Minden, amit a téli gumik használatáról tudni kell (X)

Közeledik az év leghidegebb időszaka, amire nemcsak a szervezetünket, de a járműveinket is fel kell készítenünk. A téli gumik körül általában sok a kérdés, de vajon mire fontos figyelnünk, hogy szakszerű legyen a használat, és biztonságos a téli közlekedés?

Milyen utakhoz milyen abroncsot válasszunk?

Azoknak, akik gyakran találkoznak keményebb, havas és jeges téli időjárással, vagy leginkább hegyi utakon közlekednek, a Michelin kifejezetten a téli abroncs használatát javasolja, hiszen ezzel bármilyen zord körülmények között biztonságos, kényelmes és precízen kormányozható marad az autó.

Azoknak a sofőröknek viszont, akik inkább városi, letakarított utakon járnak a hideg hónapokban, és csak alkalmanként autóznak havas időben, tökéletes választás lehet a Michelin CrossClimate+ abroncs. Ez az első olyan nyári abroncs, amely téli minősítéssel (3PMSF, 3 Peak Mountain Snowflake = három hegycsúcs hópehely) rendelkezik, így egész évben biztonsággal használható. Alkalmazkodik a megváltozott időjárási körülményekhez, az enyhe téli napokhoz, de a márciusi váratlan hóeséshez is.

Mindezek fényében a Michelin mindenképpen a „három hegycsúcs, hópehely” minősítéssel rendelkező abroncs használatát javasolja télen, mely tanúsítványt független, egységesen szabályozott téli tesztelés után kaphatja meg az adott termék, és aminek köszönhetően a megfelelő teljesítmény garanciájaként lehet rá tekinteni.

Mekkora méretű autógumi az ideális?

A jármű márkája, típusa, a motor teljesítménye, de még a gépkocsi gyártási éve is fontos tényező lehet a megfelelő termék kiválasztásánál. További meghatározó tényező a kerék mérete, hiszen a tárcsa- vagy kerékméret egyéb adatokat is tartalmaz: szélesség, magasság, átmérő, sebesség- és terhelési index. Utóbbi kettő a jármű teljesítménye szempontjából is különösen fontos információ.

A legjobb megoldás még a vásárlás előtt egy gumis szakember segítségét kérni, a megfelelő téli abroncs kiválasztásában emellett a Michelin online abroncskeresője is segíthet.

Mikor kell új abroncsot venni?

A téli abroncsokat a KRESZ szerint akkor kell lecserélnünk, ha a profilmélység eléri a kopásjelzőt (1,6 mm profilmélységnél). A Michelin téli abroncsainál az oldalfalon elhelyezett hópehely jelzi a 4 mm-es kopásjelző helyét. Ez a kopásjelző a bizonyos európai országokban érvényben levő szabályozás szerint engedélyezett minimális profilmélységet jelzi. A Michelin 3D lamelláinak köszönhetően azonban 4 mm-es profilmélység után is hatékony a téli abroncsok futófelülete. A legújabb fejlesztésű abroncsokon éppen ezért már újfajta, százalékos kopásjelzőt használnak, és arra biztatják a felhasználókat is, hogy ne dobják el idő előtt a prémium abroncsokat. A környezeti terhelés enyhítése és a költségek csökkentése érdekében tehát olyan abroncsot érdemes választanunk, amelyik tartós, és az élettartama végéig megbízhatóan használható.

Mitől lesz tartós?

A prémium Michelin abroncsokat úgy tervezték, hogy hosszú távon számíthassunk rájuk, és akár kopottan is kiváló teljesítményt nyújtsanak. Erről gondoskodik az alapanyag, a futófelületi mintázat és a talpnyomat geometriája.

Amit ezen túl megtehetünk a tartósság érdekében, az az, hogy megfelelően karbantartjuk. Téli időszakban legalább havonta szükséges ellenőrizni, valamint be kell állítani az abroncsnyomást. A járműgyártó által javasolt érték megtalálható az autó kezelési kézikönyvében, a kesztyűtartóban, vagy a vezetőoldali ajtóoszlopnál.  Nem ajánlott azonban a nyomás csökkentése, az abroncs bemelegedett állapotában.

A szezononkénti csere alkalmával érdemes az abroncs pozícióit is megcseréltetni az egyenletes kopás érdekében. Fontos továbbá, hogy tengelyenként mindig azonos mintázatú abroncs kerüljön az autóra. Ha csak két új abroncsot vásárolunk, azok a hátsó tengelyre kerüljenek, így lesz biztonságosan kormányozható és fékezhető az autó.

 

Képek: Michelin