Lapozz bele! Világmegváltó fiatalok és pótnagymama-keresők az e heti Nők Lapjában

Ki menti meg a világot? Hogyan találhatunk pótnagymamát? Két kérdés, melyekre választ kaphattok e heti lapszámunkban, melyben most is sok érdekes cikket és izgalmas interjút találtok.

„Lapozzatok bele” a magazinba a képre kattintva!

Galéria | 10 kép

Zacskó nincs

Találomra álltunk meg útközben a Rajna-parti német városka szélén lévő üzletközpontban, hogy vegyünk némi ennivalót a hétvégére. Az óriási szupermarket első látásra semmiben nem különbözött itthoni rokonaitól: műanyag kosarak, tologatós bevásárlókocsik, végeláthatatlan gondolasorok. Az alapvető eltérés azonban már az első tárlónál kiderült, a polcok széléről ugyanis üdítően hiányoztak a nálunk megszokott nejlonzacskótekercsek. Az előre kimért eper, cseresznye és áfonya lebomló, komposztálható papundeklidobozokban sorakozott, a kimért zöldséget-gyümölcsöt pedig tetszés szerint rakhattuk papírzacskóba, többször felhasználható kis hálóba (2 db másfél euró), vagy kosárba tehettük bármiféle csomagolás nélkül.

Különféle zöld szervezetek régóta kérik már, most éppen a műanyagmentes július kapcsán, hogy járjunk csomagolásmentes boltba, varrjunk vászonzacskót, igyunk kulacsból, és hordjuk magunkkal a saját kávésbögrénket. Mi meg aztán vagy engedelmeskedünk a noszogatásnak, vagy nem. Én például mostanra eljutottam oda, hogy valósággal fizikai fájdalmat érzek, ha azt látom, valaki minden egyes zöldpaprikát meg két szem őszibarackot külön nejlonba pakol, és a magam részéről kihívásnak tekintem úgy bevásárolni, hogy közben egyetlen zacskót sem használok fel. Legutóbb viszont egy olyan szigeten nyaraltunk, ahol egyszerűen nincs édesvíz, csak amit lepárolnak a tengervízből, a helybeliek vagy a házuk tetejére szerelt tartályokban tárolják az ivóvizet, vagy 15 literes, sárga marmonkannákkal cipelik haza a közkútról (elsősorban természetesen a nők). Mind eközben a szállodában semmi gondot nem okozott a vízellátás, és én egyetlen hajmosással eltusoltam egy átlagos helyi háztartás egyheti vízadagját. Ez azért eléggé megrázott, bár sajnos nem annyira, hogy emiatt egy hétig koszos hajjal járkáljak.

A Z generációról szóló cikkünk szerint ez a nemzedék kevesebbet fogyaszt, jobban védi a környezetet, és olyan példaképei vannak, mint a rendíthetetlen klímavédelmi harcos, a 16 éves Greta Thunberg. Állítólag ők fogják tehát megmenti a Földet, mert nálunk nagyobb felelősséget éreznek a közösség és a jövő iránt. Biztató kilátás, de úgy gondolom, addig is célravezetőbb lenne határozottabb intézkedéseket hozni, mert önként kevesen hajlandók lemondani a kényelmükről. Viszont ahol kitiltják a belvárosból az autókat, ott az emberek nem járnak autóval a belvárosba. Ahol minden műanyag és üvegpalackra 15–25 cent betétdíjat tesznek, ott szépen sorba állnak az üvegvisszaváltó automaták előtt, hogy visszaszerezzék a pénzüket. És ahol nem áll halomban az ingyen nejlonzacskó, ott nem kell térden állva könyörögni, hogy ne használják, mert egyszerűen nincs.

Mörk Leonóra, vendégszerkesztő

Ha előfizetnétek a nyomtatott magazinra, ne habozzatok, kattintsatok az mc.hu oldalra, és kövessetek minket a Facebookon, Instagramon, valamint YouTube-on is!

Fotó: Archív, Getty Images