Utazási betegség: mit tehetünk azért, hogy elkerüljenek minket a kellemetlen tünetek? (X)

Sokan szeretnek utazni, főleg a nyári szezonban, és a legtöbben még akkor is nekivágnak a kalandnak, ha előre tudják, hogy egészségügyi problémák jelentkeznek majd az út során. A nyaralást természetesen nem érdemes emiatt kihagyni, de mit tehetünk a fejfájás, a verítékezés, az émelygés és a hányinger zavaró tünetei ellen?

Az állandó mozgás megviseli az emberi szervezetet, ilyenkor zavar keletkezik a belsőfül egyensúlyában, és utazási betegség ütheti fel a fejét. Legyen szó tengeri- vagy légi közlekedési eszközről, netán autóról, egy közös minden esetben előfordulhat: a szem által felfogott ingerek – a külvilág folytonos mozgása, a látkép összemosódása –, valamint a jármű zötykölődése és imbolygása megzavarhatja az elménket és az egész testünket, ami rosszulléttel reagálhat ezekre a hatásokra. A hirtelen irányváltások, az erőteljes fékezés, a lassítás és gyorsulás, de akár az erős illatok, sőt a közlekedési eszköz saját szaga is elősegíthetik a tünetek kialakulását. További zavaró tényezők lehetnek, ha például utastársunk dohányzik, hiszen ez oxigénhiányos állapotot idéz elő az utastérben, ugyanúgy, mint például a klíma folytonos működtetése. A repülésnél a le- és felszállás, továbbá a légnyomáskülönbség okozhat kellemetlenségeket. Mindezek mellett számításba kell vennünk a pszichénk „játékát” is: jellemzően a repülőn, a busz bezártságától, a hajó dülöngélésétől, és úgy egyáltalán a mozgás hiányától való félelem komoly szorongást válthat ki bennünk, ráadásul, ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a rosszullétekre, akkor a pánik és vele együtt a tünetek mértéke is fokozódhat.

Milyen tünetei lehetnek az utazási betegségnek?

 • rossz közérzet
 • étvágytalanság
 • sápadtság
 • gyakori ásítozás
 • hideg verejték
 • fejfájás
 • gyengeség
 • émelygés
 • gyomorfájdalmak
 • hányinger
 • hányás

Hogyan előzhetjük meg a rosszullétet és mit tehetünk a már kialakult tünetekkel?

 • Ha hosszabb utakra olyan közlekedési eszközt választunk, aminek kevésbé intenzív a mozgása és viszonylag állandó a sebessége – ilyen például a vonat –, kevésbé érezhetjük az émelyítő tüneteket. Mivel az ilyen eszközökön nem tapasztalunk komolyabb hullámzást, és nem kell átélnünk a hirtelen fékezés, majd indulás élményét, jó opció lehet, ha elkerülnénk a rosszullétet.
 • Üljünk előre az autóban és a buszon! Ha jól látjuk az utat és nagyobb ablakfelületen tudunk kitekinteni, azzal sokat javíthatunk a közérzetünkön, valamint a bezártságérzetünk is csökken. Hajós utazás során is jó, ha tudatosan választunk ülőhelyet. Helyezkedjünk középre, itt ugyanis kisebb a hullámzás miatti kilengése a járműnek. Repülésnél válasszuk a gép szárnyaihoz közeli helyeket, a le- és felszálláskor pedig csukjuk be a szemünket!
 • Figyeljünk oda a gyomrunkra is! Közvetlenül az utazás megkezdése előtt már ne együnk, főleg ne nehéz és zsíros ételeket. Az út során is kíméljük a szervezetünket, ha nagyon megéhezünk, inkább könnyű falatokat vegyünk magunkhoz, az alkohol pedig mindenképpen kerüljön a tiltólistára. Fogyasszunk kellemesen behűtött tiszta vizet, esetleg citrommal vagy más gyümölcsökkel ízesítve.
 • Fontos az utazásra való testi-lelki felkészülés is. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy az utazás negatívan hat a szervezetünkre, hangolódjunk rá már az indulás előtti órákban! Pihenjünk, relaxáljunk, végezzünk légzésgyakorlatokat és próbáljuk stresszmentesíteni magunkat!
 • Használjunk még az utazás megkezdése előtt olyan készítményt, amivel megelőzhetjük a rosszullétet. A Daedalon® tabletta kifejezetten az utazási betegség enyhítésére és a tünetek kialakulásának megelőzésére szolgál. A jól ismert, tradicionális hányinger és hányáscsillapító gyógyszer bármilyen járművön alkalmazható. A biztonság kedvéért az út során is tartsuk magunknál a tablettákat, így elkerülhetjük a legkellemetlenebb tüneteket jelentkezését.

Utazási betegség megelőzésére az első adagot az utazás megkezdése előtt ½ órával kell bevenni. Richter Gedeon Nyrt. 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21. Gyógyszerbiztonsági Osztály: + 36 1 505 70 32, drugsafety@richter.hu Daedalon® 50mg tabletta, Dimenhidrinát tartalmú, vény nélkül kapható gyógyszer. www.daedalon.hu

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

Bővebb információért kattints a Daedalon oldalára!