nincs szakértő segítség a közelben, érdemes az interneten tájékozódni, ugyanis a szakújságírók, független autós szervezetek számos abroncstesztet végeznek. A biztonság érdekében javasolt a teszteken jól szereplő prémium abroncsokat választani.

A legmegbízhatóbb márkákra igaz, hogy a több évtizedes gyártási tapasztalatuk és a folyamatos technológiai fejlesztéseik révén a mobilitás változó igényeit is képesek naprakészen követni. A Continental-csoport márkái is ilyenek. A cipős hasonlatra visszatérve a vízállótól a strapabíróig, a kényelmestől a high-tech megoldásig, minden megtalálható a Continental kínálatában. Sőt, idén télen még egy extra érv is szól a Continental, Uniroyal, Barum, Semperit és General Tire márkák mellett: egy teljes téli gumiabroncs szett vásárlása és az akcióban részt vevő gumis partnereknél történő felszereltetése esetén november 21-ig garantált LEGO ajándék is jár, a continetalgondoskodas.hu weboldalon leírtak szerint.

Nyitókép: Continental